Ez az érték pajzsmirigy alul - vagy túlműködésre utal? (tudásbázis kérdés)
A TSH=pajzsmirigy serkentő hormon és az agyalapimirigy termeli.
Ha a pajzsmirigy hormon szintje magas, azaz a T3 és T4 szint (ezek a tényleges pajzsmirigy hormonok), akkor a pajzsmirigy serkentése csökken, azaz a TSH azt mutatja, hogy mennyire dolgoztatja a pajzsmirigyet a szervezetünk, így ha elegendő a T3 és T4 hormon, akkor kevés TSH kell, mert nem kell ösztönözni a pajzsmirigyet.
Ha viszont alacsonyak a pajzsmirigy hormon értékek, akkor a TSH rákapcsol, hogy magasabb termelésre "kényszerítse" a pajzsmirigyet, így emelkedik a szintje.
Tehát, fordítottan arányosan működik.
Egyébként, amit nem értek: sok orvos sincs ezzel tisztában, így amikor helyettes ho-hoz mentem egy mérhetetlenül alacsony TSH-val, akkor azt mondta, hogy alulműködök:D
Nem javítottam ki, mert csak a leletem miatt mentem hozzá, a szakértelme nem érdekelt és hiányos is volt...
Semmi gond sokat összekeverik, mert tényleg úgy lenen logikus.
Itt jól leírják, amit én is írtam ,hogy túl sok hormont termel a pm és ezért a TSH alacsony lesz.
Pont fordítva,
0,5 alatt túlműködik, 4,7 felett meg alul
azért túlműködik, mert túl sok hormont termel, aki lehúzza a TSH eredményt.
Szerintem ez az érték nem túl rossz;)
Ha pusztán a referencia tartományt nézzük, akkor picit túlműködsz.
Kíváncsi lennék a T3 és T4 értékeidre, mert egy icipici TSH eltérés még nem jelent semmi.
Igazi túlműködés, amikor a t4 érték a felső referencia felett van.
A pajzsmirigy működés sosem egyenletes, ha autoimmun, akkor meg elég érdekes dolgokat tud produkálni.
Hogy miért vagy túlsúlyos? Sokat eszel, keveset mozogsz.
Tudom, mindenki azt mondja, hogy a levegőtől is hízik, de sajnos ez nem igaz. Csak attól hízunk, amit megeszünk.
"Mi okozhat alacsony TSH-t?
A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis, pajzsmirigy-túlműködés) következtében a magas T4 és T3 szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ennek következtében alacsony TSH-szintet eredményez."
Szerintem is, de a h.orvos túlműködést mondott.
'Szakképzett" pajzsmirigy betegek válaszát is szívesen látom. :)
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni, hogy mit jelez az alábbi érték, alul - vagy túlműködést a pajzsmirigyben?
TSH 0,510 mIU/L
Referencia tartomány 0, 550 - 4,780
További ajánlott fórumok:
- Basedow kór, autoimmun pajzsmirigy túlműködés
- Kezdődő pajzsmirigy túlműködés és kezdődő PCO?
- A pajzsmirigy alul-, vagy túlműködése okozhat ilyen tüneteket...?
- Ha a TSH határérték alatt van a vérben, akkor pajzsmirigy túlműködésem van?
- Sorstársaimat keresem! Pajzsmirigy túlműködésem van + göbök + gyulladás
- Homeopátia pajzsmirigy túlműködésre