Muszaka recept
A Muszaka hozzávalói:3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt
Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt
A Muszaka elkészítési módja:
1. Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezekután ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot. 2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. 3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás melett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás melett, majd hagyjuk annyira kihülni hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint. 4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.
Elkészítése kessé hosszadalmas, de megéri!!!
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: gurzau.maria, 2010. szept. 24. 11:31
A muszaka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.