Összeköltözés-élettársi viszony (beszélgetős fórum)
egy igazolható élettársi viszony esetén amely 5 évet túlél abban az esetben feleződhet a tulajdonban lévő ingó illetve ingatlan.közjegyző előtt tett vagyon nyilatkozatban lehet ezt lefektetni ki-mit vitt bele a kapcsolatba.ugyanúgy lehetőség van közjegyző előtt nyilatkozni az élettársi viszonyról,ekkor lehet hozzá tetetni a vagyon nyilatkozatot.még 2010ben jártam 1x utána közjegyzőnél.
Az öröklött vagyon soha nem feleződik, még házasság esetén sem, de nézz utána nyugodtan.
Követelei csak az együtt élés során megszerzett közös vagyon felét követelheti amit előtte szerzett a párja ahhoz neki nincs köze
Természetesen lehet követelése. De minek ilyen negatívan kapcsolatot kezdeni? Ha nem bízol benne, ne foglalkozz vele.
szerintem miért is ne örökölhetne,főleg ha megeggyeznek?
De az élet társ nem örökölhet majd végrendelet hiányában:(
a ptk szerint, ahogy valaki már idézte jogosult rá, illetve akár örökölhet is ha regisztrált élettársak, amit a közjegyzőnél kell megcsináltatni, kb 20.000ért
Szerintem igen hisz mivel bizonyítja,hogy ettől és eddig élet társként élnek
de csak akkor kaphat,ha regisztrált élettársi kapcsolatban vannak,nem?
Most akartam én is bemásolni,de akkor már nem,ne legyen kétszer :)
Ja igen,igazad van.Most olvastam el és így van.Tehát akkor a házra nem lesz joga.
igazából mindez lényegtelen, ha köttök egy élettársi szerződést, melyben rögzítitek, mi és kié
házasság esetén is ajánlott a házassági szerződés, ha mégis válásra kerülne a sor, ne legyen ezen vita
így tiszta
"A Ptk. szerint az élettársaknak az együttélésük alatti közös gazdálkodása eredményeképpen megszerzett ingóságok és ingatlanok közös tulajdonnak minősülnek, amelyből az élettársak tulajdoni hányada a szerzésben való közreműködésükkel arányosan alakul. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
A házastársakhoz hasonlóan az élettársak különvagyonába tartozik ugyanakkor az a vagyontárgy, amely már megvolt, amikor létrejött az élettársi viszony, a viszony létrejötte után az élettárs birtokába ajándékként vagy öröklés útján került vagyontárgy, illetve azok a vagyontárgyak, amelyeket a különvagyon értékén szereztek.
Az élettárs nem tartozik a törvényes örökösök közé, így végrendelet hiányában az élettárs nem örököl az elhunyt után. A közös tulajdonból a fentiek alapján részesül az élettárs."
Valakinek ott lejjebb igaza van.Az új törvény szerint x év után (pontosan nem tudom mennyi) neki is joga van a dolgok feléhez.Szerintem ez igenis jó törvény.A szomszédomék 11 éve vannak együtt és a pasi költözött a lányhoz,akinek meghalt az anyukája,így az övé a ház.Tehát a pasi 11 éve abba a házba hozza a fizetését,arra a házra költi kívül-belül.Ezekután ne járna neki semmi,mert "csak" élettárs?Szóval nem tudom,hogy régen hogy volt,de most tuti egy idő után a törvények szerint megilleti minden,ugyanúgy,mintha a férje lenne.Amúgy én is úgy emlékszem,hogy 5 év után,de ebben nem vagyok biztos.
Ha házasság lenne, akkor sem vihetné a felét, mert ez házasság előtt szerzett vagyon, az meg tudtommal nem feleződik :)
Esetleg itt tudsz nézelődni
[link]
Ez fura sajnos mi nem vagyunk bejegyzett élet társak és úgy nézem sokkal jobban " megérné" :((((
Nem vihetne semmit. :) Ahhoz házasság kellene... csak érdekes ilyenen gondolkodni már most nem? :S
Mink is 10 éve együtt élünk de ennyi nem vihetnék el semmit mi jogon?
én sem vagyok jogi szakember,de ugy tudom 5év élettársi viszony után ugyan ugy feleződik minden mintha házasok lennétek!
Nem hisz semmi nem lesz az övé ez nem házasság az élettársi viszony sem jogosítja majd fel semmire csak ha össze házasodnátok vagyon nyilatkozat nélkül na akkor elvihetné mindennek a felét
nem vagyok jogi szakember, de házasság nélkül tudtommal nem
Kis jogi segítséget szeretnék kérni. Van egy saját lakásom, ha átjelentkezik a párom erre a lakcímre. Lehet-e követelése mondjuk pár év után az ingatlannal kapcsolatban?
Tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Köszike
További ajánlott fórumok: