Narancsos kacsa receptet keresek (beszélgetés)
Narancsos kacsa
Hozzávalók:
2kg-os kacsa, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1-2 dl vörös bor, 5 dkg
vaj, só, 2 babérlevél, majoránna, törött bors, 3 narancs.
Elkészítés:
A kacsa belsejét sóval és majoránnával
bedörzsöljük. A megforrósított
vajban egy kissé megpirítjuk a karikára vágott zöldségeket, beletesszük
a kacsát, leöntjük a borral és a fűszerekkel ízesítve jó puhára
pároljuk. Közben lereszeljük 2 narancs héját és felszeleteljük a húsát
(a fehér bundát eldobjuk) és annyi vízben, amennyi éppen ellepi,
megfőzzük. Mikor a kacsa megpuhult, leszedjük a zsírját, ráöntjük a
narancsos mártást és néhány percig együtt forraljuk. Végül a kacsát
kivesszük, egy kevés átszűrt mártásban a sütőben ropogós pirosra
sütjük. Tálaláskor a kacsa tetejére megtisztított, vékonyra szelt
narancsot borítunk és külön csészében adjuk hozzá a maradék, átszűrt narancsos mártást.
Sthal Judit féle recept
és egy másik megoldás
Na most ez nem egy gyors kaja, viszont vendégeknek igen jó, mert el süldögél magának a sütőben, nem kell ott ácsorognod mellette, míg a vendégség a nappaliban szórakozik a pároddal. :-) kell hozzá:
1 kisebb pecsenyekacsa, vagy elég a combja is, ha csak azt szeretitek
2 nagy narancs,
3 dl narancs ivólé, nekem több is elfogy hozzá
5 evőkanál olaj,
1 kis darabka zeller,
1 fej vöröshagyma,
só (ízlés szerint).
A zellert megtisztítjuk és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A megmosott egyik narancs héját vékonyan lereszeljük, a narancsot meghámozzuk és felkarikázzuk.
A kacsát feldaraboljuk, ahol csak lehet, a felesleges zsiradékot leszedjük róla és jól megsózzuk.
A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vágjuk és a felforrósított olajon megfuttatva, rátesszük a zellert. Egy-két percig együtt pirítjuk, ezután ráöntünk 2 evőkanál narancslevet és rátesszük a kacsadarabokat. Mindkét oldalán átsütjük, majd tepsibe, egymás mellé (nem egymásra) tesszük.
A fűszeres pecsenyelevet ráöntjük, a tetejére rendezzük a narancsszeleteket és ráöntjük a narancs ivólevet. Előmelegített forró sütőben, saját levével locsolgatva puhára sütjük. Ha kell, lehet még utánaönteni narancslevet, hogy legyen szaftja.
Sok sikert