Párommal már tervezzük a családalapítást, de mindent át szeretnénk gondolni, mielőtt ilyen komoly döntést hozunk. Segítenétek? (beszélgetés)
Végülis igen :) A téma elég tág, beleférünk :)
Meg a lényeg, hogy szempontokat adjunk, amit átgondolhat, megoldásokkal neki kell előrukkolnia, neki kell kialakítania a saját álláspontját. :)
Ha belegondolsz, ez nem is off :-)
Mi kell a felelős családalapításhoz? Pl. ez is, amiről most beszélgetünk :-)
Nekem is ez jutott még eszembe. :) Én most gyeden vagyok a lányommal, fontosnak tartottuk, hogy itthon tudjak maradni vele, és épp március elejére várjuk a másodikat. Ami gyedet kapok, annak meg a sokszorosát befizettem/befizettük már. De addig január végén még van egy államvizsgám. :) És épp jelentkezni akarok egy következő képzésre. Nincs megállás. Szerencse is, bizonyos, hogy képesek vagyunk erre, hogy volt honnan indulni, hogy volt/van előttünk ilyen példa. De ez sok másik embernek is megvan, mégsem tesz semmit. Tűzzel-vassal kell harcolnunk, hogy megmozduljanak még a segítségért is sokszor (nem a pénzért, hanem a munkáért, a tanulásért, képzésért). Én meg még magam fizetek azért (pénzzel, energiával, idővel), hogy előrébb jussak.
Na, nagyon offoltuk a témát, de örülök, hogy nem csak én gondolom így. :)
Ezzel egyet kell értsek. Én is hallottam már a sirámot, miszerint kevés a pénz, sokszor szigorúan 16-ig dolgozó, magát nem képező, 5-8 órát tévét néző emberektől.
A másik kedvencem a "de jó nektek, ti szerencsések vagyok, hogy erre-arra futja"! Ettől a bicska nyílik a zsebemben. Szerencse?! A férjemmel kettőnknek négy munkája van, folyamatosan képezzük magunkat, nem érünk rá négykor hazamenni meg tévét bámulgatni és akkor mázlista vagyok? Sokszor a ritka szabadidőnk is azzal megy el, hogy kapcsolatokat építsünk, tanuljunk, elvégezzünk valami munkát és ez így megy sok éve. Ez nem panasz, így van jól. De hogy ez csak "mázli"?!
Egyrészt igen, legalább kiderül, mit szerettek csinálni. Másrészt pedig én is azt gondolom, hogy azt kell csinálni, ami van. Hátradőlhetek, mint sokan, ha nem kapok munkát a szakmámban és sírhatok, csak szerintem ettől nem lesz jobb. Meg pattoghatok a 16.10-kor induló buszon, hogy kevés a fizetésem (mint tegnap egy nő itt), de szívesen megkérdeztem volna, hogy ugyan mit csinált aznap. És hogy amikor fél 5-kor hazaér (fél 5-kor, életemben nem értem haza fél 5-kor), akkor mit fog csinálni? Mert gondolom semmit, annak érdekében, hogy előrébb jusson.
Ezért mondom, hogy az emberek fejében is rendet kellene rakni itt.
Na, ez most kicsúszott, bocs :)
Nekünk még nincs gyerek, szóval könnyen mozdulunk egyik helyről a másikra. Mindig csak arra gondoltunk, hogy a saját jövőnket építjük. Végre minden biztosnak látszik, persze ez is csak egy illúzió, mert bármikor jöhet bármi, de most minden biztosnak látszik, jól haladnak a dolgaink.
Sajnos tényleg nem olyanok a szakképzettségek, hogy bárhol kamatoztatható, ezért is lettünk mindenesek. A párom programozó matematikus, nem dolgozott még végzettségének megfelelően. Jelenleg egyéni vállalkozó és nagyon jól keres. Én tanár vagyok, nem dolgoztam még tanárként, jelenleg manager vagyok egy üzletláncnál. De voltam már cukrásztól kezdve minden. :)))) Ahogy a párom is. :)))) Így nem uncsi, belekóstol az ember mindenbe, rájön, hogy mit szeret, mihez ért.
