Pszichopaták (beszélgetés)
Sziasztok,
az egyik közeli rokonom pszichopata, bár a szociopata kifejezést jobban
szeretem, mert abban van töltet. :) Személyes tapasztalatom alapján írom
a következőt (UFO-nak tűnhet, bár nem az... Mint ahogy az
ókoriak/középkoriak is azt hitték, hogy lapos a Föld, bolondnak nézték,
akinek más véleménye volt): jól kutatják az agytevékenységet a szakemberek,
a lényeg valóban ott van. Az pedig a következő: születési rendellenesség,
ha hiszitek, ha nem, az embernek nemcsak a beszédközlés az egyetlen
kommunikációs csatornája (a másiknál most nem a gesztusokra stb. gondolok),
van egy - végül is lehet mondani - metakommunikációs is. Valamiféle
elektromos gerjesztés, amit a hétköznapi életben nem is veszünk észre.
A mondandónk "ott" is kijön, csak mi, hétköznapi emberek a beszédre figyelünk.
Ám születnek olyanok, akiknek ez az előbbi, "másik" csatornája működik
erősebben, vagy erősen. Így, amikor megszületik egy ilyen ember,
ugyan örömmel kommunikálna pl. az anyukájával, de nem tud, mert az anyuka -
és a legtöbb ember - nem érti. Képzeljük ezt a helyzetet: kommunikálunk,
de nem válaszolnak. Aztán újra, és megint nem. És újra... stb. Kialakul a
személyiségzavar: ki vagyok, mi vagyok, miért vagyok? stb. Aztán kialakulnak
azok az - egyre durvább - lépések, amikkel ezek az emberek felhívják magukra
a figyelmet, de, tekintve, hogy nem érti őket senki, nem tudják elmondani a
problémájukat. Azt pedig, hogy hogyan térhetnének át "normál" kommunikációra,
szintén nem tudják. Ezek az emberek nem rosszak, pusztán be szeretnének
illeszkedni a többi ember közé, csak senki nem látja a problémájukat.
Ezzel a fenti szöveggel útmutatást szeretnék adni, tekintve, hogy amit írtam
bizonyítatlan, csak a saját agyam működésében tapasztaltam/éreztem a rokonom
mondandóját. A gondolatait/érzéseit fejezte ki, én pedig megértettem. Tele
volt kérdéssel: "Hogy' működik a tanulás?", "Az anyukájával való problémák"
és végül egy kijelentése: "Nem értem az életemet."
Nem csodálom, ha észrevétlennek érzi magát.
A megoldás az lehet, hogy ezt a csatornát tompítják, vagy "valami". A kutatók
már tudják, hogy melyik az a része az agynak, amelyik ezeknél az embereknél
túlműködik. Ezt kell manipulálni. Hát, hajrá, én itt, most befejezem a témával
való foglalkozást, majdnem a fél életem ráment.
Köszönöm a végigolvasást, szívből írtam a fenti bekezdéseket, teljesen átéreztem
a rokonom szenvedését - csak az agyam egy másik területén. :)
Harvey Cleckley szerint a pszichopata kifejezetten intelligens egyén mindannak ellenére, hogy - idézem: "a kudarcot és a pusztítást keresi minden ok nélkül, amit talán még maga a pszichopata sem ért. Ezt Cleckley szociális öngyilkosságnak nevezi. A pszichopata valahol mélyen élvezi a helyzetet, ha bajba kerül."
A Bűn és bűnhődés cikket ajánlom figyelmetekbe a Hoxán ezzel kapcsolatban!
A pszichopatának a szakirodalmak szerint 14 tulajdonsága van amiről megismertetik. Ebből a három legfontosabb hogy nem szeret, nem érez bűntudatot és nem tanul, így újra meg újra elkövet bármit, akkor is ha annak a társadalmi megítélése rossz.
Itt a cikk
Én is érdeklődtem egy időben a téma iránt.
Gyakorlatilag ha jó színész sosem jön rá senki, hogy lélekben zéró. Egy időben gyanakodtam, hogy az exem esetleg pszichopata volt, de előfordúlhat, hogy csak szimplán fax:)))
Egyébként az, hogy az ember ismeri a logikus megoldást nem jelenti azt, hogy úgy is cselekedne, szóval az "esettenúlmányod" szerintem ferdítve van, viszont így frappáns:)))
Sokat olvastam és olvasok erről a témáról amúgy.
Egy dolgozat/publikáció kapcsán a Tánczos ügyben folytattam adatgyűjtés, amikor érdekes feldfedezéseket tettem és meglepő összefüggéseket figyeltem meg.
