Naponta 1kg gyümölcs elfogyasztása soknak számít? (tudásbázis kérdés)
Most is fognak,mert kevés a magyar dinnye.
Az eladó meg azt mond ami neki többet hoz a konyhára.Sokan megússzák az ellenőrzést, büntetést.
Igen, én is hasonlóképpen vagyok ezzel.
A városban van egy kis bolt, elsőssorban zöldségféléket, gyümölcsöt árulnak, de száraztésztákat, eltartható szalámiféléket, savanyúságokat is. Minden hazai termék, a boltot magyar boltnak is hívják a legtöbben. Jó érzés ott vásárolni, szép és egészséges az áru is.
A kiinduló kérdés ugye az volt, hogy hogyan képzelik télen pl. a retekevést. Erre írtam a feketeretek példát. Nem magamtól vagyok ilyen okos :-) Papadimitriu Athinától hallottam, hogy mi a csudának kell télen paprikát, paradicsomot enni. Tökéletes például a feketeretek, vagy a cékla.
Bizonyára nem kell mindenkinek a gyümölcsből megélni. De ez igaz lehet a gyógyszergyártókra is :-) Magam részéről minden gyümölcsöt, zöldséget akkor eszem, amikor már itthon megterem. Déligyümölcsöt ritkán veszek, a "hajón érik eper"-re rá sem nézek.
Igen, az almát is meg lehet enni, meg is eszem, főleg ha tehetem és bizonyos vagyok benne, hogy hazai.
Az addig még rendben van, de ha éppen tejbezabot eszem vacsorára, tuti nem szelek rá fekete retket, nincs az a kormányhivatal! :D
Ha meg éppen rizses hús az ebéd, ahhoz nem fogok zöldséget párolni. Savanyúságot nem szoktam enni.
Szép dolog a jóindulat, és átérzem a termelők "hogy adom el a termést" gondját, de amellett, hogy egyre több fajta is megjelenik, a mennyiségeket is egyre növelni akarják... a fogyasztó nem feltétlenül bír többet enni.
Nem kellene mindenkinek a gyümölcsből megélni (világszinten mondom), lehet szobafestő vagy gépészmérnök is az ember. :D
Azt is tudom véletlenül, hogy ma már Kína almatermelő nagyhatalom, kiszorítja a hagyományos termelő országokat, holott náluk annyira nincs hagyománya az almának, hogy ők maguk alig eszik. Náluk az a kampány témája, hogy az almát is meg lehet enni. :D
Ez a kormányhivatal ajánlata:
Azt nem írják az ideális paprika, paradicsom, retek vacsorakiegészítőt hogyan oldja meg télen az átlagember.
Sok éven át fordítottam zöldség-gyümölcs termesztési és kereskedelmi szakcikkeket.
Nyilván az eladás szándéka is benne van, de még a hazai gyümölcsösök is kampányolnak, és megvan az adag "mérete" is.
Mindegy, nekem a napi 5x valamennyi is a fülemen jönne ki. Nem is eszem naponta ötször, legalábbis nem mindig, a csuda se számolja.
Időnként elég komoly inkvizíciónak vet alá de túlélhető.
Szívesen :)
aranyos ez a pálinkás mondás:D
egyébként szerintem azt mondják,hogy naponta 5x valamilyen gyümölcsöt és zöldséget egyél
Bizony. Közmondásosan, ha az asszony ér haza hamarabb, akkor lekvár készül, ha a férfi, akkor pálinka.
Azaz amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.
No de persze, a cukortartalomra kell figyelni. Én azon bosszankodom néha, hogy sokan óvnak a túlzott gyümölcsfogyasztástól, ugyanakkor jött a javaslat, hogy együnk napi 5 adag gyümölcsöt.
Most nem csak az a bajom, hogy én akkor úgy érezném, hogy mást sem eszem, mint gyümölcsöt, de ehhez jó áron is kellene venni, másrészt meg akkor hogy is van ez?
Ha csak cukrokat ( na jó, gyümölcssavakat is, de az nem makrotápanyag) ennyit viszek be, akkor másra már nem is telik a napi kalóriaszükségletből jóformán. Mert egy adag gyümölcs úgy 8-10 deka legalább.
A szezonalis gyumi amugy szuper :) Magamrol tudom, mikor kisfiammal terhes vtam, duborgott a szolo es a sargadinnyeszezon :)
De latom, mar tobben irtak azota a kcal-t :)
További ajánlott fórumok:
- Naponta 5 féle zöldség, gyümölcs - Neked sikerült?
- Cukorbetegek, ti hogyan esztek "naponta 3-szor zöldséget, gyümölcsöt", amikor a gyümi tele van cukorral?
- A terhesség ideje alatt éreztetek ellenálhatatlan vágyat bizonyos ételek azonnali elfogyasztása iránt?
- Okozhat gyomorpanaszokat a forrón elfogyasztott palacsinta?
- Mikorra kerül az elfogyasztott étel az anyatejbe?
- Betaloc 10 mg hogy kell szedni? Naponta 2x vagy 3x? Az orvosoknak nem egyforma a véleményük.