Mondjuk tény, hogy gyerek nélkül egyszerűbb így lépegetni, egy kicsi gyerekkel nem csinálnám, csak ha tényleg muszáj. Mi pedig visszaköltöztünk a szülővárosomba, hogy amíg picik a gyerekek, legalább addig a család közelében legyünk. De ha nem jön be, akkor továbbmegyünk. Megvan az a szint, ami alá nem adjuk és oda megyünk, ahol azt el tudjuk érni. Ha főváros, főváros (bár utáljuk mindketten), ha külföld, külföld.
Persze, tudom, az emberek jó része nem ilyen mobil és ennek több összetevője van, nem csak a lakás. Akinek nincs olyan tudása, amit bárhol kamatoztathat pl, annak nem ennyire egyszerű.
Ezért baj, hogy nincs szabályozva rendesen.
De tudod, a saját lakásodból úgy dobod ki, hogy lába nem éri a földet nem szerződés esetén. ;-)
Mi is ezt csináltuk. :D
A rokonság meg nézett, miért nem adjuk el és veszünk rajta egy autót, vagy fizetjük ki a teljes vételárat?
Fél éve adtuk ki, azóta többet kapunk az albérlőktől, mint amennyi a hitel törlesztője, így már tudtunk egyszer betörleszteni is. Ha minden jól megy, 4 év alatt kitermeli a hitelt.
Az is megoldás, hogy kiadod másnak.
Vagy bejelented, hogy eladod.
Akkor az új albérlő vagy tulaj dobathatja ki, hiszen vele nem kötött szerződést.
De ha a szerződésben szerepel, hogyha nem fizet, költöznie kell, egyszerűen rendőrökkel is ki lehet dobatni.
Csak fontos, hogy ez a szerződésben is bent legyen.
De, kiteheted. Ha van egy lakásod, ami hivatalosan nincs kiadva, akkor egyszercsak találsz benne valakit, úgy rúghatod ki, hogy a lába nem éri a földet.
De papírral is, ha nem fizet. Megfogod a bejárati ajtót és az ablakokat, s javítás címén leszereled. Ennyi.
Én külföldön élek, valóban nem fontos itt az emberek számára a saját ingatlan, mert ha megfelelsz bizonyos feltételeknek, akkor önkormányzati lakást adnak. Viszont mégis sokat jelent egy saját ingatlan és mindenki irigykedik, aki megtudja a környezetemben, hogy én sajátban lakom, sőt, a másodikat fogom megvenni, ezt meg albiba fogom kiadni. Nevetséges, de több pénzt el lehet kérni az albérlőtől havonta, mint ami a hiteltörlesztő. Még ki sincs fizetve az ingatlan, máris profitot termel. :)
Nem albiban élsz és nincs hiteled? Örököltél? Vagy szülőktől kaptad? Igencsak jó dolgod van, ha nem kell fizetned azért, hogy laksz valahol, ez igen keveseknek adatik meg.
Most lehet, hogy megköveztek, de amikor mi kiadtuk a lakást, nem engedtem oda kis gyerekes családot, pont azért, mert a törvény őket védi.
Mikor felhívtak, hogy apa elvesztette a munkáját, anya otthon van a két gyerekkel és emiatt költöznek kisebb lakásba. Na ja, gyesből, családiból tudják majd az albérletet, számlákat fizetni.
Akik most vannak, rendes szerződést kötöttünk, beleírtuk, hogyha nem fizetnek, szó nélkül kirakhatjuk őket. És ők ezt alá is írták. Apeh felé is le lett jelentve.
Nem rakhatod ki a saját ingatlanodból a másikat. Hiába a tiéd a lakás, hiába nem fizeti a számlákat stb. Papír ide vagy oda, nem teheted utcára, hiába tiéd a lakás. Felháborító, de így van.
Amúgy persze, rendezni kéne ezeket is, de szerintem először a társadalom fejét kell rendezni - illetve egyszerre a kettőt.
Nem albérlő, bérlő.
Amennyiben a bérleti jogviszony nem létezik papíron, addig nem.
További ajánlott fórumok:
- Babát szeretnénk a párommal. Írnátok nekem, kb mi az ami feltétlenül szükséges, ha megszületik a baba?
- Érdekelne ki mit gondol az esetemről. Párommal babát szeretnénk, „rajta is vagyunk rendszeresen az ügyön”...
- A párommal albérletbe szeretnénk menni. Összesen havi nettó 130 ezerből megoldható?
- A párommal együtt szeretnénk járni mozogni valamit. Mit válasszunk?
- Babát szeretnénk párommal
- Babát szeretnénk a párommal