Saláta fajták (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Saláta fajták
3 hozzavaloval, nem mindennapi :)
Izlesedre bizva barmivel (hal, sult husok, stb)
Reszelt sargarepa, fel marek mazsola es darabolt ananasz. Es a koretre se legyen gondod! Ennyi...
Tésztasaláta:
hozzávalók: bármilyen maradék kifőtt tészta( fajtától függően adagolva )
virsli (karkára vágva )
főtt tojás (felkockázva)
sajt( felkockázva )
öntet: tartármártás (ahogy én szeretem: 1 adag majonéz+ 2 adag tejföl, kicsi mustár, kicsi cukor, kicsi só, kicsi őrölt bors, kicsi citromlé vagy fehérbor (
Nincs mit...
És aminek szerintem még nézz utána: kenyérsaláta.
Én nem tudom a pontos receptet, de már többször is nekiveselkedtem, de elmaradt.
Egyébként meg nyugodtan kísérletezz! Amit a család megeszik, abból nyugodtan lehet válogatni.
Kedves Lóni!
Köszönöm szépen a saláta tippeket, igazán nagyon kedves tőlled! Kifogom próbálni, és utánna nézek a megadott oldalon is!!!
inden jót neked és a többi saláta imádónak is!
Üdv: Zsuska
És akkor a harmadik angy kedvenc. Ez nálunk inkább téli sláger, és nem igazán kalóriaszegény.
Fél kiló savanyúkáposzta
2-3 fej lilahagyma
3-5 szem héjjában főtt krumpli
só, bors, olaj, citrom
A káposztát ha kell mosd át kicsit, ha nem, akkor csak simán vág össze apróbbra, hogy kényelmesen lehessen vele dolgozni. A kruplit hámozd meg, és vágd kisebb darabokra. A hagymákat félkarikára. Az egész mehet egy tálba. Jól keverd össze. Nem baj, ha a krumpli kicsit megtörik. Azután jöhet az öntet: 3 ek olaj, só bors és egy kis citromlé illetve 2 ek víz. ezt kavard össze, öntsd le vele a salátá, és hűtsd be 1 órára. Magában is finom, de sülthúshoz, fasírthoz is finom.
A másik saláta Jamie Oliver után szabadon:
1 fej saláta (vagy akár lehet zacskós saláta, ami több fajta salátából áll)
személyenként egy félkemény tojás
pirított bacon
pirított zsemlekocka
citromlé
olaj
lilahagyma / újhagyma
só, bors
(ha szereted bazsalikom)
A salátát megmosod, összetépkeded. Zacskós salátánál csak kiborítod a tálba. A bacon megpirítot olaj nélkül a sütőben. Gyakorlatilag meggrillezed. Amig ez készül, a lilahagymás vágd apróra és egy pici citromlevet csöppents rá. Amikor a bacon kész, akkor a helyére a tepsibe szórd be a kenyérkockákat, és azokat is pirítsd meg. (Én néha lusta vagyok ehhez a művelethez, és levesgyöngyöt hazsnálok. Nem az igazi, de egyszer érdemes kipróbálni.)
Szóval akkor a tálban a salátalevelek, rakd rá a hagymát, a bacont (kicsit összetörve), önst rá egy kis olajat (1-2 ek - ízlés szerint), só, bors és a citromlé. Majd jöhetnek a kenyérkockák. Azután szedd tálra, és mindnkinek jár hozzá egy félig keményre főtt tojás - ennek a sárgája majd kicsit kifolyik, és megízesít a salátát.
Ha gondolod, egy kis reszelt sajttal még megdobhatod.
Ha a páromat wellness-fitness napra ítélem, akkor egy nagy buciba ilyen salátát teszek neki. Persze, neki több bacon jár. Nem szereti nagyon, mert nem "nyúl", és kicsit piszmogós enni. (Eléggé folyik, de azért isteni.)
Kösz-köszi!! Még,még, ennyi nem elég!!
nem ismerem, mi az a rucola?
Nos, nekem három kedvencem van. Az egyik inkább diétásabb.
1 fej saláta
1 jó nagy marék rucola
mozzarella sajt
lilahagyma
olaj
citomlé
A salátaleveleket megmosod, összetépkeded. A rucolaleveleket csak meg kell mosni. Tedd bele egy tálba, add hozzá az apróra vágott mozarella sajtot, a félkarikákra vágott lilahagymát, öntsd le egy kanál oliva olajjal és egy citrom kicsavart levével. Pici só és friss bors sem árt neki.
