Nem hagyhatjuk meghalni.... (beszélgetés)
Nekem volt egy szomszéd nénim, aki beteg lett, addig teljesen jól ellátta magát, de hirtelen kiderült, hogy tüdőrákja van, és kórházba is került, ahol egyre rosszabbul lett. Én a János kórházhoz közel dolgoztam, így minden nap bementem hozzá ebédidőben. Aztán egyszer csak közölte velem a doki, hogy hétfőn mehet haza a néni. Mondtam neki, hogy nincs senkije, egyedül él a lakásában, én csak a szomszéd vagyok. Hajthatatlan volt és azt mondta, hogy én oldjam meg. Hááát.....
Végül előszedtem 1 rokont, aki megérkezett néhány nap múlva és így már nem volt gond. Sajnos hamarosan meghalt:(
Tehát, senkit nem érdekelt, hogy hogyan oldjuk meg....
Papiron letezik ez a torverny.
De ha megtagadta a gyermeket, aligha van mirol beszelni.
2013 év környékén hiztak egy olyan törvényt, hogy a gyerek köteles a szüleit öreg korában támogatni. Egy ügyvéd ismerősünk azt mondta, hogy hiába van törvényben, nem nagyon tudják ezt foganatosítani. Valamit olvastam erről, hogy csak akkor kötelezhetik a gyereket, ha a szülő is foglalkozott a gyerekkel. Ha megtagtagadja a gyerekét, mint ez esetben ez az idős ember is, akkor gondolom nincs miről beszélni.
Ti tudtok erről valamit?
Tegnapelőtt ezt már lezongoráztuk.....
Ki is jöttek, megállapították, hogy jogosult a segítségre. Viszont ő visszautasította. A Kistérségi Szociális Szolgálat részéről ennyi. Forduljunk a gyámhatósághoz! ( mi, akik ismétlem, semmi közünk hozzá)
A volt felesége még él, de már nagyon régen elváltak. Van egy vérszerinti lánya, de az biztos nem fog egy lépést sem érte tenni. Mióta ismerem az öreget, mindíg letagadja a lányát, hogy nem ő az apja. Pedig le sem tudja tagadni. Elég konok egy ember. Szóval az sem érdemli meg, hogy a lánya szóba álljon vele.
Ez nem egyszerű.
Ha nincs háziorvosa, akkor a területileg illetékes gondozási csoportot kell értesíteni. Felkeresik, felmérik az állapotot, szükségleteket. Elintézik az ebéd házhoz szállítását, gondozónői látogatást.
Ha nem fogadja el, nincs mit tenni, erőszakoskodni nem lehet. Semmilyen hozzátartozója nincs?
Gyakran hallani, hogy "miert nem szoltak, miert nem tajekoztattak a hivatalos szerveknek", stb.
Viszont olyan torturanak teszik ki a burokratak a bejelentoket, hogy sok ember inkabb azt mondja hogy ezt o nem tudja vallalni... ahelyett, hogy orulnenek, valaki veszi a faradtsagot es nem megy el kozombosen egy raszorulo embertars mellett.
Önkormányzatnál a családsegítő részhez kell jelenteni. Amennyiben nincs, vagy nem találnak rokont, akkor is mint "önmagát ellátni képtelen személyt" gyámság alá vonható, és attól kezdve akár akarja, akár nem, be fogják rakni egy olyan intézetbe, ahol ellátják...
Ha találnak rokont, akkor az az illető is lépésről lépésre végig-viheti ezt a jogi procedúrát, és kész.
Szép amit eddig tettél, tettetek érte, de ezek szerint eljött az az idő, amikor ezt már így tovább nem lehet, különben ti lesztek a felelősek azért, hogy hivatalos helyen nem szóltatok!
Ha nem szorulna ellátásra, nem zavarna, hogy itt lakik. De már szinte fel sem bír kelni az ágyból.
Utcára azért nem fogjuk rakni.
Jövő héten megyünk a gyámhivatalba, megmondják mit lehet tenni.
Oszinte legyek ez nektek egy felesleges nyug,szep gesztus,hogy nyakatokba vettetek.
A tulajnak is szolhatnal,hogy ez igy nem megfelelo.
Az otthonokban ugy tudom a nyugdijert kapna ellatast,nem jartam utana,de van ismerosom,aki bekerult,egy helyre,pedig neki nincs 70 ezre havonta. Valahogy megoldhato gondolom ez is.
Ó, pedig mégis mi vagyunk a rosszak. A fejébe vette, hogy el akarjuk innen küldeni, csak azért, mert kell nekünk hátul az a hely amiben lakik. Pedig csak azt szerettük volna hogy minden nap jöjjön ki hozzá valaki aki gondozza stb.
Ezért kérdeztem, hogy milyen más lehetőség van?
Már ezek után tényleg felmerült bennem az öregek otthona, csak azt mondják az sok pénzbe kerül, meg az sem egyszerű.
Ha semmi közötöki hozzá és teljesen jogellenesen lakik abban a házban akkor ki tudjátok őt rakatni, ha annyira zavar benneteket.
Ha agyilag rendben van, akkor nem kényszeríthetitek semmire.(kivéve arra, hogy költözzön ki)
az agyérelmeszesedés teljesen normális ebben a korban
az lenne a csoda, ha nem lenne neki