Molylepke irtás (beszélgetés)
Kb. 10 fórumot olvastam át itt a hoxán, molyirtás témában, mert sajnos én is érintett vagyok... Egyszer, évekkel ezelőtt sikerült kiirtanom minden molyt úgy, hogy darabonként átnéztem minden ruhát, minden darab papírt a szobámban. Volt, hogy két egymáson fekvő papír közül repült elő a moly, vagy a konyhaszivacs még bontatlan fóliája alatt mozogtak a kukacok. Akkor bevált a "kézi módszer", azóta nyugi volt, de most valamivel bekerültek újra és elszaporodtak, már nekem is kivannak tőlük az idegeim.
Itt összegzem a legfontosabb tanácsokat, amiket olvastam, hogy ne kelljen mindenkinek tíz fórumot végigolvasnia. Aztán majd kíváncsi vagyok, nekem mi válik be.
Paradiklórbenzol. Ez a kristályos anyag ami a levegőbe elpárolog a molylepkét garantáltan elpusztítja, elgázosítja, így nem kell kipakolni. Régebben ezt használták ruhásszekrények molytalanítására is.
Egy napra minden frissen vett kaját (rizst, babot, lencsét, stb.) tegyünk a mélyhűtőbe, azalatt elpusztulnak az esetleges kukacok.
Levendula a ruhásszekrénybe (utálják a molyok)
Molycsapda
Mindent átnézni, ami kicsit is gyanús, kidobni, lemosni a polcokat, fertőtleníteni.
Jól záró, csavaros üvegekben tárolni minden élelmiszert. Az üvegeket forróvízzel mossuk ki, szárítsuk meg és csak utána tegyünk bele fűszert (ezt éppen ebből a fórumból loptam :)
Köszönöm szépen mindenkinek a jó tanácsokat!
Szüleimnél van,és a diót támadták meg,de nagyon elszaporodtak.
Használták ők is a ragacsos fogót,de nem volt nagy sikere... :(
Azért érdeklődtem.
Élelmiszer vagy ruha moly?Nélunk kajamolyból van sok,tavaly küzdöttem velük,szárazvirágcsokorba is fészkeltek.
Mindent dobozolok,lezárok,még a rizsbe is bele mennek,borzasztóan undorítóak.
Most, hogy ilyen jó melegek vannak, a szekrényből minden kirakni... a ruhákat átmosni, amit csak lehet. Napon szárítani! Átvasalni. Amit nem lehet mosni, azt is több napon át a levegőn tartani, forgatni, kifordítani, jól kirázni többször. Ha már mindent visszaraktál, jöhet a levendula, a diófalevél, a szegfűszeg.
A moly a sötét helyet szereti. A meleget, a fényt a legkevésbé. A nyári nap fertőtlenít, az első számú molyirtó.
Sziasztok!
Tudtok valami hatékony, természetes szert molylepkék irtására?
További ajánlott fórumok:
- Honnan jöhet a molylepke? (Nem ruha moly)
- Hogyan írtsam ki a molylepkéket a spájzból? Egyre csak szaporodnak:(
- Hogyan lehet kiírtani a molylepkéket a szekrényből? Mindig visszatér egy-kettő.
- Mézeskalács teli van molylepkével. Mit lehet ez ellen tenni?
- Honnan jön ez a rengeteg molylepke a lakásba?
- Mit jelenthet sok molylepkével álmodni?