Pelenka nélkül nem megy (beszélgetés)
Ez nem új nevelési trend, hanem sajnos régebben nem tudták: ha a babát a megfelelő testi-lelki érettsége előtt szobatisztaságra kényszerítik, sokszor lehet probléma vele a későbbiekben!
Meg kell várni, amíg a baba fejlődése elérkezik addig a pontig, hogy mondani vagy jelezni tudja: kakilnia vagy pisilnie kell. Sok félelemtől és kudarctól lehet megóvni azzal, ha nem kell „elsietnie” a bilire szokást.
Mi is itt tartunk, lánykám 2,5 éves. 1 hónapja pisil bilibe, már éjszaka sem kell pelus, viszont a kaka csak pelusba ment eddig.
Sokat beszélgettünk a dologról, hogy csak így mehet oviba, hogy mi is wc-be kakálunk stb.
Persze ő féltette és inkább nem kakált, eljutottunk odáig, hogy nem kér pelust, mert az babáknak való és 3x kakált a bilibe.
Szól, hogy kakálnia kell, de ahogy ráül sírni kezd.....de eredmény van!
Ilyenkor nagyon megdícsérjük, pl. megkapta az áhított gyűrűt. Ő önti bele a wc-be és el is köszönünk tőle.
Kakálás után nagyon happy és mindenkinek elmesélni, hogy milyen ügyi volt!
Tegnap este volt a 3. kaka a bilibe (ritkán kakál, 3-4 naponta, de nem székrekedéses!) és alig sírt, szóval úgy érzem, hogy lassan megnyerem a háborút :)!
Nagyon fontos a türelem és a beszélgetés. Szerintem is jó ötlet arra építeni, hogy ő már nagy, ügyi és esetleg valami kis ajit is kaphat.
Nálunk minden sikeres pisilés után járt egy cukorka......szép lassan elmaradt és lett helyette dícséret.
Bocsi, de ők ugy gondolják...
ez az enyém... nem veszed el.
nekem az vált be, hogy látta hogy én is a wc-n intéztem el...
ráadásként ő székrekedős volt, úgyhogy még nehezen is ment... volt hogy a fájdalom miatt nem akart, de akkor mesével tereltem el...
Néhány napig, 1 - 2 hétig ne legyen téma a bilizés. Javasolni tudom, hogy a bilit felejtsétek is el. Amikor újra szóba kerül a pelenka mellőzése, ajánljátok fel a kicsinek a WC használatot. Fellépővel és ülés szűkítővel kényelmes használatot tudok biztosítani neki. Talán sikeres lesz a próbálkozás. Ha még sem, "komolyan" mint felnőtt a felnőttel, beszélgessezek el vele, hogy mi a kifogása a WC használata ellen (fájdalmat érez esetleg ürítéskor). Hiszen minden felnőtt használja és bizonyos szintig ő is felnőtt, hiszen egy csomó felnőtttes dolgot csinál már, pl. telefonál, kiválaszthatja a napi ruháját, segít ebben-abban. Szóval egy kicsit próbáljatok az egójára hatni.
Sok sikert!
Szia!
Az oviban ez,hogy működött?
Szia,
Mi volt az a rossz élmény?
Helló!
Segítséget szeretnék kérni vagy inkább tanácsot.
Van egy 4 és fél éves kisfiam aki mai napig ha kakilnia kell pelenkát kér.
Volt rossz élménye bilivel, és azóta már szinte mindent meg próbáltam,de nem megy.
Óvodás középső csoportot kezdjük szeptembertől.
Tanácsolták hogy keresem fel az óvodai pszichológust,de gondoltam hogy itt a nyár csak sikerül,de eddig nem jártam sikerrel.:(
Aki tud az szóljon hozzá....
További ajánlott fórumok:
- Mi az eljárás, ha valaki szaksegítség nélkül szül (az most mindegy, hogy véletlen, vagy szándékosan) és utána nem megy kórházba?
- 5 hónapra elmegy külföldre ... nélkülem... de már nem is bízok benne!
- "Kitolás"- Hálapénz nélkül nem megy
- Normális dolog az, ha azon sértődök be, hogy a pasim nélkülem megy shoppingolni Budapestre?
- Tudnátok ajánlani olyan "laza" katolikus papot Pest megyében, aki hamar és különösebb vizsga, stb. nélkül keresztelne felnőttet?
- Miskolc megyei kórházba mit kell bevinni egy újszülöttnek? Ruha, pelenka stb....