Nagymozgás fejlesztése ovisoknál (beszélgetés)
Ma este is gyakoroltunk, feladatoztunk itthon és most belevettem a ritmustapsolást, és egyensúly fejlesztő dolgokat is.Teljesen elámultam,hogy milyen jól megy neki.Lehetséges,hogy figyelmetlenségből adódott nála ez a ritmus tapsolós dolog,hogy nem sikerült neki, mert itthon jól ment.Az óvónője szerint,megy neki minden jól, ez a ritmus dolog ami hiba volt ez a szeptemberi vizsgálaton jött elő, a pedagógus részéről.Akkor biztosan volt benne valami mert én is láttam, de néhány nap múlva megismételték a vizsgálatot és ott már nem volt gond.De úgy vagyok vele,hogy ez legyen a legnagyobb problémája.Sorversenyek is jól mennek.Magatartással sincs gond.Én nem sértődtem meg ezen, csak nem fejtette ki a pedagógus,hogy ezt mire alapozza.Mivel ő napközben jön az oviba hetente 1x így nem találkozom vele, de az óvónő sem tud semmit és nem is érti, mert ő nem tapasztalt semmi hiányosságot nála, de ígérte,hogy rákérdez.Addig is jobban gyakoroljuk
a dolgokat. Köszönöm a segítségeket.
Amúgy amit mi itthon használunk az a Színezd ki és számolj te is és a Színezd ki és rajzolj te is.Nagyon jó feladatok vannak benne és szépen felépítve egymás után.Az oviban is ezt használják, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Köszönöm a hozzászólásokat...szép estét mindenkinek:)
köszönöm a választ.Azért kerültünk kapcsolatba vele mert iskolás lesz és felkészíti a nagycsoportosokat.
Ősszel volt egy vizsgálat, logopédus, pszichológus, fejlesztőpedagógus,ahol annyit mondott,hogy kicsit foglalkozna vele, mert nem ritmusosan tapsolt és ebből adódóan nem jó az egyensúly érzéke.Ezen meglepődtem mert 4 éves kora óta kétkerekűvel bicajozik, görkorizik, jégkorizik, kötéllétrázik,jár gyógytornára mert mindkét fiúnak tőlem örökölt kerek háta, hanyagtartása van.Próbálkoztunk úszással, az is jól ment, de sajna időhiány miatt most szünetel.
Az óvónő sem értette,hogy ezt miért mondta, mert nem lát vele gondot.Én szerettem volna,hogy járjon erre a fejlesztőre, hogy szokja a leülést a kötöttséget a sulihoz és persze, okosodjon, ügyesedjen is.Nagyobbik fiam is járt, és itthon is foglalkoztam vele is és örömömre most a félévi felmérőkbe is 100%-an teljesített.Lehet,hogy tényleg úgy van, hogy kell valamit mondani.Az eszével nincs gond az tuti mert a feladatai nagyon jók.A rajzolást gyakoroljuk itthon még...
Igazán nincs mit, ürölök, hogy sehíthetek!
Még annyit tennék hozzá, hogy vannak kifejezetten ezeknek a mozgásoknak a fejlesztésére készített játékok, de nem tudom hol lehet kapni. Sztem neten keress rá, ha érdekel.
Ez igazán összeszedett !!Nagyon jó !!
Én a magam részéről is köszönöm !!
Bocs!
Előfordult egy kis szakszó:
Vesztibuláris=egyensúly és testhelyzet érzékelés (csak az érthetőség kedvéért)
Szia!
