Szépítő zöldségek
A szépségápolás hozzáértői esküsznek rá, hogy a bőrnek nagy szüksége van a növényi hatóanyagra.
Jeles francia kozmetikusok véleménye szerint az igazán tápláló arckrémnek nagy százalékban kell(ene) tartalmaznia valamilyen növényi eredetű hatóanyagot, esetleg több különféle növény kivonatát. A szakemberek szerint ezek a gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök a kozmetikumokba „építve" is megőrzik jótékony hatásukat. Ha a felhasználás során az elemi molekulák nem sérülnek – mondjuk túlzott hőhatás miatt –, és nem adnak hozzájuk olyan összetevőket, melyek esetleg valamilyen allergiát válthatnak ki. A növények kétségkívül hasznosak, és amíg az ellenkezőjéről meg nem győződtünk, egyetlen belőlük készült kozmetikumra sem szabad legyinteni.
Kamilla, bodza és körömvirág
Köztudottan gyulladásgátló és fertőtlenítő hatásúak. Kivonatukat a szépségipar krémek és tonikok készítéséhez is felhasználja.
Rozmaring, boróka
Nyugtatóan hatnak a bőrre. Kivonatukból napraforgóolaj, liposzóm, C- és E-vitamin hozzáadásával hidratálókrémek készülnek.
Csipkebogyó, citrusfélék: citrom, narancs, grépfrút
Elsősorban C-vitamin tartalmuk miatt hasznosak. Bőrtápláló készítmények fontos alapanyagai.
Őszibarack
Kivonatát szintén hidratáló, nyugtató hatású krémek készítéséhez használják.
Papaya és ananász
Elsősorban arctisztító kozmetikumokban találhatók.
Tengeri alga, élesztő és hamameliszt
Zsíros, tág pórusú bőrtípusok ápolószerei tartalmaznak ilyen kivonatokat, ezek helyreállítják a túlzott zsírtermelést, összehúzzák a pórusokat.
Ginsenggyökér
A távol-keleti kultúrákban évezredek óta alkalmazzák. Kenőcs, illetve ecsetelőszer formájában a fáradtság, stressz és az öregedés kiváló ellenszere.
Uborka
Nyugtat, frissít és hidratál. Még parfümök alapanyagául is használják: illatának nyugtató hatást tulajdonítanak.
Zsálya, kakukkfű, árnika és borostyán
A sejtek megújulását segítik.
A vitaminok is fontos szerepet játszanak a szépülésben. Pár, szájon át szedhető közismert vitamin jótékony hatása:
A-vitamin: segíti a sejtek osztódását, a bőr regenerációját, nedvesen tartja a friss bőrréteget.
C-vitamin: hidratálja a bőrt, serkenti a kollagén termelődését, felelős az egyenletes, egészséges bőrszínért, tisztaságért, erősíti az érfalakat.
E-vitamin: javítja a bőr vérellátását, simítja a ráncokat, helyreállítja az UV-sugarak okozta petyhüdtséget.
Szerző: Csivre Kata
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
Írta: Hoxa, 2009. június 17. 16:03
Fórumozz a témáról: Szépítő zöldségek fórum (eddig 9 hozzászólás)