Prágai szelet recept

Elkészítési idő 90 perc

A Prágai szelet hozzávalói:
TÉSZTA: 20 dkg liszt
1 egész tojás
1 evőkanál kakaó
3 dkg zsír vagy 5 dkg margarin
1 kávéskanál szódapor
8 dkg cukor
1 pohár tejföl

KRÉM: 1 RAMA margarin (25 dkg-os)
20 dkg porcukor
1 éphéjú és szép citrom reszelt héja
fél dl rum (lehet aroma is, így a kisebb gyerkőcök is ehetnek belőle:)
1 doboz babapiskóta
7 dl tej
5 evőkanál liszt


A Prágai szelet elkészítési módja:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 lapot készítünk, zsírozott-lisztezett tepsiben megsütjük. A krémhez a tejet felfőzzük a liszttel. A margarint a porcukorral felhabosítjuk, és ha a lisztes massza teljesen kihűlt, a margarinos porcukorral simára keverjük. A végén hozzáadjuk a citrom reszelt héját. Ezzel is jól kikeverjük. A krémet 2 részre osztjuk. A kisült lapok közül az egyikre a krém egyik felét szép egyenletesen rákenjük, majd kirakjuk a babapiskótával. A babapiskótákat megöntözzük a rumaromával. Ezután a krém másik felét rákenjük a babapiskótákra, úgy kenjük rá, hogy a piskótákat mindenütt jól befedje. Majd a másik lapot megfogjuk, és az egész sütire fektetjük. Ez lesz a sütink teteje :) Végül csokimázat készítünk 1 tábla ét bevonóból, pici vízből és étolajból. Ezt a sütire kenjük, egyenletesen és gyorsan eldolgozzuk. Hűtőbe tesszük kicsit pihenni. A piskótának meg kell puhulnia. Kb. 1 éjszaka után lesz igazán finom, puha a süteményünk.

Gyakran fordul elő velem sajnos, hogy nincs időm lapokat nyújtogatni és sütögetni, gyorsan kéne megcsinálni a sütit, mert éppen ezt szeretné mindenki. Ilyenkor kis turpisságot szoktam bevetni, mégpedig a következőt:
Csokis piskótát sütök, félbevágom, és az így kapott részek funkcionálnak a sütik lapjaiként :)
A piskóta hozzávalói:
25 dkg porcukor
3 egész tojás
1 dl étolaj
1 dl víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
kb. 2 evőkanál kakaópor
A porcukrot a tojások sárgájával alaposan kikeverem, apránként adagolva a vizet és az olajat.
Majd hozzáadom a lisztet, a kakaóport és a sütőport, jó alaposan elvegyítem az egészet.
Aztán legvégül belekerül a masszába a 3 tojás felvert habja is. Az egészet magas falú, zsírozott-lisztezett (a peremét nem szabad kikenni!)tepsibe öntöm, egyenletesen elmozgatom benne, sütőben sütöm késpróbáig. Ha már nem ragad a késre, akkor jó a tészta.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A prágai szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook