Téli salátareceptek, tippek (beszélgetés)
Én ezt a téli salátát ismerem:
750 gr mélyhűtött zöldség (pl. brokkoli, zöldborsó), 600 g keményre fővő burgonya, só ízlés szerint, 2 nagy szál póréhagyma, 350 gr aszpikos felvágott
Az öntethez: 5-6 evőkanál salátamajonéz, 6 ek. tej,só ízlés szerinte, frissen őrölt bors, 1 teáskanál közepesen csípős mustár, kevés cukor.
A mélyhűtött zöldésgeket forrásban lévő sós vízbe tesszük,majd felforraljuk, és a csomagoláson lévő leírás szerint (5 -10 perc alatt) félkeményre pároljuk. Ezután szitán jéghideg vízzel leöntjük, és jól lecsöpögtetjük.AZ alaposan megmosott héjas burgonyákat annyi vízben tesszük fel főni, hogy a víz épp ellepje őket,s kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük.Ezután leengedjük a főzőlevet, a burgonyákat hiideg vízzel hirtelen lehűtjük, lecsöpögtetjük és azonnal meghámozzuk.Ha kissé lehűlt, először negyedekre, majd szeletekre vágjuk, és kevés sót szórunk rájuk.A póréhagymát letisztítjuk, hosszában kettévágjuk, alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük és vékonyra szeleteljük. A felvágottat kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk.Az előkészített hozzávalókat nagy tálba tesszük. A majonézt elkeverjük tejjel, sóval, borssal, mustárral és cukorral. Az öntetet óvatosan a hozzávalókhoz keverjük, majd a salátát a fűszerekkel jól utánaízesítve kb. 30 percig állni hagyjuk.
Igen, én is kérem a blog elérhetőségét!
Mi is bacikkal küzdünk. A kicsi még beteg az előző vírussal, a nagy már begyűjtötte az újabbat. Brrr! Jobbulást nektek is!
Sajnálom, hogy betegek vagytok és mielőbbi gyógyulást kívánok Mindnyájatoknak!!!
Természetesen van kedvünk és ha megengeded, szívesen belenézünk :) :) :) Üdv.: Fiti
Komolyan mmondom lányok, zavarba hoztok... :-P
Egyébként nyakig ülök a bacikkal + a gyerekekkel együtt, úgyhogy így két gőzölés és számtalan orrfújás között <b>nagyon jól esik amit írtatok</b> Blogot is írok egy portálon, ott rengeteg receptem van, meg képeim, meg stb. ha lenne kedvetek megnézni, akkor csak szóljatok. Most megyek mert győztek a bacik :-((
Huh, elfáradtam, majd jövök még, addig is jó étvágyat mindenkinek, jó kísérletezgetést.
Jó éjt nektek. Sziasztok.
Frissítő saláta
Hozzávalók:
1 karalábé,
1 kis ökölnyi karfiol,
1 szál sárgarépa,
1 kis doboz spárgakonzerv,
1 kis narancs,
4 szelet friss ananászkarika,
3 evőkanál olaj,
fél citrom leve,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál mustár,
ízlés szerint só és törött fehér bors.
A zöldségeket megtisztítom, a karalábét és a sárgarépát apró kockákra vágom. A karfiolt pici rózsáira szedem. A feldarabolt zöldséget szűrőbe teszem. Forrásban lévő vízbe mártom, majd újraforrástól számított két percig főzöm. Lecsöpögtetem és kihűtöm. A spárgakonzervet leszűröm és darabokra vágom, négy szálat a díszítéshez félreteszek. A narancsot hámozás után kis kockákra vágom, az ananászt is felkockázom.
Az olajat kikeverem a citromlével, egy evőkanál ananászlével meg a mustárral, hozzáadom a finomra metélt petrezselyemzöldet, majd a zöldséget és a gyümölcsöt beleforgatom. Jól lehűtöm és tálalás előtt ismét átkeverem.
Fetasaláta
Hozzávalók:
1 doboz feta sajt,
6 tojás
2 db paprika
1 db kigyó uborka
1 kis fej lila hagyma
majonéz
3 db retek
paradicsom
Elkészítés:A tojásokat keményre főzőm. Az összes zöldséget vékonyra szeletelem. A sajtból a felét eldarabolom. 1 sor paprikát teszek rá, majd 1 sor uborkát és pár karika hagymát. Ezután ráreszelem a tojást, meglocsolom majonézzel. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére sajt kerüljön. Paradicsomot csak a tetejére lehet tenni díszítésnek, mert a saláta sok levet enged. Nagyon laktató és nagyon finom. Bár levet enged, de én paradicsomot is teszek a rétegek közé... szerintem pont ez kell, hogy a sós fetát ellensúlyozza. Kenyérrel lehet tunkolni. :-P
Búzacsírás gyümölcssaláta
Hozzávalók:
1 teáskanál pirított búzacsíra
10 dkg banán
10 dkg alma
Elkészítés:Az almát reszeld le, a banánt karikázd fel, majd a két gyümölcsöt keverd össze. Pirított búzacsírával megszórva fogyaszd!
