Sikerült fehérítővel kimarnom egy igen drága farmer színét. :-( Hol kapok textilfestéket hozzá? (beszélgetés)
Sziasztok!
...hát nincs jó hírem.
A DM-ben vettem festéket, 542 Ft volt, ha jól emlékszem. Maga a festék teljesen jó, a kezemet ugyanis elég szépen befogta feketére. A nadrág viszont nem járt ilyen sikerrel.
A történet úgy kezdődött, hogy az egész nadrágot kimarattam fehérítővel. 1 éjszakát állt fehérítős vízben, szép rózsaszín színe lett másnap reggelre.
Este a leírásnak megfelelően egy lavórban bekevertem a fekete festéket. Beleraktam a nadrágot, és hogy ne érezze magát egyedül, raktam mellé 2 top-ot és egy pulcsit.
Letelt a 20 perc, megsóztam a leírás szerint... és hogy jól elkeveredjen a só, kézzel jól megmozgattam.
A festék hatékonyságát abban a pillanatban el kellett ismernem, ugyanis pillanatok alatt mindkét kezemen megfestette a bőrt korom feketére.
Utólag már csak nevetek a balgaságomon, de akkor nagyon ideges voltam. :-)
Másnap reggel gumikesztyűben (!!!) kivettem a ruhadarabokat a léből, és jól kiöblítettem mosógép segítségével.
Mindezek következményeként az alábbi eredményekről tudok beszámolni:
- a kezeim feketék, itt-ott vörösek (ahol sikerült lesikálnom a festéket),
- a sárga lavórnak annyi, fekete lett az is,
- a nadrág egyenletes szürke színű lett, itt-ott fekete pöttyökkel, csíkokkal (mintha ott begyűlt volna a festék, és megfogta volna az anyagot)
- egyik top-omon csak a csipke lett fekete,
- a másik top-om és a pulóverem jól sikerült, szürke lett mindkettő, de nem merem őket felvenni, mert félek, hogy befogják a bőröm. ;-)
Ha pesszimista vagyok azt mondom: sikerült tönkretennem egy jó drága nadrágot, és még ráfizettem (mindent összeszámolva) kb. 1.000 Ft-ot, és ugyanúgy dobhatom ki. A kezeimről ne is beszéljünk. Kb. úgy néznek most ki, mintha sose fürdenék. A legszebb dolog az egészben, hogy irodában dolgozom, ügyfelezek. :-)
Ha optimista vagyok azt mondom: jó lesz az a nadrág "játszós ruhának", és akár a kertben, kapálás közben is trendi lehetek, egy Levi's gatyát viselve. REMEK! :-)
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a válaszokat.
doxikri: köszi a tippet, már utána is olvastam az Iberia textilfestéknek. DM-ben kapható, utána fogok nézni mindenképp!
Igazából nem hypo marta ki, hanem egy sima folttisztító.
Mindenképpen megpróbálom ezt a textilfestéket, mert más megoldást nem találtam rá. A közelben sehol sincs már kelmefestő.
Tehát: vagy megpróbálom befesteni magamnak, vagy dobhatom ki, mert többet nem lesz felvéve.
Köszi még egyszer a tippeket. Majd beszámolok az eredményről! :-)
Háztartási boltban rengeteg színben lehet kapni.
IBERIA a neve, nagyon jó minőségű. Viszont nem árt az egész nadrágot kihipózni előtte, mert különben foltos marad!!
Régebben volt olyan textilfesték-por, amit pár liter vízben kellett feloldani, majd ebben a lében kellett megfőzni a kifakult, vagy kifehérített ruhát, esetleg a világos színű ruhákat sötét színőre. Festettünk pulóvert, pólót, de farmert is.
Az én esetemben jelenleg egy vaj-színű "bordás" farmerről van szó, amit itt-ott kimart a fehérítő rózsaszínre. :-(
Gondoltam, befesteném feketére; ehhez keresnék textilfestéket. Akár az internetről is megrendelném, ha tudna valaki segíteni.
Pár ezer Ft-ot megérne ez az akció, mivel nem olcsó nadrágról van szó. :-(
Remélem tud valaki segíteni, köszönöm.