Rövidlátók, ti hordtok szemüveget? (tudásbázis)
Én 10 évesen kaptam szemüveget. Aztán sikeresen ellopták tőlem az iskolában, és nem hordtam. Nem is hiányzott, tök okésan láttam. Aztán olyan 20 évesen a jogsi csináltatásnál jöttek rá, hogy valami nem okés, megint kellett szemüveg, kemény -0.5-ös. azt hordtam vezetéshez egy darabig, de aztán olyan nehéz volt a szemüveg (akkor még nem nagyon volt műanyag lencse), hogy elraktam.
most megint kéne, de mostmár plusszos is, meg minuszos is. Még nem vészes, de kezdem hiányolni a kezem hosszát, és azt, hogy nem látok el nagyon messzire tisztán (bár még mindig jobban, mint a férjem a szemüvegében).
Én csak akkor hordom, ha zavar, hogy nem látok valamit vagy ha elfárad a szemem.
Nekem már kell + és - is, így elég vicces lenne cserélgetni folyamatosan és az orvos azt mondta, hogy még ne csináltassak bifokálist, mert a rövidlátásom még nem túl rossz. A rövidlátó szemüvegemet csak TV-hez vagy monitorhoz használom (orvos javasolta) a másikat meg csak akkor, ha papírról olvasok. Bár mostanság sokat romlott a szemem, az olvasó szemüveget csak tűbe fűzéshez használom, illetve szemöldök szedéshez. A másikat pedig csak akkor veszem fel, ha érzem, hogy elfáradt a szemem TV nézésnél.
Egyébként miért kérdezed?
jobb szem: sph. -1, 00 D és -2, 75 D cyl
bal szem: sph. -0, 75 D és -3, 75 D cyl
Ezt találtam, meg egy olyan adatot is, hogy a jobb mindkét dioptriája 0,25-tel több volt, mégis ezzel a csökkentettel műtöttek meg. meg is kellett műteni még egyszer.
Köszi, tudom.
32 éve van szemüvegem.
én elkezdtem hordani, amikor 20 évesen minusz 0,5 meg 0,75 volt... másfél év múlva már -1, és -1,5 volt... aztán egy idő után elkezdtem nem hordani (már nem emlékszem miért)...
már sok-sok éve nem hordom, és néha sötétedéskor vezetésnél, meg moziban feliratoknál kéne, de amúgy nem kell, és legutóbbi vizsgálatkor megint -0,5 és 0,75 volt... szóval szerintem -bár nem vagyunk egyformák!!!- nem feltétlenül jó, ha hordja az ember :)
nekem 1,5es,de hordok...ha nem veszem fel,fáj a fejem,szemem:S
azértis lettem 18évesen szemüveges,mert éreztemh nem látok rendesen...
A fiam 12 évesen nem hordta a 1,5et. 14 és kellett a 2,5. Azt mondta a minap (14), hogy szerinte megint romlott
Felnőtteknél nem romlik így + az is számít, hogy plusszos vagy mínuszos a szemüveg.
További ajánlott fórumok:
- Kérhetek-e kártérítést, ha rossz szemüveget csináltak?
- Ti mennyitől vennétek fel szemüveget?
- Hol érdemes szemüveget csináltatni?
- Milyen árban vannak a szemüvegek?
- Hogy győzhetem meg 13 éves lányomat, aki rövidlátó, hogy hordja a szemüvegét az iskolában is?
- Csevegő rövidlátó szemüvegeseknek, akik nem érzik magukat annak...És a nagy kérdés:személyi okmányra fotó, szemüveggel, vagy annélkül?