Nem szeretem a lovakat. Nekem nem aranyosak. Félek is... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Ja, és mikor az általam ismert lovakra és macskákra gondolok, nem kérdés, hogy hova húz a szívem.
( VÖ. napszámosunk koszos Muraközi lova és a Picike - a macsekunk - közti különbség leírhatatlan. )
A kutyákban is vannak alattomosabbak. Egyszer a semmiből, minden előjel nélkül bokán harapott egy tacsi.
Én olyan véleménnyel vagyok a kutyákról, mint az első válaszoló a kecskékről.
Az az érdekes, hogy utána a gondozójával is incselkedett. Ment etetni őket, de őt sem hagyta békén, csak a férfi már tapasztalt volt és határozottan eligazította.
Azt mondják, hogy a ló is megérzi, ha valaki tart tőle, és olyankor kicsit szemtelenkedik.
A fogait nem mutogatta, de valahogy nem tűnt barátságosnak. Nem olyan egyértelmű a velük való ismerkedés, mint a kutyákkal.
Egy kutya azért legtöbbször kimutatja, ha barátkozni szeretne, vagy éppen fel akar falni, de a lovakról nem tudom mindig eldönteni.
Na a versenyeztetést uuuu ne is mondd. Horror.
Kit, milyen versenyen mersz elindítani, melyik gyereket melyik lóra osztod versenyen.
Csak a konfliktusforrás és a köpködés.
A kecskét vagy megszereted elsőre, vagy soha.
Azt nem mondom, hogy a világ legcukibb állatai, de nagyon szerethető és egyben könnyen utálható dögjei. 🤣 Én speciel imádom őket, tartottam is, a lovakat csak messzíről megnézem. Nem szeretem ami nagyobb nálam.. Ebből kifolyólag a tehenet sem. 🤣
kamaszkoromban gyakran hajtottam lovaskocsit, ültem is ló háton, nyereg nélkül.Nagyapám megtanított lovagolni. De nem szerettem meg a lovakat, nem félek tőlük, de teljesen közömbösek.
Az eltelt 30 évben eszembe sem jutott,hogy lovagoljak, a mi korosztályunkban még nem volt meg az a lómánia, lovak iránti vonzalom, mint a 10-20 évvel fiatalabbakban. A 30 éves fiam osztálytársainak fele , főleg lányok -járt lovardába lovagolni, de az én fiamnak a magassága miatt majdnem földig ért a lóhátról a lába, nem véletlenül alacsonyak a zsokék.
Talán mert egyik egyeddel sem sikerült megismerkedned és barátságot kötni. Az állatoknak is van személyiségük.
Hat évesen ültem először lóháton és 15 éves koromig le sem lehetett vakarni róluk. Persze, nem a legvadabb természetű lovakkal barátkoztam össze.:)
Ha a lovakat nem tudod elfogadni, akkor hogyan szerethetsz meg más állatokat? Szereted a bálnákat, de csak tévén keresztűl?:D
Igen, a tudatos lótartás és az esztelenkedés között nagy a szakadék. Én most magamat védtem meg, nem a felelőtlen lótartókat.
Nálunk, ahol a lovamat tartom, nem tapasztaltam ilyet. Nincs gyerekzsúr, sem hozzá nem értő állattartók. Én azt vettem észre, hogy azok a szülők, akik megengedhetik ezt maguknak és vesznek is a gyereküknek lovat, már benne vannak a témában és ott áll a gyerek mellett egy hozzáértő edző is. Inkább az otthoni, hozzá nem értő, elpacikázgatok tulajdonosokkal van a több baj. Fogalmuk sincs a ló igényeiről.
Ezek saját tapasztalatok, én is hallok rémsztorikat, de azért szerencsére nem általános.
A tapasztalat, hogy manapság a többség megengedhet magának lovat, mert az trendi, ész nélkül. A lovaglás pedig már aztán tényleg a bárki sportja lett.
Évek óta kint van nálunk a megtelt tábla, sőt küldjük el az eszetlen lótulajdonosokat a lovaikkal együtt. Mindig hiszti, puffogás, meg óbégatás van. Kisváros vagy egy tucat lovarda, mind telt házzal és hasonló tapasztalatokkal. Volt olyan lovarda tulajdonos akinek egy életre elvették a kedvét a lótartástól a fene öntudatos és hozzáértő lótulajdonosok.
Az otthonosan mozgás mára azt jelenti, hogy ő ott fizet, neki ott van a lova, ő ott azt csinál amit akar (pl mindenféle egyeztetés nélkül elhoz egy tucat pajti gyereket is a lovak közé kvázi gyerekzsúrt tart nálad), mert be van fizetve a bérlet, a bértartás, az akármi, majd ő tudja mit hogy kell és mit lehet, nálad mindenképp jobban, hisz te csak a cart szeded a lova után. Aztán jön a baleset, probléma, amiért már a lovarda a felelős.
Ebből van sokunknak elege. Jobb tudatosítani mindenkiben, a ló nem aranyos, dögönyöznivaló jószág.
Aki otthonosan mozog a lovardában, az jó esetben pont azért teszi, mert ismeri a házirendet, tudja, hogy melyik állattal mit engedhet meg magának. Pont ezért vannak például arra is szabályok, hogyan vezesd a lovat, hogy ha megijedne, ne húzzon magával. Ész nélkül veszélyes üzem, de aki ezzel foglalkozik és ismeri az állatokat, a saját lovat, az miért is ne érezhetné magát otthonosan köztük?
Mások helyett nem nyilatkozhatok, de esetemben az otthonosan a mozgás azt jelenti, hogy odafigyelve, szakszerűen teszek bármit az állatok közelében.
Azzal egyetértek, hogy nem gyerekmegőrző, sem játszótér, de hozzáértő felügyelet mellett egy kívülálló vagy egy gyerek is élvezheti a lovak közelségét. Attól viszont én is herótot kapok, amikor a kisgyerekek ész nélkül szaladgálnak a lovak körül.
A lovak valóban nem aranyosak, ez más kategória, a ló veszélyes üzem. Ez nem hozzáértés kérdése. A ló prédaállat, úgy is viselkedik, ha megijed átmegy rajtad. És megijed, megijed egy mozdulattól, hangtól, de akár egy színtől is. Ő 5-600 kg, te meg a töredéke. Ezt sokan elfelejtik vagy nem is tudják és abból van a baleset.
Agyérgörcsöt tudok kapni a lovardánkban "otthonosan mozgóktól". Hiába van a házi rend hogy ez nem játszótér, nem állatsimogató és végképp nem gyerekmegőrző.
Nekem is van egy sajátom és ugyanezt tapasztaltam. Teljesen otthon érzem magam a lovardában. Minden félelem nélkül mászkálok köztük.
Aki meg nem szereti őket, az így járt. :) Nem kötelező. :)
További ajánlott fórumok:
- Nem szeretem az olivabogyót, de beszélgetni szeretnék
- Tudnátok nekem ajánlani valami jó kis tornát a pocira? Valahogy a Rubint Réka nem jött be, bár más tornáit nagyon szeretem.
- Nagyon nehéz nekem! Mindkettőt szeretem! ✝️❤️💛✝️
- Nekem ez így kevés, de szeretem!
- Falabella póni! Szerinted? Aranyosak?
- Olyan aranyosak ezek a kis állatos jelek. :)