És innetől már a fantáziádra van bízva, hogy mivel dobod még fel: olivabogyó, paradicsom, esetleg még egy másik fajta sajt. Ja, és az én kedvencem szárított paradicsommal. Ezt persze nem lehet mindig és mindenhol kapni, és ráadásul elég drága is. De néha megéri kirúgni a hámból kicsit.
én étteremben ettem, ott vinaigrette mártással
szerintem valami joghurtos cuccal is jó lehet
Sziasztok!
Tudnátok egy pár egyszerű, mégis nagy tápértékű gyümölcs és zöldség saláta receptet? Lehetőleg hazai könnyen beszerezhető anyagokra gondolok, melyeket a piacon össze lehet kapkodni!Az sem lenne hátrányos, ha van benne tojás, sajt,egyéb tejtermékek.
Köszi előrre is, minden jót nektek:Zsuska
Sziasztok!
Én salátának is felhasználom a kínaikelt.
Egyszer kipróbáltam és azóta nagyon kedveli a családom.
Fózeléknk is kiváló,sokkal finomabb, mint a kelkáposzta.
Van amit pedig nagyon ajánlanék, saját recept.:)
Joghurt kell, meg bele kukorica és földimogyi.:)
Ezek így együtt isteniek.:)
Imádom a salátákat.
Egy hete éppen salátás nap volt itthon. Volt:
-franciasaláta
-mexicoi(kukorica, borsó, paradicsommal és chilivel)
-zöldsaláta(káposzta, ubi, meg hagyma, jah és pirított napraforgóval megszórva és szezámolajos-ecetes-fűszeres keverékkel meglocsolva)
Ma gyorsan összedobtam egy rizses salátát. (Volt benne sajt, kukorica, ubi, hagyma, póréhagyma, meg rizs és mindez kicsit átpárolva a télre tekintettel és szójaszósszal meglocsolva.)
Na jó, hogy kicsit konstruktív is legyek:
Az endívia:
A fejes salátához hasonló ízű, annál jóval nagyobb méretű, kedvelt salátafajta. Fodros levelű, kissé keserű növény. Kissé kesernyés ízét a benne található inulin adja, melyet jól ízesített öntetekkel ellensúlyozhatunk.
A radicchio:
Szorosan egymásra boruló leveli közül a külső, sötétzöldek nem ehetőek. Belső, ehető levei élénk-piros, lila színűek, melyeket krémfehér csíkok díszítenek. Ezek az erezett levelek kemények, roppanósak, ízük pikánsan kesernyés, enyhén borsos.
Frizé: nagyobb, nyitottabb szerkezet, fodros szélű levélzet, a levéltő felé egyre világosabb szín jellemzi.
Kötözősaláta: Hazánkban kevésbé elterjedt fajta, leveleit a teljes kifejlődéskor kötözik össze (innen a neve is), így halványítják. Egyes fajtái, halványítás nélkül is jó minőségüek.
Tépősaláta: Elsősorban olyan országokban terjedt el, ahol a mienkénél rosszabbak a fény-, és hőviszonyok. Élelmezési jelentősége azonos a fejes-, és kötöző salátáéval, de egész nyáron szedhető és nem keseredik meg, ezért is kedvelik. A levélerezet határozottan fejlett, pozsgás, ropogós, és ugyan úgy készíthető, mint a fejes saláta.
De talán ide tartozik a pitypang:
A pitypang nem más, mint a mindannyiunk gyermekkorából jól ismert gyermekláncfű, így külső megjelenésének bemutatása feltehetően nem annyira szükséges. Ízét azonban valószínűleg már kevesebben ismerik. Elmondható, hogy nagyban hasonlít az endíviához.
És a kerti zsázsa is:
Amit a növénykéből elfogyasztunk, az voltaképpen csak a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük a növénykéket nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek.A friss zsázsa a tormához hasonlóan csípős ízű, de annál sokkal enyhébb, kellemesebb. Télen különösen magas C-vitamin-tartalma és friss, üde íze miatt fogyasztjuk.
(Felhasznált irodalom: gourmandnet.hu, wikipedia.hu és terebess.hu)
Én meg a cikk végén található:
"A lista még bővíthető, szólj hozzá a fórumhoz!" mondatot:)
Ugrás a teljes írásra: Saláta fajták
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki jó saláta receptet? Egyszerű dolgokból, most csinálnám és csak átlagos dolgok vannak itthon...
- Hallottátok, hogy már a saláta is hízlal?
- Téli salátareceptek, tippek
- Melyik a kedvenc salátád?
- Finom zöldségételek, azoknak akik nem kifejezetten salátakedvelők
- Hol, milyen néven és mennyiért lehet venni nem salátára, hanem sütés/főzésre való olívaolajat?