Megszereztem Harvey Cleckley egyik könyvének jegyzetgyűjteményét, ő írja az alábbiakat is, ezt kopizom az egyszerűség kedvéért:
"A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele. Cleckley úgy határozza meg a pszichopátiás beteget, mint a normális ember tökéletes másolatát, amely egy az épelméjűséget tükröző álarccal rejti el belső emberi hiányosságait. Bár őszinte, intelligens és sokszor jó társaságnak is bizonyul, ez mind felületes, ugyanis a pszichopata ember nem képes őszinte érzelmeket érezni. Ez egy fajta védekező mechanizmusa a pszichopatának, amellyel akár 100 százalékos életet tud élni anélkül, hogy bárki gyanítaná mit rejt az álarca."
Amerikai pszichológusok kifejlesztettek egy tesztet, amivel könnyen megállapítható, hogy ki a pszichopata. Egy rövid történet után válaszolni kell egy kérdésre. A pszichopata gyilkosok MINDIG ugyanazt a választ adják. Ha te is így válaszoltál, jobb, ha elkezd félni a környezeted!
Tehát: Egy fiatal lány az anyja temetésén megismerkedik egy fiatalemberrel, akibe első látásra beleszeret, de nem tudja meg az elérhetőségét, nem cserélnek telefonszámot stb.
Egy hét múlva a lány megöli a nővérét.
Kérdés: Miért ölte meg a lány a nővérét?
NE LESS!
.
.
.
.
.
.
.
MONDOM, HOGY NE!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
NA JÓ, MOST MÁR MEGNÉZHETED.
A normális emberek által adott leggyakoribb válasz: Azért ölte meg, mert nyilván a nővér is megismerkedett a fiatalemberrel és összejött vele.
Most jön a pszichopaták által adott válasz: Azért ölte meg a nővérét a lány, mert azt reméli, hogy a fiatalember arra a temetésre is el fog jönni.
:):)
Később komolyabban is bekukkantok!
Szép napot!
Sandman
Szia,a pszichopatákat tényleg nem tudnád ránézésre kiemelni a tömegből.Általában hihetetlen jó modoruk van,nagyon udvariasak és igen intelligensek.
Sokszor ezzel csapják be az embereket,hogy közel kerüljenek hozzájuk.Azt játszák,hogy szeretnek pedig ők képtelenek az érzelmekre viszont bárkivwl bármit elhitetnek.Semmit sem bánnak meg és ez a betegségük miatt van.
Bántanak ,kirabolnak,szemrebbenés nélkül hazudnak ,hogy a céljukat elérjék.
Körülöttünk többen vannak mint gondolnád csak vannak súlyosabb és kevésbé súlyosabb esetek.Lehet,hogy aki melletted van is pszichopata csak még ő maga sem tudja!
Attó lem kell aggódni,nem minden pszichopata gyilkos és tolvaj.Van aki csak érzelmi manipulátor.Például mindig tesz ellened valamit amit normál esetben meg sem bocsátanál,de neki meg fogod mert ellenálhatatlanok.Hát ennyi a pszichopatákról nagyon nagy vonalakba.Nagyon izgalmas ez a téma!
Nem írtam, hogy udvarias. De nem bunkó, mert nem így viselkedik egy bunkó férfi.
Én már találkoztam nem egy férfival, akiről elmondható, hogy bunkón viselkedett.
Aki Alekoszt bunkónak tartja, nem találkozott még valóban bunkó csávóval...
Azért gyarapodnak a vélemények, hozzászólások... Örülök, hogy ennyien vagyunk, gyertek még többen. :-)
pl a sikeres bunözök akik luxus modon elnek a rablasbol,emberek becsapasabol.Aztan a menö uzletemberek,politikusok stb....
A sikertelen pszichopata be van zarva mint "veszelyes" pszichopata ,mert minden alkalommal amikor ellop egy szendvicset lefulelik ,vagy amikor az idös embert megprobalja kirabolni elkapjak es jol megverik :)
Szerintem -:)
További ajánlott fórumok:
- Találkoztál már pszichopata/nárcisztikus emberrel?
- A pszichopaták tisztelik egymást? Hogyan viszonyulnak egymáshoz?
- Szerintetek a pszichopatákat ki kellene szűrni és nyilvántartani?
- Azok az emberek, akik hirtelen dühbe gurulnak minden apróságon, kivörösödik fejük, pszichopaták?
- A BDSM-et a nárcisztikusok és a pszichopaták csinálják?
- Tényleg pszichopata az exem? Az én történetem