Mit nem szabad ennie a szoptatós anyának? (tudásbázis kérdés)
Sok mindennel vigyázni kell, de ez is tapasztalás kérdése.
pl. nem ajánlják a puffasztó dolgokat.
hát, én szinte csak azokat ettem, hüvelyesek, karfiol, de semmi baja nem volt a babáimnak.
Amit leírnék, mert szerintem kevesen tudják.
FOKHAGYMA-tejapasztó hatása van, nagyon nem ajánlott.
CSOKI-(nagy mennyiségben, mert eldugítja a tejcsatornákat és mellgyulladás léphet fel.
Sajnos, én annó nagyon kívántam, nem tőlozva, minden nap, min. 1kg-ot megettem.
Komoly gyulladásaim voltak, amíg egy szoptatós nővér nem figyelmeztetett, erre.
Csillus
Gyakorlatilag minden egészséges táplálékot ehet.
Inkább úgy mondhatjuk helyesen hogy mi az ami nem ajánlott: ilyenek a puffasztó ételek, koffein tartalmú és szénsavas folyadékok.Nem ajánlott olyan ételt fogyasztania amit még terhessége előtt soha nem evett, hiszen előfordulhat, hogy pont arra allergias.Egy allergiás reakció pedig problémát okozhat teresség alkalmával, főleg terhesség elején. Fölösleges kalóriadús hízlaló ételeket enni, tévhit hogy így jobban fejlődika baba.Pont inkább kalóriaszegény ,de vitamindús táplálékot kell fogyasztani.Rostban gazdag élelem is javasolt , ami a kismamánál a székletrendezésben jelentős lehet.Ajánlott fehérjedús táplálékot fogyasztani,ami Ca bevitelt biztositja.
Amitől biztosan tudod, hogy puffadni szoktál, azt kerüld. Nálam Pl: k betűs ételek: káposzta, kelbimbó, karfiol, kukorica..
Bab, lecsó... ezek jutottak most eszembe.
Nálunk nem volt ebből gond soha. Mai napig azt eszek amit akarok. 4 hetes volt lányom és már bablevest ettem. Nem a kajától fáj a pocak, hanem attól, hogy néha nől a picik bele. Minél idősebb a baba annál ritkábban fog ez előjönni.
Kevés hasfájós baba létezik, igaz rájuk tényleg oda kell figyelni,de ők mindíg hasfájósak, ha babusgatjuk, ha nem.
Szia!
Az anyatejtermelés kicsit bonyulultabb annál, mint hogy minden belemegy. Ilyen alapon a vércukor is belemehetne, holott valójában az anyatejben nincs (vagy csak elvétve) szőlőcukor.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a dohányzás egyeseknek jólesik...A nikotin pedig rendesen átmegy az anyatejbe...
Szia! Nem akarlak alkoholfogyasztásra buzdítani, de most direkt megnéztem, és az alkoholnak a 0,25 %-a kerül át az anyatejbe (Tápanyagtáblázat, Medicina, 2005).
Tehát ha más ellenjavallat nincs, időnként egy-egy deci vörösbort nyugodtan megihatsz;-)
Ez így ebben a formában nem igaz. Semmi fura sincs abban, hogy minden bejut az anyatejbe, mert ez tény!! Ilyen alapon a gyógyszer, alkohol miért is kivétel???
Ettől függetlenül abban igazad van, hogy lehet bármit enni, ami jólesik. Ami jólesik, az a babára se lesz káros hatással, ellenben, ami pl. téged puffaszt, az a babára is kihathat nagyobb valószínűséggel.
31 éves a lányom, elég régen szoptattam. :-)))
Arra viszont határozottan emlékszem, hogy mindent ettem, ami jólesett - kivéve a csípős ételeket.
A babák nagyon sok levegőt beszopiznak, becumiznak, tekát a k betűs zöldségfélék elhagyásától függetlenül is böfiznek, pukiznak.
Ha a combjukat, térdüket óvatosan tornáztatva fölnyomjátok a hasukhoz, segítetek a pukizásban, s utána megkönnyebbülnek.
3-4 szem köménymaggal fözött tea is jó szélhajtó.
A száraz hüvelyeseket áztassátok be meleg vízbe néhány órára, vagy egy éjszakára!
Az első főzővizet egy-két perc forrás után öntsétek ki!
Vagy egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben puffaszt ezután.
Külön figyelmetekbe ajánlom a "Milyen tejet adjak..." kezdetű kérdésre írt hosszó, de elgondolkodtató értekezésemet a tehéntej és az abból készült termékek körüli óriási tévhitről.
Az én hipertúlbúzgó védőnénim semmit nem szabad enni, ami puffaszt (káposztafélék, karfiol, karalábé, hüvelyesek, retek...), ami allergizál (pl eper, kivit csak ha kiszeded a magvait, tejből max 2 dl naponta, éa tojásból is max 1 darab), aztán tilos még ami meghajt (pl sárgabarack). De savat okozhat a paradicsom és a meggy is, úgyhogy szerinte azt se. A hagyma meg megváltoztatja a tej ízét, úgyhogy nyersen azt se, de főtt kajába egy kicsi mehet.
Ami szerinte nem okozhat gondot az a sárgarépa, alma, ananász, görögdinnye. Meg ne egyél fűszeres, csípős kajákat se.
Szerintem meg esélytelen, hogy ezt a diétát betartsa valaki, kisérletezgetni kell mi nem tetszik a kicsi pocijának. Kb 12 óra mire átér a tejbe, szóval a reggeli kaja estére okozhat hasfájósságot, a vacsi meg másnap reggelre.
Nálunk a hasfájósság fő oka a Laktoherb tea volt (kömény meg ánizs van benne).:( És az ananászlevet sem szerette, meg az egyik fűszerkeveréket.
Amilyen zöldségeket próbáltam eddig azokkal nem volt gond (paprika, paradicsom, uborka, saláta, cékla, spenót, sárgarépa, spárga, olajbogyó)
Nekem szt mondták, hogy "K" betűseket nem szabad enni(káposzta, karfiol, karalábé stb). Ahhez képest én mindent megettem és a lányomnak semmi baja nem lett tőle. És most sem finnyás egyáltalán (nem tudom van e összefüggés)
De biztos, hogy mionden baba máshogy reagál. AMikor a gyerekágyas osztályon zöldbabaleves volta az ebéd, a babák fele egész éjjel sírt.
Azt mondták, tejet se igyak, mert allergizál, én ittam, nem keveset(semmi baj nem lett belőle), és néha egy pohár sör is belefér, és szerintem rengeteg tejet csinál (a sör), a lányom másnap nem tud annyit szopizni, hogy kiürítse a ciciket.