Óvónő minősítés miatt 3 éves gyerek a nagyoknál? (beszélgetés)
Oviba nincs begyakorlás ez nem műsor. Az általánosban mikor régen jött a tanfelügyelő akkor a kémia óra be volt tanulva. Meg volt, ki mire jelentkezik, a válsz stb. Nem volt fegyelmezetlenség. Ha adódott valami geg akkor a tanár óra után méter rúddal ütött.
Igazából gyakorolj már be egy 28-as létszámú kiscsoportban valamit is. Csinálják a megszokott dolgukat, a mindennapjaikat, lehet, hogy óvónéni a tervezéskor kitalál valami újat, mert az érdekes és le is köthetők talán 10-15 percre. De a beszoktatás mindent borít.
Amikor a gyerekeim ovisok voltak, anyák napja előtt 2 héttel kerül egy új kislány a csoportba. Anyuka kisírta, hogy szerepeljen a műsorban a lánya. Az óvónő mondta, hogy nem jó ötlet. Hát nem is volt az. A műsor merő ordításba torkollott, mert a kislány ordított, hogy az anyukájához akar menni. Az anyuka meg kiabált, hogy maradj ott kicsim és mond szépen a verset a többivel. El lehet képzelni milyen jó kis anyák napi műsort láttunk, és nem az óvodapedagógus hibázott. Ülhetett volna anyuka ölében a kislány és a műsor végén oda adta volna az óvónők által készített ajándékot.
Szóval pár hete jár a csoportba egy gyermek. 3 idegen jön be egész délelőtt akik figyelnek. A beszoktatás pedig egy hosszú folyamat. Amit megzavar a minősítés. Ez nem egy revizor vizsgálat,itt gyermekekkel kell bánni. Itt nem tudhatod a reakciót kiszámítani.Egy beszokós amúgy is megnehezíti a csoport életét egy ideig. Hát akkor még egy minősítés.
De az nem egy óvónő munkájához tartozik, hogy újonnan érkező gyereket beszoktasson, figyeljen rá, megismertesse a dolgokkal?
Én megértem, hogy stresszes lehet egy ilyen minősítés, de gondolom pont arról szól, hogyan végzi a munkáját, hogyan állja meg a helyét. Vagy beidomított gyerekekkel tánci-tánci egész nap és bólogatás, meg lábujjhegyen mászkálás?
Más munkakörökben is vannak vizsgák, ellenőrzések, élesbe menő, mindent vagy semmit helyzetek, de éppen a munkára, teherbírásra, hozzáértésre kíváncsiak, nem egy helyzetgyakorlatra vagy dolgozatra...
ezért írtam, h az egész rendszer úgy rossz, ahogy van.
mondjuk megérdemelnék, h ne legyen óvónő, aztán oldják meg.
1.) Van pedagógus barátnőm, nyugdíj előtt áll. Nála is megcsinálták ezt a minősítést. Valóban be volt tőle rettyenve. Tök marhaság az egész. Hónapokat dolgozott rajta.
2.) 3,5 éves óvódás unokám vegyes csoportba jár és még nem érte hátrány e miatt. Sőt, sok mondókát, verset, táncot tanul és lát a nagyoktól, tisztán, választékosan beszél, okos, önállóan eszik, öltözik, vetkőzik, wc, kezet mos....stb . Nyilván "felfelé húzzák" a nagyok. Én idegenkedtem tőle, voltak érvek mellette és ellene is. Egyelőre azt gondolom a hasznára vált, remélem így is marad.
Mindezek mellett értem amit a fórumindító sérelmez, de azt gondolom nem lesz semmi baja a csemetének. És valóban, ha már ilyen elvárások és megmérettetések zajlanak, szerintem legyünk türelmesebbek és empatikusabbak a gyermekünkre-unokánkra egész nap vigyázó-tanító pedagógus személyezettel.
Sokat gondolkodtam, hogy szóljak-e a témához. Aztán úgy döntöttem igen. Szeretném megvédeni a kolléganőt!
Ez a minősítési eljárás nem piskóta. Borzasztó sok munkát igényel és ha nem sikerül munka nélkül marad az óvónő. Nem csak a csoportban kell teljesíteni, hanem elég komoly portfólió írás előzi meg. Nagyon sok kollégám hónapokat görcsölt rajta munka után. Akkor amikor más már a családjával tölti az estéket illetve a hétvégeket, ők csak írtak és írtak és terveztek, vázlatokat készítettek stb. Nem egy család ráment és nem adnak annyival többet, hogy megérje. És ott a csoport, az igazi éles helyzet. Szerintem a kolléga már előtte 1 héttel nem alszik jól, mert tiszta stressz.
Valami úgy is beüt. 74 indikátornak kell megfelelni azon a délelőttön.Nem arra kíváncsiak a bizottság tagjai, hogy az éppen beszokó kicsi, hogy nyafizik, csüng az óvónőn, mondjuk egész délelőtt.
Ha vége van ennek a szükséges rossznak akkor csünghet a kicsi. De egyszer bírjuk már ki az óvónéniért ezt Hiszen mi óvónénik annyi szülői dilettantizmus fölött szemet hunyunk.
PL" Légyszi add már be neki a gyógyszert, tudom, hogy betegen nem lehet itt, de annyi dolgom van." ????
vagy " Ne vigyétek ki a fiam a levegőre, mert megfázik az egyik óvónő üljön vele a csoportban!" ????
"Ne altassátok el délután, mert otthon nem alszik!" ????
Elég lett volna aznap átrakni a másik csoportba, ettől függetlenül megértem a kollégát.
Nekem nincs besorolási gondom...
Viszont a fórumindítót abból a szempontból értem,hogy genyóság a kicsit a nagyokkal beszoktatni,aztán átrakni a kiscsoportba,ha mér nem "rontja a levegőt"!
Mi a fenenek bontjak meg kette azt a ropke 2-3 evet??
Na mindegy, ahany haz...
Semmi baja nem lesz a gyereknek. A fiam (3 eves) csomot tanul a "nagyoktol". Hatranyara valna, ha csak csupa haromevesek lennenek a csoportban. Szerintem orulj neki :)
Az a bölcsi!
A 3 éves a kiscsoportba való! :)
Tudok ilyen csoportról.
A felkészülés alatt ott volt a kicsi is a csoporttal, dajka külön lefoglalta őt a foglalkozások idejére.
A minősítés előtt két nappal lázas lett, azon a héten pár napot nem jött...
További ajánlott fórumok:
- Az óvónő megütötte a gyerekemet!
- Szerintetek van joga az óvónőnek bántani egy gyereket?
- Normális az, hogy az óvónő ennyire nem foglalkozik a gyerekek testi épségével?
- Meghatározhatja egy óvónő, h mikortól alhat bent a gyerek? és kinek a feladata a benti problémák-szocializálódás, rendszer stb-megoldása?
- A dolgozó minősítése a munkáltató által
- A ti óvodátokban az óvónők mennyire beszélik meg veletek a gyerekek között kialakult nézeteltéréseket (lökdösődés, stb)?