Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nekem miért nem sikerül a daragaluska? hol szét fő, hol kőkemény. segitsetek! fórum

Nekem miért nem sikerül a daragaluska? hol szét fő, hol kőkemény. segitsetek! (tudásbázis)


1 2
37. elbb (válaszként erre: 36. - Globus)
2012. nov. 14. 21:18
Igen, kb 20 percet, amíg a zöldségek megpuhultak a levesben :)
36. globus (válaszként erre: 35. - Elbb)
2012. nov. 14. 13:58
Hagytad állni kicsit?
35. elbb
2012. nov. 14. 13:53

Elolvastam az itteni instrukciókat, majd találtam valahol egy videót. az alapján csináltam meg a grazgaluskát, még sosem sikerült ilyen tökéletesre.

10dkg búzadara,5dkg zsír pici só és egy tojás. ezt jól kikeverem, én most pici gombócokat formáztam belőle kézzel. egyszerűen gyönyörűek és finom puhák :)

2010. ápr. 1. 09:13

1 tojás. Habját felverni. Beletenni asárgáját és 5 evőkanál grízt. Kb 1 órát állni hagyni. Kicsit keménynek fog tűnni, de úgy jó. Levesbe szaggatni. Pár perc után megfordítani. Levest lezárni, természetesen fedővel. Kb 20-30 perc és kész.

Nekem mindig sikerül. Évek óta így csinálom, már tökéletesre van fejlesztve.

Sok sikert !

2009. okt. 6. 16:12
És ha már daragaluska, ismeri valaki közületek a pirított változatot? A Nagymamám mindig így csinálta: kevés zsiradékon a darát megpirítod, majd felöntöd vízzel.(mint a grízestésztánál)Majd kihűtöd teljesen, sózod, 2-3 tojást (amennyit felvesz) belekeversz, és már lehet is a levebe adagolni. Isteni finom. A sima daragaluskát pedig úgy csinálta, hogy szétválasztotta a tojásokat, a fehérjét felverte, a sárgáját vajjal kikeverte, a vajas részbe tette a darát, majd az egészet fellazította a habbal. Picit állni kell hagyni, ez is fincsi, de nálam a pirított az örök favorit!
32. Gy.Ibi
2009. okt. 6. 16:06
Én a tojásba annyi grízt teszek,hogy ne legyen híg,és ezt kanállal jól kikeverem.Látszik rajta,amikor laza lesz,jó.Egy órát hagyom állni,takarékon,sós vízben,fedő alatt főzöm.15-20 perc alatt kész.
31. Nortonkati (válaszként erre: 17. - Rozália)
2009. aug. 8. 11:52

Sziasztok!


Imádott Anyósom anno, mikor feltette a levest, bekeverte a galuskát is. Addig pihent, míg a leves elkészült. Semmi fakszni, tojás, dara, só, + zsír.

Nekem bejön.

2008. márc. 30. 23:42
Ne csüggedj Ilkó.Ha ezekből a tanácsokból, receptekből jó galuska lessz te leszel a galuska király.hitted volna mennyi fortély van?Ez jó téma volt.Nekem se sikerül mindig.Izgultam is , mert az unokám a Skype-én kérdezte, hogy csinálja?Gondolhatod,hogy izgultam, először készíti, ha nem sikerül soha többé meg nem próbálja.Mondtam a sok okosságot neki és sikerült, szerinte.De lehet csak nagyon éhes volt, a 14 éves leány.
29. zezsua
2008. márc. 30. 15:59
nokedli és daragaluska nem egy.Ez az első.én ugy szoktam ha már kezd főni a lé akkor készitem,hogy ne álljon semennyit sem.leütöm a tojást(próbáld egy-el először)aztán villával felverem vagyis összekutyulom és szórom hozzá a darát,de vigyázz nehogy sokat.ne follyon de egyáltalán ne legyen kemény.kiskanállal bele a levesbe és szépen megduzzad lassu tüznél.
28. supin
2008. márc. 11. 11:57
A szódabikarbónával vigyázni kell mert szürkévé válik a nokedli belseje. Csak ténleg kicsi kell belőle. Kiskés hegynyi...
27. HViki
2008. márc. 11. 11:51
Én nem tudom, nem szoktam ilyen faksznit csinálni vele. Egyszerűen miután feltettem a levest, 1 tojást villával egy kis vegetával összekeverek,és hozzáöntöm a grízt. Apránként, addig amíg már sűrű lesz, de még jól keverhető. Egy kicsit még szórók a tetejére és állni hagyom, amíg nem mehet a levesbe. Mielött szaggatnám a leves levéből egy kiskanálnyit rászedek és már szaggatom is. Kicsit főzöm, majd állni hagyom. Anyu is mindig így csinálta és mindig jó volt neki, és az enyém sem ázott szét soha, és kemény sem volt. A Nagymamám viszont soha nem tudta megtanulni. Azt mondta, azt ő nem tud. Ő süti a sütit, Anyu meg csinálja a gríznokedlit.
26. tunder3 (válaszként erre: 21. - Winny)
2008. márc. 4. 15:45
Jó a recept!
2008. márc. 4. 15:22

