Szőlőt el lehet tenni valamilyen formában? (tudásbázis)
Amikor még nem nagyon puha akkor befőttnek is elteheted.
a neten találsz recepteket.
én szőlőbefőttet csináltam amikor annyira sok volt
finom lett, de azért mégsem olyan, mint a friss
Ez a recept nem sajátom, de egy idős barátnőm nagyon finoman készíti. (Most előkerestem-még jó, hogy mindenfélét gyűjtök itt a gépen egy mappában:-))
Birsalma-szőlő lekvár
Hozzávalók: 1,5 kg sötét szemű szőlő Othello, 1 kg előkészített birsalma, ízlés szerint gyümölcscukor, kevés nátrium-benzoát (ebből bő 1 liter lekvár lesz).
Elkészítés:
A szőlőt megmosom, leszemezem, és időnként megkeverve puhára főzöm.
Ha hűlt egy kicsit, akkor szitán áttöröm, és felfogom a levét abba a fazékba, amiben majd a lekvárt főzöm. (A zömmel magot és héjat tartalmazó masszából még álltában is csöpög ki valamennyi lé.)
Felvágom a megmosott birsalmákat, kivágom a magházukat (meghámozni nem szükséges), majd vékony szeletekre vágom őket, és rakom egyenesen a szőlőlébe.
Felrakom főni. Eleinte lehet lefedve, mint a kompótot (közben elő lehet készíteni az üvegeket). Akkor kell elkezdeni kavargatni, amikor a birsalmák főnek szét, és sűrűsödik. Ha nagyon fanyar, akkor kevés gyümölcscukorral ízesítem. A legvégén hozzákeverem a nátrium-benzoátot.
Az előkészített üvegekbe kanalazom, figyelve arra, hogy ne maradjon levegős. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni (vagyis egy félreeső helyen bebugyolálom őket egy példbe, hogy szép lassan hűljenek ki).
Rengeteg csemegeszőlőnk van, megenni képtelenség, már a könyökén jön ki mindenkinek. Azért gondoltam, hogy meg lehetne menteni valamilyen formában. Nemszeretném csatatérré változtatni a konyhát, és nincs passzírozóm se. Szerintetek megteszio a botmixer is? Én nem bánom, ha kicsit rusztikus lesz.
Szerintetek hülyeség citrommal ízesíteni?
Régebben szoktunk elrakni befőttnek üvegbe mint a többi cuccot pl.cseresznye. Hát nem volt rossz de azért nem is pont olyan az íze..
Nem muszáj,h. túl édes legyen ha alapból édes kevesebb cukor/ v.édesitőszer kell csak hozzá sztem.
Dzsmet már ettem szőlőből (azt nem mi raktuk el,így nem tudom,h. készült). Benne volt a magja ami sztem sokat rontott rajta ha nem lett volna akkor sztem fincsi az íze. Talán át kéne paszírozni..bár elég időigényes lehet.
Anyukám a nagy szemű szőlőt, mindig befőttnek tette el. Simán úgy mint a többit:) Üvegekbe töltötte, szirup és dunszba tenni. Nekem mindig nagyon édes volt:(
Valamint a pincébe madzagra fellógatta a fürtöket és volt amikor még januárban is tudtunk szőlőt enni:)
További ajánlott fórumok:
- Ha gimnáziumba esti képzésre (érettségi) járok, akkor a munkaügyi központ elképzelhető, hogy támogatja valamilyen formában?
- A szenvedélybetegség örökölhető valamilyen formában?
- Tud valaki valamilyen formaban porcerositot?
- Olyan személyek jelentkezését várom ide, akik valamilyen formában kapcsolatban vannak értékesítő szövetkezettel
- A Pierre Cardin ps627 babakocsi használati útmutatóját valaki le tudná írni nekem vagy valamilyen formában elküldeni?
- Texasi krónikák - látta-e valaki ezt a minisorozatot, illetve birtokában van-e valamilyen formában?