Nagyapám meghalt, mi jár ilyenkor utána, és hol kell igényelni? (tudásbázis kérdés)
Andi.
Fogadd őszínte részvétem.
Először is részvétem, sajnálom, az enyém 1 hónapja halt meg:(
Az Önkormányzattól lehet kérni temetési segély, ha a család gondoskodott az eltemettetésről és nem az Önk., aztán lehet még kérni átmeneti segélyt, mert a család megélhetése veszélybe került a temetés költsége miatt. Aztán ha volt házastársa (és a papa nyugdíjas volt, vagy munkaviszonyba állt) akkor kérheti az özvegy az ideiglenes özvegyi nyugdíjat ami 1 évig jár. Ha volt kiskorú gyereke akkor pedig az árvaellátást is. Aztán az elhalálozás hónapjára ugyanúgy megilleti a nyugdíj. Ezt ha már megkapta oké, ha nem fizeti ki a posta, mert elhunyt a nyugdíjas, vissza küldi és akkor a nyugdíjfolyósítótól meg kell kérvényezni. Azt kiadják az özvegynek vagy a családjának. Röviden ennyi jut eszembe.
Örökléssel hagyatékkal kapcsolatban a helyi Önkormányzat az illetékes, levél útján megkeresik az özvegyet és a családot, abban le lesz minden írva.
Először az egyenesági vérszerinti gyermekek örökölnek. Ha elhaltak, akkor annak a gyerekei,unokaöcs-húg, ha nincsenek másod unokaöcs, unoka húg.
Az Önkormányzat kiértesíti a családtagot, akkor bediktálja mi az elhunyt után felértékelhető vagyon. Átadja a Közjegyzőnek, aki a hagyaték átadást elvégzi. Önkormányzatoknál van Temetési segély amit igényelni kell, nem alanyi jogon jár. Ilyenkor lehet kérni egyszeri segélyt is, ha a megélhetés nem biztosított./Önkormányzat függő/
Részvétem
Na...úgy látom, itt már semmi szükség rám/ránk :) További szép napot és intézkedést!
Sziasztok!
További ajánlott fórumok:
- Hol kell szocpolt igényelni? (Mivel hitelt nem szeretnék rá felvenni - melyik állami szervezetet kell megkeresni?)
- Mit lehet igényelni tartósan beteg gyereknek, emelt családiról tudok és a közgyógyról is, van még valami?
- Németországban hogyan lehet igényelni családi pótlékot?
- Hol lehet igényelni a szocpolt és mikor lehet igénybe venni?
- Meghalt az anyósom testvére egy másik városban. Tudja valaki, hogy ilyenkor mi a teendő?
- Gyeden vagyok és szeptemberben jön a másik baba és nem tudom, hogy ilyenkor mit lehet igényelni?