Padlizsánból miket szoktatok csinálni? És hogy?:D (beszélgetés)
Alufóliába tekerem a padlizsánt a gáztűzhelyre vas lapot teszek, és azon megsütöm forgatva, a fólia azért kell mert kilukad a héja és bugyog belőle a leve... és így nem lesz büdös... Ha már jó puha minden oldala, kicsomagolom felvágom és még melegen kanállal kikaparom,(akkor jó ha már nem kemény fehér szivacsos a húsa, hanem barnás..) villával összetöröm, sózom borsozom zúzott fokhagymával ízesítem, és vajas kenyérre kenem. Nyami!!
Olyan formájút választok ami mindenhol egyforma vastagságú, nem körte alakú, mert akkor nem tud egyformán át sűlni!
Padlizsankrem inyenceknek -nehany plusz aprosag (bocs, de nincs e'kezetes billentyuzetem):
-szenes grillen is sutheto a padlizsan, sot sokkal finomabb igy, de ha csak a konyhai tuzhely van, ajanlok beszerezni 1-2 ezer ft-ert egy peremes grillezo edenyt, lehetoleg vase'rcbol, eleg sok levet ereszt, igy nem folyik mind a tuzhelyre.
-nem erdemes a megsult padlizsan hamozasaval varni, mert atveszi a megsult he'j keseru izet, minel elobb hamozni kell, ezt ugy lehet, hogy a kezunket folyamatosan hideg vizbe martogatjuk, hogy ne egjen meg... erdemes olyan padlizsant venni, aminek megvan a sza'ra, igy konnyebb megfogni
-a meghamazott padlizsant nagylyuku szurobe tegyuk, es jol csurgassuk le, majd kizarolag fa vagy muanyag eszkozzel nyuljunk hozza, kulonben megfeketedik.
- ne turmixoljuk (fe'm ke's), hanem me'g langyosan tegyuk deszkara es egy sulyosabb lapat oldalso e'le'vel addig utogessuk-potyolgassok, mig kremszeru lesz, idokozonkent takaritsuk a deszka kozepere, forgassuk at, hogy mindenhol atpotyolodjon
- az altalunk hasznalt olajbol 1 padlizsanhoz adjunk 2-3 kanalnyit (vegtelen mennyiseget kepes egyebkent felvenni, es egyre finomabb tole, de kevesebbel is finom) , vagy adjunk majonezt hozza, izesitheto hagymaval, fokhagymaval, ha a majonezt kihagyjuk, es izlesunknek is megfelelo, reszelhetunk bele paradicsomot is.
-vegul: a sult, megtisztitott padlizsan nagyon jol fagyaszthato, erdemes ilyenkor, mikor olcso, telerakni vele a hutot...
Jo etvagyat!
Padlizsánkrémet:
A padlizsánt egészben megsütöm a tűzhelyen (gáztűzhely főzőlapján), forgatva, hogy minden oldala megpuhuljon. Ha kihűlt, lehúzom a héját, és tetszés szerint vagy feldarabolom, vagy megturmixolom egy kis hagymával együtt.
Majonézt keverek egy tojássárgájából, olivaolajjal, ízesítem sóval, kevés citromlével, nagyon kevés cukorral.
A padlizsánt és a majonézt összekeverem, és kész a padlizsánkrém.
a lecsóm nekem is padlizsános lett ma:))
amúgy muszakát szoktam még
és padlizsánkrémet
Tegnap csináltam padlizsános lecsót. Kockákra vágtam és beleraktam.
Isteni a padlizsánkrém is.
További ajánlott fórumok:
- Ki miket szokott csinálni az ágyban?
- Melyek azok az ételek, amiket konyhai analfabéták is meg tudnak csinálni a ház felgyújtása nélkül?
- Szerintetek hol az a határ, amikor azt mondod, hogy vége, elhagyom a párom, vagy elválok? Miket lehet csinálni, ami még nem váló ok?
- Mivel foglaljam el magam? Ti miket szoktatok csinálni egy nap?
- Hogy kell csinálni azokat a szép csokidíszeket, amiket a cukrászdákban tesznek a csokitorta tetejére?Szépek, vékonyak, cirádásak.
- A keresztlányom védőnő szeretne lenni. Miket kell csinálnia egy védőnőnek pl. egy héten?