Rózsa gyökereztetésére tanácsok? (tudásbázis)
Szoktunk rá befőttes üveget húzni, s jó mélyre ledugni.
Elsőre azt olvastam: Rózsa gyökérkezelése....
Több videó is található a yout...-n. ( [link]
Próbálkoztam már én is vele. Gyökeret hozott, kihajtott, de nem lett tartós, tönkre is ment. Neked sok szerencsét kívánok hozzá.
Kár volt levágni, dugd a földbe és locsold, gondozd, talán kigyökerezik.
Apósom úgy csinálta (akár rózsa, akár szőlő), hogy a tőkének egy hosszabb, friss hajtását elfektetett a földön, a közepét földdel betemette. A leghegye maradt szabadon és persze az a vége, amelyik a tőkéhez csatlakozott. A föld alatti rész eresztett gyökeret, és csak akkor vágta le a tőkéről, és ültette át. Mert a tőke addig is táplálta, nem sok külön odafigyelést igényelt.
De ezt még kb. október végéig meg tudod csinálni, mert ha akkor vágod le a frissen gyökerezett ágat, és ülteted el, még a novemberi fagyok beállta előtt kössön meg az új helyén, télen álomba merül, tavasszal már szépen fog hajtani.
Ez a hajtás kb 20 cm kell legyen. Jó puha földbe belenyomod, 1-2 rügy maradjon ki. Egy PET palack alját levágod és a rózsa szárat lefeded, jól nyomd bele a palackot a földbe, hogy ne mozduljon el. A palackon maradjon a kupak, öntözd rendszeresen és tavasszal vedd le.
Sokat gyökereztettem így, de sajnos csak kb. fele él tavasszal. Az új rózsa képes már az évben virágot hozni.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell gyökereztetni a fűzfát?
- Az ananászt hogy lehet gyökereztetni?
- Tudja valaki, hogy a leandert hogyan kell gyökereztetni?
- Letört egy nagy hajtás a futómuskátlimról, ami tele volt új bimbókkal. Megmenthető v. hogy, le lehet gyökereztetni?
- A fikusz virágot hogy lehet gyökereztetni?
- Anyósnyelv gyökereztetése?