Gyors, egyszerű, finom.
Tudom, téli receptek, ez pedig nyári, de ezt nagyon szeretem:
Nyári saláta
Hozzávalók:
paprika
paradicsom
kefir
só
Elkészítés:
A fele-fele arányú paprikát és paradicsomot kis kockákra vágom, ízlés szerint sózom, és összekeverem a kefirrel. Hűtőbe teszem, és legalább fél órát hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Nyáron isteni és laktató kaja pirítóssal, kenyérrel, de hideg sültekhez is ajánlom.
A paradicsomot jobban szeretem, mint a paprikát, ezért én általában több paradicsommal készítem. Aki a selymesebb, lágyabb ízt kedveli, készítheti kefir helyett tejföllel is.
Egyszerű tormás-alma saláta
Hozzávalók:
alma
joghurt
reszelt torma
narancs kifacsart leve
Elkészítés:
A hámozott almákat lereszeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűtőben legalább egy órát érleljük, hogy az ízek összeérjenek. Pikáns ésfinom.
Heringsaláta almával és hagymával
Hozzávalók 1 személyre:
10 dkg pácolt hering
10 dkg alma
2,5 dkg hagyma
Elkészítés:
A pácolt heringekhez kisebb cikkekre darabolt almát és felkarikázott hagymát teszünk, és néhány órát hagyjuk összeérni.
Ez a recept azért egy személyes, mert csak én szeretem...A család többi tagja nem rajong a ruszliért. :-P
Saláta joghurtos fetamártásban
Hozzávalók:
1 db fejes saláta
2 db paradicsom
fél doboz brokkolicsíra (nálunk inkább a zsázsa)
néhány szem fekete olajbogyó
10 dkg ementáli sajt
20 dkg feta sajt
175 g natúr joghurt
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
vékony szeletelt kenyér pirítósnak
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Egy serpenyőbe csöpögtess kevés olívaolajat, préselj rá két gerezd fokhagymát, és pirítsd meg rajta a vékony kenyérszeleteket. Majd vágd fel kockákra. Egy tálba halmozd a zöldségeket: az apróra vágott salátalevelet, a csírát, a gerezdekre vágott paradicsomot, az olívabogyót, és szórd rá a kockára vágott ementáli sajtot.
Az öntethez botmixer segítségével pürésítsd össze a joghurtot a feta sajttal és egy evőkanál olívaolajjal. Ha szükséges, ízesítsd sóval, borssal. Öntsd a salátára, és szórd meg a fokhagymás pirítós kenyér-darabkákkal.
Wellness-saláta
Hozzávalók:
250 g endíviasaláta (vagy másmilyen)
1 doboz tonhalkonzerv (natúr)
4-5 szál spárga (zöld vagy sárga)
vegyes csíra (például retek- vagy búzacsíra)
40 g kecskesajt (nálunk a feta sajt jobban megy)
Az öntethez:
1/2 grépfrút leve
1 kiskanál mustár
1 kiskanál méz
3-4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:A vajkrémhez keverj össze ízlés szerint vajat, grillfűszervajport, egy kiskanálnyi frissen facsart citromlevet és egy kiskanálnyi mustárt.A salátát mosd meg. A spárgát lobogó forró vízben főzd puhára, majd vágd fel nagyobb darabokra, és keverd az endíviasalátához. Locsold meg az öntettel. Ehhez keverd össze a mustárt a mézzel, öntsd fel a grépfrút levével, majd az olívaolajjal.Szórd meg a haldarabkákkal, morzsold rá kecskesajtot és a búza- vagy retekcsírát.Tálalj hozzá pirított bagettet, amelyet kenj meg fűszeres vajkrémmel.
Nekem a spárga konzerv jobban bevált, nem kell annyit "pepecselni" vele, és ilyenkor a zsázsa magból "készített" csíra is előnyösebb, bár már a nagyobb multiknál már mindenféle csírát lehet készen venni.A kecskesajt helyett én fetát szoktam használni.
Babsaláta barna rizzsel
Hozzávalók:
egy csésze barna rizs
egy csésze bab (vagy babkonzerv)
1/2 fej vöröshagyma
fél kígyóuborka
egy csésze savanyú káposzta
fél fej vöröshagyma
néhány rózsa párolt brokkoli
szójaszósz
Elkészítés:
A barna rizst és a babot előzetesen áztasd be néhány órára.A barna rizst háromszoros mennyiségű vízzel főzd puhára. Párold meg a babot és a brokkolit is.A salátához keverd össze a hozzávalókat: a főtt babot, az apró darabokra vágott hagymát és a savanyú káposztát. Szórd rá a felszeletelt uborkát.Kevés olívaolajon párold meg vöröshagymát és a brokkolirózsákat. Ízesítsd egy-két csepp szójaszósszal.Tálaláskor a tányéron a fele legyen a barna rizs, fele a vegyes saláta és a hagymás-szójás brokkoli.
