Szalalkális sajtos rúd recept
A Szalalkális sajtos rúd hozzávalói:50 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
1 kis dobozos tejföl (kb 160 g-ra lesz szükség)
20 dkg sajt reszelve
1 cs szalalkáli
2 kk só
2 tojás sárgája
Tetejére:
1 tojás fehérje
15 dkg sajt reszelve
1 kk piros paprika
A Szalalkális sajtos rúd elkészítési módja:
A száraz alapanyagokat elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojás sárgájával összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól formázható, nyújtható tésztát kapjunk. A kész tésztánkat kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojás fehérjével, megszórjuk a paprikás reszelt sajttal és derelyevágó (vagy pizzavágó) segítségével kb 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk a kis csíkokat és 180 fokos, előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt készre sütjük.
A szalalkálitól kissé fel fognak jönni a rudak. Először puhák lesznek, de ahogy hűl, kicsit keményedik, így végeredményként belül omlós, kívül ropogós rudacskákat kapunk. Fém dobozban egy szalvétával letakarva jó pár napig eláll.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: turkkati, 2014. ápr. 19. 19:33
A szalalkális sajtos rúd elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.