Nárcisztikus személyiségzavar vagy borderline. Mi a különbség? (beszélgetős fórum)
Sziasztok ! 40 eves fiatalember vagyok!
Elek egy narcisztikus szemellyel, illetve nemtudom hogy mar igen-e, nehany napja kulon mentunk, de annyira szeretem, belehalok, szeretnem megerteni, vagy segiteni rajta, vagy rajtunk. Szeretnem megerteni hogy mi zajlik a narcizmusban szenvedonek a fejeben, amikor peldaul nem ismeri el hogy o hagyta nyitva az ajtot....szimplan ramfogja, es azt mondja emlekezetkihagyasom van. Tudatos ez neki ? Tudja hogy hazudik, tudja hogy mennyire bant ezzel, tudja hogy ez gonoszsag ? Ezmiatt elmentem pszihologushoz hogy meggyozodjek,velem van-e a baj, hisz olyan szinten alitotta hogy kezdtem ketelkedni. Vagy ertsem ugy hogy tudja csak nembirja elismerni hogy tevedett ? Mi van ezekkel, esetleg hogy lehetne meggyozni hogy eljojjon egy terapeutahoz, mikor mondtam ezt neki aztmondta, nekem van szuksegem ra...menjek en. Tudja hogy ez csak hazugsag a reszerol ? Hogyan lehetne valtoztatni, vagy nekem mit kene tennnem hogy egyuttelhessek vele. Hogy kene viselkednem, ilyenek erdekelnenek.... (tudom hogy csak egy betegsegben szenvedo tudja legjobban a valaszt, meg az orvosnal is jobban)
KOSZONOM A FIGYELMET
Engem idáig mindig narcisztikusnak tekintettek, de a mostani dokim már azt mondja, hogy narcisztikusan színezett borderline.
Régebben én is kérdeztem egy pszichológus ismerőst, aki azt mondta: a borderline-nél a külvilág és a belső világ közötti határvonalak rendszeresen elmosódnak, összeomlanak, viszont a narcisztikusnál ez a hatás csak időnként omlik össze. Ennek alapján azt gondoltam, hogy én inkább narcisztikus vagyok - mert nálam a valóság és a fantáziák, belső gondolatok, érzések világosan elkülönülnek és csak olyankor nem tudom igazán, mi is a "valóság" és mik a saját érzéseim, amikor valamilyen súlyos kudarcélmény ér, megrendül az egész önbecsülésem. (Egy ilyen lelkiállapotban egyszer valóban vagy egy évig kényszeresen töprengtem arról, mi a külvilág, van-e olyan, hogy valóság, van-e oksági viszonyt a dolgok között - filozófia a tanult szakmám egyébként, tehát érthető, hogy ilyen kérdések foglalkoztattak, de az már beteges, hogy ezzel a fokú intenzitással.)
Tehát mivel nálam ez a "fal" általában szilárd, ezért gondoltam, hogy inkább narcisztikus vagyok. Ámde a mostani doktorom arra hivatkozva állítja a borderline-ot, hogy sokszor van illetve volt nálam "önsértő", öndestruktív magatartás - harapom a kezem, harapok tárgyakat, falba verem a fejemet, és hasonlók, lévén, hogy a családomnak és főleg a pici gyerekemnek ez nagyon rossz, ezért próbálok leszokni Viszont én viszonylag jól alkalmazkodom a társadalomhoz, olyan értelemben, hogy a borderline ismerőseimmel ellentétben sokat tudok tanulni, jó állásom van, ott megbecsülnek, etc. etc.
Mindenfélét! Ezért is indítottam, hogy van-e ilyen.
Téged kezelnek? Pszichoterápiával?
További ajánlott fórumok:
- Borderline személyiségzavar
- Nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő férfi a párkapcsolatban
- Van olyan tévés személyiség, akitől rosszul vagy?
- Minden, ami a Borderline személyiségzavarral kapcsolatos
- Budapesti szakembert ajánlanál, aki a Borderline személyiségzavarból segít kiutat találni? Tapasztalatok?
- Borderline - Nárcisztikus közti különbségek.