Saláta fajták
Minap az egyik fórumban felmerült, hogy mi is az a rucola saláta. Ez inspirált arra, hogy kis kutató munkába fogjak és (a teljesség igénye nélkül) összegyűjtsem, milyen salátákat találhatunk a zöldséges polcokon. Érdemes válogatni közöttük, mert nagyon finomak. :))
Fejes saláta
Na ezt mindenki ismeri. Nevét onnan kapta, hogy szép, kerek feje van. :)
Jégsaláta
Levelei ropogósabbak, mint a normál fejes salátának és szorosabban simulnak egymásra. Víztartalmuk nagy. Ebből ered azon kedvező tulajdonsága, hogy nem egykönnyen fonnyad meg. Az íze pedig nagyon kellemes, frissítő, harsogó.
Batávia saláta
Ez már kevésbé ismert változat. Íze kicsit markánsabb, mint a jégsalátáé. Levelei ropogósak, de nem simulnak annyira szorosan a fejre, és kissé fodrosabbak.
Tölgylevelű tépősaláta
A tépősaláták levelei külön nőnek, nem alkotnak fejet. A tölgylevelűt azért nevezik így, mert levele a tölgyfáéhoz hasonlatos formájú. Színeiben változatos, a zöldtől a barnás pirosig. Jellegzetes, majdnem kesernyés íze van.
Lollo - fodrossaláta
Két formáját találhatjuk meg, a zöld színűt és a lilás színűt. Levelei - nevéhez híven - fodrozottak. A közhiedelemmel ellentétben a levelek íze nem keserű! A lilásat a saláták összképének színesítésére is használják.
Madársaláta
A madársaláta levelei aprók, kerekded végűek és nagyon lédúsak. Színűk élénkzöld. A saláta íze kissé édeskés. Önmagában is nagyon ízletes, de sokszor használják más salátákkal keverve is.
Rucola
A rucola levelei élénkzöldek, nyílhegy alakúak. Formájuk kicsit hasonlít a pitypag leveleire. Íze retekre emlékeztető, kicsit csípős. A rucolát nem csak salátákban, hanem szószokban, tésztákhoz is gyakran használják.
Metélősaláta
Hosszú, sötét zöld, fodros, hullámos levelei kissé durvább tapintásúak. Íze nem keserű, és mivel levelei ropogósak, meleg salátáknál is használják.
Írta: Hoxa, 2007. január 25. 22:06
Fórumozz a témáról: Saláta fajták fórum (eddig 30 hozzászólás)