Segítene valaki, hogy magánszemély hogy adhat ki bérbe üzlethelyiséget? (tudásbázis)
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Van egy üzletem a férjemmel közös tulajdonban van. KATA-s vagyok.
Kiszeretném adni a fodrász széket.
Az egyik fodrászlány azt mondta hogy van egy most életbe lépett jogszabály amiezt a tevékenységet nem tekinti ingatlankiadásnak.
Mondjuk hogy ez nekem megfelelő lenne, mert egész nap az üzletben vagyok, dolgozhatnának akkor amikor ott vagyok.
Ezt is elküldte még a fodrászlány nekem:
Ez a törvény egyébként az Adóvilág c. újságban van 2015/11 kiadás,tehát friss. Úgy látszik a könyvelők nem elég tájékozottak.
Viszont akkor nem tudom minek tekinthető a tevékenységem, hogy adjak számlát róla a lánynak mit írjak a számlára vagy nyugtára, vagy pénztár bevételi bizonylatra?
A mostani tevékenységem között nem szerepel a bérbeadás semmilyen formája sem.
Nagyon nagyon szépen ksözönöm...
Ha bérbe akarsz adni, akkor adószámot kell kiváltani, ezzel
adószámos magánszemély leszel
a 180-as nyomtatványon be kell jelenteni a NAV fele a képviseleti jogot
a megfelelő nyomtatványon a bérbeadási tevékenységet, iratőrzés helyét, Áfa választás módját, (Áfa kötelessé tehető bizonyos esetekben, ezt azért nem tanácsolom 5 millió alatt, felette meg kötelező)
Számla tömböt, kell vásárolni, melyet szigorú számadásnak megfelelően kell nyilvántartani.
Ha vállalkozásnak adol bérbe, akkor a vállalkozás a kiállított számlád alapján fizet, de nem a számla végösszegét, hanem a levonásokkal csökkentett összeget.
A levonások mértéke attól függ, hogy milyen elszámolási módot választol.
Az elszámolási módnak megfelelő könyvvezetési kötelezettség is terhel
ezek nagy vonalakban...
keress fel egy könyvelőt
a nav.hu rákereshetsz a felső sorban a feltételek kijelölése után
Azt hogy vállalkozóként mi az útja azt tudom,de magán személyként nem.
Gondolom ugyanúgy kell szerződést írni,de ha a bérbeadó nem számlaképes akkor hogy intézik a pénzügyeket?
Mennyit kell a bevétel után adózni?
Gyakorlatilag minden érdekelne ezzel kapcsolatban. Megköszönöm annak aki segít :)
További ajánlott fórumok:
- Lenne olyan cég vagy magánszemély, aki megengedné, hogy besegítsek neki a munkában ingyen?
- Adószámos magánszemélyek, tudtok segíteni?
- S.O.S. - Adószámos magánszemély mit, hol, hogyan?
- Ha lenne egy üzlethelyiséged, milyen boltot nyitnál?(vidéken..)
- Magánszemély bérbe adhat ingatlant?
- Magánszemély hogy adhat bérbe üzlethelyiséget? pl.: áfa, stb?.?