Szociális támogatások rászorulóknak (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Valaki nem tud valamit a vízműs tartozásról?30000fttal tartoztunk amiből 15000ftot befizettünk és a többire részletfizetést kértünk(már rendesen fizetjük a számlát)de nem adták meg és azt mondták h 2héten belül ki kell fizetni különben szerződésbontanak.Mi viszont csak rá 3napra tudnánk befizetni mert akk kapunk pénzt.Ilyen esetben nem tudja vki mit lehetne csinálni?
A krízissegélynél is vannak feltételek:
*ha 2008 szep. után vesztette el a munkáját
*ha 20%-os jöv csökkenés következett be
*ha közüzemi tartotása van
*ha lakáshitel törlesztője megemelkedett (%-is van de nem emlékszem)
*egyébb (én ide tartoztam és kaptam)hozzátszem nem vagyok büszke rá.
Ezt most találtam a neten
Az adósságkezelési szolgáltatás
A települési önkormányzat adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, akinek
- az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek az alább felsorolt adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy
- a közüzemi díjtartozás miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá
- a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az önkormányzat rendeletében meghatározott összeghatárt, valamint
- aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik, feltéve, hogy vállalja az adósság és a települési önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.
Mi minősül adósságnak?
- közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatorna-használati, szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás)
- közösköltség-hátralék
- lakbér-hátralék
- a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből, illetve abból átváltott szabad felhasználású kölcsönszerződésből fennálló hátralék.
Hogyan szabályozhatja az önkormányzat az egy főre jutó jövedelemhatárt?
Az önkormányzat rendelete a jogosultság feltételeként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál (2010.január 1-től 42.750 Ft), egyedül élő esetén annak 200%-ánál (2010.január 1-től 57.000 Ft), alacsonyabb jövedelmet jogosultsági feltételként nem írhat elő.
Milyen időtartamig tart az adósságkezelés?
Az adósságkezelés időtartama legfeljebb 18 hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónapig meghosszabbítható.
Mi történik abban az esetben, ha a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsön-szerződésből fennálló hátralék a fenti időtartam alatt nem kezelhető?
Ha a hitelintézettel kötött kölcsönszerződésből fennálló adósság a fenti időtartam alatt nem kezelhető, az adósságkezelési szolgáltatás időtartama legalább huszonnégy, de legfeljebb hatvan hónap, amennyiben
- az adósság összege meghaladja a kettőszázezer forintot
- a tartozás meghaladja a hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének 50%-át és
- az adós hozzájárul az adósságkezelés időtartamára a támogatás összegét biztosító jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak ingatlanára történő bejegyzéséhez, illetőleg feljegyzéséhez.
A jelzálog bejegyzésének és az elidegenítési és terhelési tilalom ténye feljegyzésének kezdeményezésétről az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultságot megállapító határozat rendelkezik. A határozat egy példányát megküldik az ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatalhoz. A földhivatal a jelzálogot és az elidegenítési és terhelési tilalmat az önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzi, illetőleg feljegyzi.
Mekkora lehet az adósságcsökkentési támogatás mértéke?
Az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, és összege legfeljebb háromszázezer forint, a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből eredő adósság esetében legfeljebb hatszázezer forint lehet. A támogatás - a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből eredő adósság kivételével - egy összegben vagy havi részletekben nyújtható az adós vállalásától függően.
védendő fogyasztói státusz kapható:
I. Szociálisan rászoruló fogyasztónak azt a természetes személyt kell tekinteni, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:
a.időskorúak járadékában részesül,
b.aktív korúak ellátására jogosult,
c.lakásfenntartási támogatásban részesül,
d.ápolási díjban részesül,
e.rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
f.otthonteremtési támogatásban részesült (a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül), vagy
g.nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermeket.
A neten nyomtatvány is van hozzá. A lényege, hogy ősztől tavaszig nem lehet kikapcsolni a fogyasztást a védendő fogyasztóknál, mert különleges elbánásban részesülnek és részletfiztési kedvezményt is kapnak.
a megyét azért kérdeztem, mert borsodban lakunk és a párom ott szokta hagyni a telefonszámát is ha kell,azt szokta mondani a családsegítőből hívják, ha nem akarnak nekik segíteni, majd ő elmagyarázza az ott dolgozónak a dolgokat.
Szia!
Én Nógrád megyében lakom és eddig hiába mentünk nem adtak semmit,ápolási díjat kapunk mamám miatt meg családi pótlékot de azt is már csak áprilisban,gyermekvédelmis vagyok...hiába mentünk a szoc.központba azt mondták semmit nem adnak
További ajánlott fórumok:
- Mi a különbség a (RÁT)rendelkezésre álló támogatás és a SZOCIÁLIS segély között?
- A Banknak joga van tartozás címen az egész szociális segélyemet /bérpótló támogatást/ a folyószámláról lekapcsolni?
- Aki Gyes-en van és egyedül neveli gyermekét, kaphat-e valamilyen szociális támogatást? Ha igen mit, és mennyit?
- Szociális támogátasban részesülő család Volánbuszra milyen kedvezményt kaphat?
- Van itt szociális munkás? Fogyatékkal élő személy és családja, környezete támogatására milyen szociális munka módszerek vannak?
- Részesül valaki rendelkezésre állási támogatásban? (korábbi nevén szociális segély)