Csak a móka kedvéért...mikor először főztem nokedlit, felhívtam a nagymamámat, hogy meddig főzzem. Tudod mit válaszolt: "ahogy kevered a vízben, érzed, hogy mikor jó!". Mondtam neki, köszi, sokat segítettél. :) Na valami ilyesmi a daragaluska is. Szerintem hiába tudod, hogy hány tojáshoz, mennyi dara, mert ahány dara, annyi féle, és ugye a tojások sem egyformák.

Egyébként én úgy szoktam, hogy olyan hígíbb tejbegríz állagú legyen mikor bekeverem, és hagyom dagadni. Mondjuk még soha nem főtt szét, és sosem lett kemény, max tovább főzöm. De lehet, hogy csak nekem volt szerencsém...

24. 8063d44440 (válaszként erre: 19. - Timoca69)
2008. márc. 4. 15:03
mondjuk két tojás és hat evokanal dara?na meg egy fél? eztis megprobálom
23. 8063d44440 (válaszként erre: 21. - Winny)
2008. márc. 4. 15:02
aki tudja annka elhiszem hogy könnyű, én már mikor tanulom meg :((
22. 8063d44440 (válaszként erre: 20. - Raniko)
2008. márc. 4. 15:00
úgyanez nálam is , borzalom dühös vagyok magamra,én amúgy nem szeretem de a lányom imádja és emiatt ideges vagyok, hogy a válogatós kisasszony ezt az egyet enné meg és nem vagyok képes megcsinálni neki. A fórumon leirt variácókat mind kifogom próbálni- most mégjobban utálom a daragaluskát- hogy lehetek ilyen béna? pedig sütni főzni imádok, de számomra ennél bonyolultabb nincs
21. winny
2008. márc. 4. 14:49

Ilko!

Kedvesem.Semmi fakszni.Szétválasztod a tojást.A fehérjét nagyon keményre verd habbá.Beleteszed a sárgáját.Óvatosan elkevered és annyi grízt tegyél bele amennyitől lágy marad.Nem híg!

Azonnal mehet a levesbe.

Fél évszázad tapasztalata!

20. raniko
2008. márc. 4. 12:51
Kedves Ilko!Ha most a közelben lennél kezet fognék veled.Az anyukám isteni galuskát készít.Nekem már számtalanszor elmondta,leírta,megmutatta sőt volt,hogy ott állt mellettem amikor csínáltam, nem síkerült.Vagy túl kemény vagy szét fő.Az a baj az egészben,hogy ímádom a "gríznokedli" levest.
2008. márc. 4. 12:35
Nagymamáink szerint ahány tojás, annyiszor 3 evőkanál dara, meg még egy pici. + késhegynyi szódabikarbóna,pici só és csak picit hagyjuk állni. Jól megdagad, ha lassan főzöd és mikor elzártad rajta hagyod a fedőt.
2008. márc. 4. 07:13
2 tojást felversz,megsózod,hozzáadsz diónyi vajat,vagy margarint,eldolgozod benne.Annyi darát keversz hozzá,hogy nokedli tészta sürüségü legyen.Hagyod állni 1-2 órát,és apró galuskákat fözöl belölle. Én kb 1 cm vastag,és 1 cm széles,és kb 3 cm hosszúakat szoktam megnő a fözésnél és vegetás vizben szoktam kifözni,
2008. márc. 2. 17:23

1 tojás, só, petr. zöld, csipetnyi sütőpor, grízt,amennyit felvesz, ne legyen kemény.

