Okozhat valamit, ha olyan lekvárt ettünk aminek a kupakján penész volt? (beszélgetés)
A lekváros üveg kupakján nem nemes penész van. Az a gond vele, hogy te csak a kupakján látod, nem mikroszkóppal nézed és így fogalmad sincs, hogy a lekvárban is van.
Nálunk apukám annak idején nem törődött az ilyen dolgokkal, majd egy vendégség alkalmával anyukám egyik kollégája (orvos) elmesélt dolgokat a penésszel kapcsolatban és nagyon durva dolgokat. Azóta anyukám, ha egy befőttben penész van azonnal dobja ki. Nem mániákusan, csak penészes vagy? Akkor mehetsz alapon.
Direkt odaírtam a hsz-em végére:"Természetesen ennyitől nem lesz baj, de kerülni kell az ilyen ételeket."
„A penész rákkeltő, gyakran aflatoxint tartalmaz, amely elősegíti a májrák kialakulását.” Ez a mondat nagyon durva ehhez a fórumhoz. Pl. nemes penészről nem hallottál? (Pl. sajtokon, téliszalámin, tokaji borokon, stb.)
Egyébként meg tegye fel a kezét, az a precíz háziasszony, akinél soha, semmilyen körülmények között nem ütötte fel a fejét a hűtőjében pl. gombostűfejnyi penész.
A penész rákkeltő, gyakran aflatoxint tartalmaz, amely elősegíti a májrák kialakulását.
Természetesen ennyitől nem lesz baj, de kerülni kell az ilyen ételeket.
anyukám nagyon finom lekvárt csinál az én üvegem is sajna penészes volt de kár lett volna kidobni. a lekvárnak semmi baja nem volt.
szerintem célszerű kisebb üvegbe elrakni a lekvárt ami el fogy hamar.
Annak idején, még gyerekként, direkt lestük, hogy van-e penészes befőtt vagy lekvár, mert azt mindig rögtön felbontották - penészfolt kidobva, mi pedig jókat lakmároztunk... :-)))
Ha csak gombostűfejnyi penész volt, még azt is észrevettük és jeleztük, nehogy tovább romoljon :-)))
Komolyra fordítva: persze, már olvashatjuk, hogy egészségtelen ennek elfogyasztása, mert a penészgomba fonalai már átszőtték a befőttet/lekvárt - de ha csak a tetőn és az üveg szélén volt, akkor ne aggódj.
Olvastam már olyan tanácsot is - nem emlékszem már, hogy hol - hogy megmenthető a befőtt/lekvár, ha kidobjuk a penészt, felforraljuk, és tiszta üvegben újból dunsztoljuk. Hát, nem tudom...
Ha tényleg csak a kupak,meg az üveg szája volt penészes, nem lehet baj belőle.
Ha a lekvár is,akkor már rázósabb a helyzet,de legrosszabb esetben egy hasmenés lesz a dologból.
Szóval azért nem kell túlságosan aggódnod.
Ha a lekvár volt penészes sem lesz semmi bajotok.
Amúgy valahol olvastam, hogy ha a lekvár tetején van a penész, és leszeded a tetejét, akkor se fogyasztható, mert a penész lefele kapaszkodik.
Darázs tésztát csináltam, s a hütőben volt a lekvár....
Tesom mert a fiamnak s nekem, mondván kiszolgál minket :D
Ahogy megettük, pakoltam el s akkor vettem észre hogy penészes volt a lekvár kupakja, ill. a szája... viszont az üveg aljából ettük a lekvárt... azzonnal kidobtam, de már úgy-e ettünk belőle...
Lehet belőle baj?
További ajánlott fórumok:
- Hogy lehet kötelező egy védőoltás, ha halált okozhat?
- Igaz-e vagy tévhit, hogy ha a kismama sokat simogatja a terhesség alatt a hasát, az koraszülést okozhat?
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Mi okozhatja a vetélést? Mi ennek az oka? Erre keresem a választ..:(
- Mi okozhatja a miómát, cisztákat, mellrákot?
- Megrepedt első használat után a kerámia főzőlapom. Járt már így valaki? Mi okozhatja? Nem ejtettünk rá semmit, és nem is folyt rá víz.