Öt millióért eladtam a házam és 4 mill.-ért nyaralót veszek, mennyi lesz az adó és illeték? (tudásbázis kérdés)
Így van kizárólag csak lakóingatlanra vonatkozik! Sem üdülő, sem garázs, sem egyéb gazdasági-jellegű épület-építmény esetében nem lehet alkalmazni.
Azért is fogalmaztam úgy, hogy ha vettél "másik lakóingatlant"... !
Azt kell először nézni, hogy amit eladtál 5 milláért, azt mennyiért vetted? Mert annál az ingatlannál kell látni, hogy származott-e belőle jövedelmed?
Amennyiben igen, mert pl. 3 évvel ezelőtt 3 millióért vetted, a nyereség = jövedelem ezek szerint 2,0 millió. Elvileg ez adóköteles jövedelem, tehát be kell vallanod!
Nem kell viszont a 2,0 millió után az adót megfizetned, amennyiben az adás-vétel között több idő telt el, mint 5 év, vagy nagyobb összegért vettél másik lakóingatlant, mint a képződött nyereséged, azaz többe került, mint 2,0 millió Ft.
További ajánlott fórumok:
- Van aki a veséjét is eladná, hogy kifizesse a számlákat, van aki meg 3, 5 millióért vesz menyasszonyi ruhát...
- Leköltöznétek vidékre csak azért, mert ott pár millióért lehet házat venni?
- Szerencse vagy balszerencse? Megállítottak 1 millióért!!!
- Családi házat, nyaralót bérelnék a jövő héten 3 napra, aki tud, kérem segítsen!
- Megörököltem egy balatoni, vízparti nyaralót. Most egy...
- Zamárdiban tudna valaki olcsó kiadó vízparti nyaralót egy hétre?