Én reggel mindjárt bekeverem és legalább 2-3 órát állni hagyom. Utána forrásban lévő vízbe szaggatom vizes kanállal, főzöm 10-15 percig, egyet kettévágok és ha már nem sötét a közepe, kiszedem őket a vízből. Egy akkora edénybe teszem, ami pont ráfér arra a fazékra, amelyikben kifőztem őket és a forróvízre teszem tálalásig.

Így nekem tutira puha mindig.

2008. márc. 2. 17:03
Szetvalasztod a tojasfeherjet a sargajatol.Az egy tojassargat osszekevered 6 kisknal grizzel,a feherjet kemeny habba vered,majd a masszahoz lazan belekevered.Forro lobogo vizbe vizes kiskanallal kis galuskakat szaggatsz -szep nagyokra nonek,es keszre fozod,de ne fozd szet!
2008. márc. 2. 17:03

szerintem csinálj mindig egy próbafőzést


azaz tegyél bele 1 szem galuskát először próbából


ha szétfő, akkor tegyél még a masszába darát


így előbb-utóbb eltalálod a sűrűségét, és nem rögtön az egész megy a kukába :)))

14. emrus (válaszként erre: 12. - 8063d44440)
2008. márc. 2. 17:00

amíg nem tettem bele zsirdékot addíg nekem sem sikerült, méghozzá nem is kevés kell bele, és amikor feljön el is zárom a gázt mrt még a forró levesben fő.

Nem csüggedni ugyan így kezdtem a zsiradék óta mindíg sikerül. 40 éve főzök.

2008. márc. 2. 16:47

Diónyi zsír v. annak megfelelő adag olaj

1 tojás

kevés só

gríz amennyit felvesz, de ne legyen sűrű

10-15 perc pihi és már kiskanállal szaggatva mehet is a levesbe.

Leves tetejére amikor feljönnek a galuskák vársz még 1-2 percet és megkóstolod. Az keménységhez viszonyítva még főzöd egy kicsit, aztán lezárod alatta a gázt, még utánna is puhul egy keveset.

2008. márc. 2. 16:46
a zsiradékor még senkitől sem hallottam, megfogom probálni, de már unom hogy sose sikerül, helyette inkább vajgaluskát szoktam késziteni de az nem mindennel megy, anyumtól már nem merem kérdezni, mert dühös hogy még sose tanultam meg, pedig már többször mutatta- az állagával van a baj
2008. márc. 2. 16:44

Én sem szoktam hozzá zsiradékot tenni és várni sem szoktam vele mert akkor lesz kő kemény.Mikor már forr a leves akkor gyorsan bekeverek egy tojást (egészben),pici sót, egy kanál lisztet és amennyi búzadarát felvesz a tojás. És már szaggatom is a lobogó levesbe a masszát.Utána lekapcsolom a gázt és fedő alatt párolom,különben szétfőne.

Nekem mindíg sikerül és így nem is olyan bonyolult. :-)

10. 8063d44440 (válaszként erre: 3. - 9ac093e955)
2008. márc. 2. 16:36
A tojást felvertem és beleszórtam a darát és hagytam állni 20 percet és ez most szét főtt, anyukám nem szokott zsiradékot tenni bele és isteni finom lesz az övé
9. emrus (válaszként erre: 2. - 8063d44440)
2008. márc. 2. 16:31
A világ legkönnyebb dolga, olvasd el emrus hozzászólását és mindíg sikerülni fog. ( 6 )
2008. márc. 2. 16:30

verd fel a tojásfehérjét pici sóval, tegyél bele egy csipetnyi sütőport,bele a sárgáját,egy mokkáskanálnyi finomlisztet és utána grízt, óvatosan

adagolva, közepesen keménynek kell lennie, vársz vele 3-4 percet és utána kezded a főzőlébe szaggatni

,kiskanállal szaggasd, takarosabb lesz és hamarabb átfő. A forrástól számítva főzd 5-6 percig, aztán zárd le a tűzhelyet, fedd le az edényt és 8-10 perc mulva tálalhatod

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook