Szerintetek van joga az óvónőnek bántani egy gyereket? (tudásbázis)
Óvónő vagyok. Történjen bármi, legyen égedelem rosszcsont a lurkó -- akkor sem üthetem meg, nem alázhatom meg.
35 éve vagyok pályán, volt, hogy 10-ig számolnom kellett, volt, hogy a gyermekek iránti alázatomat kellett használnom, hogy békés maradjak.
Mindez idáig sikerült -- és remélem így is marad.
Bár, a képzésünket át kéne írni, mert a mai szülők igen nagy része olyan liberális szellemben "neveli" (?) gyermekét, hogy az ember hátán feláll a szőr. De nem az az ártatlan gyermek tehet róla.
Javaslom a verekedős kolléganőknek, hogy inkább a szülőt pofozza meg!!
Sziasztok!
Nem tudom olvassa-e még valaki ezt a fórumot, de szeretnék megosztani Veletek egy nem mindennapi, felháborító és egyúttal szomorú esetet. Sok jó óvoda van, ez tény. De a legszomorúbb, hogy hiába képzett egy óvónő, attól még nem biztos, hogy óvónői pályára való!
Kisfiamat a múlt hónapban fegyelmezés címén a pólójánál fogva kirántotta az óvónő a tornafoglalkozáson a többi kisgyerek közül,pofont adott neki,szóban megalázta,'befejezésül' pedig a nyitott ablak alá állította büntetésből. Az eset után bementünk férjemmel megtudni mivel érdemelte ezt ki a fiunk, válasz: 'nem csináltam semmit'. Kiderült olyannyira csinált, hogy a többi kisgyerek is látta. Na, azután annyit sikerült elérnünk, hogy bevallotta az óvónő, hogy 'több kisgyerek szaladgált, valakit meg kellett fegyelmezni'. Az óvónőről tudni kell, hogy idegileg labilis, középsős a fiam, és a kezdetektől több szülővel-gyerekkel volt konfliktusa. A gyermekünkkel szerencsére eddig nem volt konfliktusa, jó kapsolat volt közöttük. Mivel aztán a 'vallomása' másnapján megtudtuk, hogy letagadta a kollégái között az egészet, és még minket hozott ezáltal kellemetlen helyzetbe, ezért kértük a vezető óvónőtől az eset kivizsgálását, hiszen lényegében nekünk kizárólag az volt a célunk, hogy kiderüljön mi is történt azon a bizonyos tornaórán, ki mond igazat, az óvónő vagy a fiunk. Lényeg a lényeg, hogy lezajlott az eljárás, a o.vezetőnk az óvónőt védte, nemigazán jutottunk dűlőre, a jegyzőkönyv elkészült, de mi kértük ezen felül a gyermekünknek pártatlan pszichológiai vizsgálatot. 4 féle vizsgálatot végzett az óvoda által meghatározott pszichológus, kizárólag a Fiunk jelenlétében, az eredmény pedig a gyermekünket igazolta. IGAZAT MONDOTT, valóban érte bántalmazás az óvónő részéről. Az eset után másnap az óvónő, aki állítólag nem csinált semmit, kezét tördelve kért a Fiunktól és tőlünk szülőktől bocsánatot, na és persze az óvodavezető is. Mi ezt elfogadtu, mert a történtek ellenére a legjobb a békés szándék. Múlt héten már kimért, de a maga módján normális volt az óvónőnk, de tegnap kimutatta előttem a foga fehérjét. Eszében sincs békességben lenni, és ahelyett, hogy szégyellné magát, hogy ilyen szomorú ügyben felmerült egyáltalán a neve, még felemelt fejjel közli, hogy részéről nincs békesség. Az óvodánk vezető helyettese azt kérte az ovivezetőnktől, hogy kerüljön át az óvónő másik csoportba, de mivel az óvoda taníttatja az óvónőt, ezért 'védőszárnyak' alatt áll. Az esetet azért írtam meg, mivel igen van olyan, hogy a kisgyerek ferdít és van olyan, hogy igazat beszél! Figyeljetek nagyon oda a szemetek fényére, mert Őt/Őket csak mi, szülők védhetjük meg! Hozzátenném, hogy a gyermekem minden elfogultság ellenére nem problémás gyerek, semmi konfliktusunk nem volt. Minden bűne az volt az eset kapcsán, hogy pont őt kapta ki az óvónő a többiek közül fegyelmezés címén. Nálunk még nem zárult le az ügy, mivel az óvónő viselkedése újabb fordulatot vett és nem állszándékunkban ovit váltani, hiszen a másik óvónénink kedves, a dadusunk is, és a fiamnak itt vannak a csoportban a kialakult baráti kapcsolatai. Szégyenérzetünk viszont nem nekünk szülőknek kell, hogy legyen. Remélem mindenki számára tanulságos a mi nem mindennapi, de mégis szomorú 'kálváriánk'.. :-(
nagyából végig olvasgattam...hát sok ovónő tényleg nem való a pályára...hál isten azért kivétel is van.
a két nagyfiaimnál történt..nem bántotta anno csak kikötözte az asztal lábához,mint egy kiskutyát....
szegénykém rohant volna mikor meglátott,hogy érkeztem érte...hát nem tudott.én ezért is kivertem a balhét....állitotta volna a sarokba,ha rossz...
Kedves Böbe2006!
Hidd el nagyon rossz érzés itt olvasni hogy ilyen problémák vannak az oviba, mint írtam is a gyerekeknek nagyon fontos állomás az ovi, és ha negatív élményük lesz vagy van az nem jó.Tudom, hogy türelem kell a gyerekekhez, főleg ahol sokan járnak egy csoportba, de könyörgöm ez a hivatásunk.Én is szoktam néha felemelt hangon beszélni, persze ezt se szabad lenne, de néha muszáj. Kívánom mindenkinek, hogy gyerekeiteknek legyen jó óvónénije! :) Üdv
Kedves Mária!
Örülök, hogy ön is kapcsolódott a fórumhoz és talán egy kicsit a másik oldalt is tudja képviselni.
Sajnos mint látni a hozzászólásokból nagyon sok embernek gondja van az ovival.Persze szülője válogatja, hogy kinek mi a problémája.Én mindíg olyan óvónénit szerettem volna a fiamnak, aki szereti és törődik vele.(Volt egy nagyon drága idős óvónénink, de sajnos ő elment nyugdíjba)Én is azokhoz az emberekhez tartozom, akiknek nagyon fontos a gyereke fejlődése, testi és lelki téren egyaránt. Nehezen vesszük tudomásul amikor az óvónéni épp 26 gyerek szeme láttára viaskodik a szülővel. Ennél a pontnál már az is részlet kérdés, hogy kinek van igaza, hiszen a gyereknek szerintem nem szabad hogy részt vegyen egy csatározásban.
Az én fiam épp ma reggel közölte hogy nem szereti a délelőttös óvónénit, mert a múltkor is megmarta(állítólag véletlenül) az egyik kisgyereket. Kérdezem én!Ezek után hogy tegye rendbe az ember a gyerek kicsi fejébe a dolgokat? Szinte minden nap attól tartanak a gyerekek, hogy nehogy ők legyenek a következők. Őrület!
További ajánlott fórumok:
- Miért nem akarok gyereket?
- Mit gondoltok az olyan férfiról, aki választás elé állítja a nőt, hogy ha nem veteti el a gyereket akkor elhagyja?
- Miért akarsz gyereket? Elgondolkodtál már ezen?
- Aki nem akar gyereket ide!!!
- Nem akarok gyereket!
- Szerintetek felelőtlenség 20 esetleg 18 év alatt gyereket vállalni?