Zelleres sajtsaláta
Hozzávalók:
1 csokor aprított zeller zöld
5 dkg sovány füstölt fokhagymás sajt
5 dkg sovány köményes sajt
2 db zellerszár
Elkészítés:
Az öntet elkészítéséhez a natúr joghurthoz adunk 1 csokor aprított zeller zöldet, majd alaposan kikeverjük és félretesszük. A salátához a zellerszárakat felkockázzuk, 5-5 dkg sovány köményes sajtot és sovány füstölt fokhagymás sajtot durvára reszelünk. Az egészet keverőtálba tesszük és az öntettel meglocsoljuk. Frissen, (kenyérrel) fogyasztjuk.
Almás-sajtos újhagymasaláta
Hozzávalók:
1 nagy cs. újhagyma
1 mokkáskanál só
25 dkg, lehetőleg többféle kemény sajt
4 közepes alma
1 citrom
1 Knorr Kapros salátaöntet por
2 dl tejföl
Elkészítés:
Az újhagymát jól megmossuk. Zöld szárát apróra vágva félretesszük, a fehérjét kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, megsózzuk. A sajtot és a meghámozott, kicsumázott almát a hagymához hasonló darabokra vágjuk. Az almára citromlevet csepegtetünk, nehogy megbarnuljon. A salátaöntet port a tejföllel összekeverjük, és az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk. Az újhagyma fölaprított zöldjével fűszerezzük. Letakarjuk, hűtőszekrényben 2-3 órán át érleljük.
Ilyenkor a kihajtatott hagymát használom "újhagymaként", ez a kis csalás megengedett (szerintem).
Kukoricás virslisaláta
Hozzávalók:
3 pár virsli
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál majonéz
1 kávéskanál mustár
1 nagyobb csipett bors
1 kisebb csipet cukor
1 konzerv kukorica
1 kis fej hagyma
Elkészítés:
A tejfölt kiöntöm egy tálba, és tetszés szerint hozzáadok borsot, cukrot, mustárt és majonézt.
A virslit felkarikázom, a kukoricát leszűröm, a hagymát nagyon apró kockára vágom, majd mindent jól összekeverek. Azonnal is fogyasztható, de hűtőbe téve pár órára összeérnek az ízek, és úgy finomabb.
Joghurtos gyümölcssaláta
Hozzávalók:
1 banán
1 narancs
1 piros alma
diákcsemege (mazsola+mogyoró) ízlés szerint
2 pohár (mézes) joghurt
Elkészítés:
A gyümölcsöket felkockázzuk, egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a diákcsemegét, majd a joghurtot. Összekeverjük és fogyasztjuk. Reggelire, vacsorára, uzsinak vagy desszertként kitűnő.
Köszi, köszi, köszi!!! Jó éjt és köszönjük, hogy Ránk is szakítottál szűkös idődből :)
Üdv.: Fiti
Mézes-diós sajtsaláta
Hozzávalók:
lollo saláta (vagy más saláta,
méz,
füstölt karaván sajt,
dió,
salátaolaj,
saláta fűszerkeverék
Elkészítés:
A sajtot nagyobb kockákra vágjuk, a megmosott apróra tépdelt salátával és dióval összekeverjük, meglocsoljuk olajjal, és annyi fűszerkeverékkel, hogy jó ízt kapjon, de ne legyen sós. Végül kevés mézzel meglocsoljuk, hogy enyhén édeskés legyen.
Csipkebogyómártás szárnyas húsokhoz
Hozzávalók:
50 dkg csipkebogyó,
3 evőkanál méz, vagy szőlőcukor,
1-2 dl édes vörösbor,
1 kisebb citrom héja,
késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítés:
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. Kevés vízben, lefedve puhára főzzük a citromhéjjal, majd a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn. Nem érdemes kispórolni a passzírozást, mert a "szőrök" szúrnak, ha nem szeded ki. Összekeverjük a szőlőcukorral, vagy a mézzel, csipetnyi sót teszünk hozzá. Felöntjük annyi borral, hogy még sűrű mártást kapjunk, tálalás előtt felmelegítjük.
További ajánlott fórumok:
- Dominóra tipp játék - csak tippek és eredmények
- Atkins - Tippek a kezdéshez
- Pumanyuszi sikerdiétája, receptek, tippek
- Rafinált, okos tippeket várok, avagy hogyan szerezzem vissza a férjemet?
- Ízletes salátareceptek vacsorára vagy talan ebédre is
- Kedves kutyatartók, tudnátok tippeket adni abszolút kezdőknek, ha kutyaiskolára nem telik?