A nagymozgások fejlesztésének részterületei:
1. testtudat kialakítása, fejlesztése
2. testérzékelés, a tapintás, az egyensúly-érzékelés és a vizualitás összehangolásának fejlesztése
3. a vesztibuláris, egyensúlyozó rendszer
működésének fejlesztése
4. alapmozgások és koordinációjuk fejlesztése
5. a két testfél mozgásának összerendezése
6. téri tájékozódást elősegítő mozgásos gyakorlatok
7. célirányos mozgásformák kontrollja
Gyakorlatok:
- szabadmozgásos játékok (folyamatos, több
mozgáselemet tartalmazó, egymáshoz
kapcsolódó mozgássor kivitelezése pl. sorjáték, ügyességi feldatok, tornagyakorlatok)
- mozgásutánzás álló, majd mozgó helyzetben (pld. állatok mozgásának utánzása)
- utasításhoz, szabályhoz kötött mozgássor
kivitelezése (alapmozgások-emeld fel 5x, guggolás 5x stb.)
-mozgásos tájékozódást segítő feladatok,
feladatsorok (irányok gyakorlása, jobb, bal, fent, lent, előre, hátra, le, föl)
- egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok (úton, padon,
kötélen, guggolás, egy lábon állás, szökdelés)
- koordinált mozgás fejlesztése (ellentétes
végtagok mozgása, hinta hajtása, lépcsőn
váltott láb, akadályfutás)
- ritmikus, ütemezett mozgássorok
mozgásváltás jelre, gyors reagálóképesség
Remélem segítettem valamennyit! Nem kell nagy problémra gondolnod, és nem értem a "szakember" miért nem adott feladatsort!
Végzettségem szerint fejlesztő pedagógus vagyok, de nem dolgoztam a szakmában, a fentieket főiskolai tanulmányaim alapján írtam (már amire emlékeztem..)
A "nagymozgások" összefoglalva a nagy kiterjedésű mozgásokat jelentik (nem azt hogy sokat mozog a gyerek). Pl. futás, ugrás, forgás stb.
Ha fejlesztőpedagógus mondja, akkor én hinnék neki (gondolom az sem véletlen, hogy már kapcsolatba kerültetek fejlesztőpedagógussal).
A nagymozgások fejlesztése azért lényeges, mert a finomabb mozgások ezekre épülnek. Ha pl. nem elég ügyes a rajzolásban akkor az alapokhoz kell visszamenni.
:-)))))))))
Szia !! /Le írnám a saját tapasztalatomat /
Milyen érdekes
Az én kis drágám most 4 és fél éves középsős de kis csoportos kora óta az óvónénik kifejezetten nagy mozgású gyereknek mondják .
Nem tud a fenekén ülni :-D szóval nem jeleskedik a rajzolásban és a nyugodt ülő foglalkozásokban de ez messze nem azért van mert hiperaktív ezt hülyeségnek tartom mikor egy gyereket így állapítanak meg.
Egyszerűen a bicajozást a mozgást, LABDÁZÁS a futkározást az ügyességi feladatokat szereti,a teret szereti .
10 hónapos kora óta jár .
Azt hogy a nagy mozgást hogyan kell fejleszteni ???????
Gondolom úgy ahogy én próbálom az enyémet a finom mozgásra ??????több kevesebb sikerrel próbálunk színezni ,rajzolni ,stb de például kifejezetten szeret kirakózni pedig az nem nagy mozgás :-)
Én azért meg kérdezném azt a fejlesztőt!!
Bár félek ezt a meg állapítást csak azért mondta hogy mondjon valamit :-(( és nincs különösebb jelentősége.
ez a heppjük hogy mondjanak valamit .
Ha nem veszel észre semmi kórosat a gyerkőcödön szerintem ne aggaszd ezen magad a gyerek úgy is tudja mit szeretne rajzolni vagy rohanni :-))
További ajánlott fórumok:
- Megkésett fejlődésű, vagy más okból fejlesztésre járó gyermekek szüleit keresem
- Önbizalomhiány fejlesztése avagy hogyan segíthetünk önmagunkon?
- Hogyan lehet fejleszteni a szociális megoldóképességet?
- Hogyan lehet egy elsős kisgyerek koncentrációs képességét fejleszteni?
- Beszédészlelés és beszédértés fejlesztése
- EPETF (Európai Program és Egyéni Turizmus Fejlesztése)