Szoptatás után minden esetben fejjem ki a maradékot? (tudásbázis kérdés)
Na ez tök jó :D
Lánykám van hogy félóránként, óránként eszik, főleg ebben a melegben, így ezzel nekem nincs is problémám :)
"Soha nem szabad fejni / a maradékot mindig ki kell fejni.
Egyik sem igaz. Amikor elkezdesz fejni, akkor először a meglevő tej jön ki, tehát ha nincs benne semmi, akkor semmi. Kis idő elteltével beindul a tejleadó reflex, a mell termelni kezd. Ebből következik, hogy érdemes fejni pár percet, ha a mell fájdalmasan túlfeszül a rengeteg tejtől, hogy kicsit kevesebb legyen benne. Fejni kell, ha valami okból nem tudsz szoptatni. Fejhetsz, hogy növeld a tej mennyiségét. Nem muszáj fejni szoptatás után, ha a melled nem feszül, és nincs szükség arra, hogy több tej termelődjön."
egyéb okokból, pl idegesség, rossz táplálkozás, genetika
ismerek olyat aki fej, nem lett több teje attól még
Igen, ez teljesen logikus.
De akkor a testem ezt miért nem tudta kétszer is?
nekem az volt a logikus, hogy ne fejjem. hiszen minél több fogy, annál több termelődik (kereslet-kínálat, tényleg), és akkor fejhetném vég nélkül.
a természetben sem fejik magukat az emlősök :).
Kár erről vitatkozni, bárhol el lehet olvasni a neten...
"A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van..."
Pl. Ez a cikk:
Az élelmiszerek helyes tárolása a hűtőszekrényben
én is fejtem, minden szopi után.. a kórházban,mikor a nővér tápszerezte volna, én akkoris azt mondtam bármennyire is kell kifacsarnom a mellem, az én lányom csak anyatejet kapjon, ne tápszerezzék.. szoptattam majd fejtem, mégis csak 6 hétig sikerült szoptatnom a picit.. a végén már 0 és 10 gramm közt ugrált a mérleg.. akkor mondta a doktornő,hogy már nem érdemes, térjünk át teljesen a tápszerre...
nálunk ez részben genetikai(anyukám mind3unkat 1 hónapig tudott csak szoptatni..)másrészt akkor akaratom ellenére elég stresszes időszakon mentem keresztül... ez biztos nagyban befolyásolta,sajnos..:(
Az anyatej normál hűtőszekrényben + 4 - 5 fokon 24 óráig eltartható, illetve ennyi időn belül el kell fogyasztani. Az addig összegyűlt mennyiségeket össze lehet önteni.
Ne a hűtő ajtajában tárold, onnan fut ki a hideg előszőr. Legjobb az alsó polcon, ott van a leghidegebb.
Amit összegyűjtöttél le lehet fagyasztani. Vannak erre a célra kitalált zacskók (Tes...-ban is kapni). Filccel rá lehet írni a dátumot, időpontot. Lehet, hogy neked is jól jön majd egyszer. Fagyasztóban 3 hónapig tárolható. Nagyon fontos, hogy nem a sima mélyhűtő részben, hanem a fagyasztó részben kell lefagyasztani. 80-100 ml-nél több ne legyen összeöntve, mert ugye ennyit eszik meg egyszerre egy baba, a felengedett tejet újrafagyasztani nem szabad.
Akkor is jól jöhet az a tej, ha el kell menned vhova és pl. nagyszülőkre kell bízni több, mint 3 órát. Akkor átviszed a fagyott tejet is és ha megéhezik a baba, akkor meleg vízfürdőben felolvasszák. (Nem mikróban!)
Szerintem a fejést a tejláz elkerülése érdekében szokták tanácsolni, illetve, hogy akinek kevés a teje, annak több legyen.
Aki nem fej és nem lesz tejláza, és el sem apad, az nagyon szerencsés.
Nem kényelmi funkció miatt nem fejek. Fura, akkor az engem körülvevő szakemberek elégé liberálisak, senki sem javasolta (csináljam ha akarom, de nem muszáj) pedig rá kérdeztem konkrétan a dologra. Erről eszembe jut egy cikk:
köszönöm a segítégeteket!
Ma kifejtem szopi után, 80at evett a kicsi, és olyan 20-30 maradt a mellemben..
Mit csináljak a kicsi mennyiségekkel?
20 milit nem érdemes lefagyasztani, a később fejt tejjel összeönthetem?
5 és fél hós a babám. Eleinte én is lefejtem a maradékot, de mindig fejés után gondolta úgy a baba, hogy mégis szopizna még egy kicsit, így kapott egy üres cicit.
Úgyhogy nem fejtem utána. Mondjuk később jól jött az a félretett tej, mert gyógyszeres kezelés miatt nem szoptathattam 2 hétig...
Pontosan erről van szó! Aki nem feji ki és mégsem kap tejlázat, az örüljön a szerencséjének.
Nem tudom milyen összefüggés van a tejláz bekövetkezése és a termelődő tejmennyiség között. Nekem nem volt túl sok tejem, mégis tejlázat (az ellenségemnek sem kívánnám) kaptam, ha nem fejtem ki az utolsó cseppig.
egyetértek.
én is fejtem mindig. mikor nem fejtem tovább nem volt annyi
és volt h kegyetlenül fájt és kemény volt. muszáj volt mert a baba nem mindig evett amikro nekem fájt már nygaon
További ajánlott fórumok:
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Különös módon népszerűsítették a szoptatást. Mi a véleményetek erről, mert én kiakadtam rajta?
- Miért zavar ilyen sokakat a nyilvános szoptatás?
- A szoptatásról mindent
- Volt valakinek mellgyulladása a szoptatás abbahagyásakor? Minden tapasztalat érdekel!
- Minden szoptatás után muszáj lefejni az anyatejet? Ha lefejem, a következő etetésre nincs annyi hogy jóllakjon a baba ha nem fejem akkor van