Praktikákat és ötleteket kérek, hogyan tudnám este időben lefektetni, de inkább reggel időben felkelteni 3 éves kisfiamat..?! (beszélgetés)
Az én nagyobbik lányom is kb 1,5 éves kora óta csak nagy harcok árán alszik el. Ő sem igényli. Bezzeg a kicsi (4 éves) mai napig igényli, sőt kidől, amint leül kicsit.
Gyereke válogatja. A nagy is lefekszik a kicsivel és akár 2 órát is fekszik csendben mozdulatlanul a sötétben, de nem alszik el.
És ezek után este 1/2 10-kor alszik el mindkettő, még ha 8-kor ágyban is vannak.
Én is éjjeli bagoly vagyok. Már a pocakomban is 10 után virgonckodtak mindig.
Sőt a két hónapos kisfiam is 1/2 10 körül alszik csak el, pedig nincs zsivaly
Ez így van, fontos a határozottság, de szerintem nem minden szoktatás kérdése, mert a gyerekek változnak, ahogy nőnek. Változhat az étkezésük, az alvásigényük is.
Például kisfiam rengeteg gyümölcsöt evett régebben, most meg csak az almát eszi meg, azt is néha. Pedig nem így szoktattam.
Alvásnál is hiába vagyok határozott, hiába van napirend, ha nem tud elaludni, nem tudok mit csinálni. Pedig napközben eléggé kifárasztom, mégis este 10 körül alszik csak el. Délután már nem alszik mindennap. Pedig pár hete még mindennap volt alvás.:((
Szerintem egy gyerek sosem kicsi ahhoz,hogy tudja a szülő dirigál és nem fordítva...Ezt már pár hónaposan is megértik,persze a határozatlanságot rögtön kihasználják.Nekem az a véleményem,hogy minden csakis szoktatás kérdése.
Legalábbis nálunk így működik.
Egyetértek veled,
minnél korábban ágyba, mese, nyugi sötétség, stb., ami megszokott :)
Nem egyformák a gyerekek,van akinek kevesebb van akinek több az alvásigénye.És ez nem csak szoktatás kérdése,vagy én hogy látom jónak.Nekem a 3 közül kettő nagyon jó alvó,a középső sosem volt az.(én is nagyon rossz alvó vagyok,mindig is az voltam)Ő egy éves alig múlt,azóta nem alszik délután.A kicsi másfél elmúlt,van,hogy még mindig 2x alszik napközben is.Viszont ami csakis szoktatás kérdése,hogy mikor tesszük ágyba a gyereket,és mennyi időt hagyunk a felesleges viaskodásokra.Nálunk erre egyetlen perc sincsen.Tudja mind a 3,ha villanyoltás van,akkor aludni kell,nem pisilni,inni,enni...stb.
Minden este ugyan az a rutin,vacsi,fürdés,kis hancúr,mese,fél 8-kor ágyba mindenki,fél óra zene.A középső(4,5 éves)amíg nem volt ovis,sokszor előfordult,hogy 10-or sem aludt.Motyogott énekelgetett halkan magának.De 8 után nem beszélhetett hangosan,és nem jöhetett ki.
Rossz alvó,az egy dolog,az meg egy másik,hogy mit engedünk rá és mit nem.Barátnőméknél kész cirkusz a 3 gyerek fektetése,én megőrülnék tőlük.Mondjuk én általában egyedül vagyok velük olyankor este még,de egy jó óra alatt végzünk mindennel.
Mi is 8 előtt érünk oda az oviba.
Amúgy ez tényleg így van, hogy oviban jobban elfáradnak, és hamarabb alszanak este.
Érthető is, a nagy nyüzsgés hamarabb elfárasztja az ember(ké)t, az én fiam pl. már régóta nem alszik itthon délben, de az oviban mindig, mert elfárasztja a társaság. :-)
Próbáltam már így is úgy is. Én is rendszerességre törekedtem mindig.
Amikor jó az idő, szinte egész nap a levegőn vagyunk, délelőtt és délután is. És mégis. Kisfiam sokszor fáradhatatlan, hihetetlen energiája van. Én előbb elfáradok:))
Ez sem bevált minden gyereknél, ugyanis az én lányom másfél éves kora óta nem alszik délután, mégsem tudtam soha hamarabb ágyba dugni. :-(
Csak akkor tudott elaludni, ha a szokásos esti rutin úgy alakult, ahogyan nap mint nap megszokta.
Nehéz tudom. Kisfiam is szeptembertől lesz ovis és gondolkodtam már én is, hogy mi lesz majd a reggeli kelésekkel.
Nálunk 7-kor fürdés van, utána vacsi. 8-kor megyünk az ágyikóba, mondok neki mesét, halkan énekelgetek, simogatom, már nincs semmiféle ugrálás, hangoskodás, és picike fiam mégis 10-kor alszik csak el.:((
Szia!
Először is szeretném megkérdezni, hogy délután alszik még a kis lurkó? Mert ha nem, akkor azt feltétlenül be kellene, illetve ismét vissza hozni. Sajnos nagyon sokan csak intenek az alvás fontosságára. Viszont ha délután alszik, akkor lehet azt kéne egy kicsit előbbre hozni, hogy estére kifáradjon.
Amúgy milyen praktikára gondoltál? :-))
ki kell iktatnod az ökörködést, meg a felesleges köröket, aztán hajrá!
Miért kell oviba 8-ra beérni? nem a mh-edre?
Szia.
Próbáld az esti "ökörködést és a felesleges köröket" előrébb hozni.
Mi 6-kor fürdünk, vacsi, aztán mehet még a (feleslegesnek hitt)hancúr, játék, mese és egyebek.
A fogmosással és az ilyen apróságokkal, hogy pl. kérek inni, pisilni kell, fújjuk ki az orrom....sorolhatnám, még mindig elmegy egy csomó idő, de ez van. Hamar hozzászokik majd a fekvés-kelés időrendhez, ne izgulj.
Neked kell a sarkadra állnod este, és azt mondani, most aztán alvás. Vacsi, fürdés, mese, aztán szundi. Nálunk ez a sorrend, és idejében el kell kezdeni, hogy ki tudja aludni magát.
TUdom, milyen rossz érzés, én is nap mint nap úgy "húzom" ki őket az ágyból, pedig időben ágyban vannak este.
További ajánlott fórumok:
- Otthoncsinosító kreatív ötleteket kérek, vidám, meleg fészket szeretnék
- Mai menü, avagy nyújtsunk ötleteket a tanácstalanoknak...
- Második babát szeretnénk! Ötleteket várok, hogy lány legyen...
- Mit ebédeltél ma? Ötleteket gyűjtök a havi ebédtervemhez
- Nyugdíjas élet - ügyek-bajok, tapasztalatok, praktikák
- Ki milyen praktikák alapján tudja beosztani úgy a konyhapénzt, hogy ne érezze hóvégén azt, hogy megfullad a nadrágszíj szorításától?