Mit lehet tenni a növénytetvek ellen? (tudásbázis)
Sziasztok!
Meglehet próbálni a sima légy és szúnyog írtót is. CSak zacskózd be a növényt ha kicsi, ha nem akkor is használhatod csak menj ki a szobából. Szabad levegőn nem használ. Oda integrált védelem kell.
És hernyókra?
2 balkonládából sikerült kiírtanom, de a mellette levő másik kettőt folyamatosan zabálják. :( Állandóan feltűnnek a rágásnyomok, de a dögöket nem lelem. :(
Esetleg diólevél leve amikkor már fekete a víz.
Kertben a szomszédom használja. (Csallánal vegyítve még jobb.)
Sziasztok!
Üvegházi molytetű :(
El vagyok keseredve. Szép bazsalikom fűszernövényem van (volt). Egyszer már megjelent rajta a molytetű, akkor cserepestől, földestől mindenestől kidobtam.
Új magot ültettem, megnőtt, gyönyörű leveleket fejlesztett, s megint megjelentek ezek a fehér ördögök.
Most mit tegyek? Már soha nem ültethetek bazsalikomot?
Érdekes, mert a levélpetrezselymet békén hagyták.
Gondolom a cigileves permetezés itt nem alkalmazható, mert mégiscsak fűszernövény.
:(
Hát csajok, nekem tavaly télen támadta meg levéltetű a leanderem. Nagyikámtól kaptam, ezért óvtam még a széltől is, nehogy baja legyen, így biztos, hogy nem kintről szedte össze a kicsike a tetveket. Azt mondják, hogy ha túl melegen tartjuk a lakásban a virágokat, úgy kijönnek rajta a tevek, Na már most télen azt monják, hogy a leander szereti az 5-10 fok közötti hőmérsékletet - a laksában meg 18-20 fok volt :-(
Erre jött a nagy ötlet!!! Permetezzük le háztartási boltban kapható levéltetűírtó szerrel! Mindenki a VAPE márkájúra esküszött, hát addig kerestem, míg nem találtam. Jó drága is volt, le is fújtam a virágot, aztán úgy meg mérgeztem, hogy felét le kellett metszenem télen! :-o Bíztam benne, hogy a másik fele megmarad - hát onnan is lehullottak a levelek. Aztán tavasszal jött a meglepi, hogy megjelent rajta 3 hajtás - azóta szépen elkezdett növögetni újra.
Szóval hogy visszakanyarodjak a levéltetűírtásra: nagyikám a hamura esküszik, és valóban, neki be is válik. A leandereknél és a rózsáknál is. És ugyanígy a nikotinos permetezés, bár azzal tényleg jobb óvatosan bánni.
Utólag is bocsi mindenkitől a kisregényért :-D
Egyébként Kalthelios elárulnád itt is a könyv címét, szerzőjét, kiadóját?! Már engem is nagyon kíváncsivá tettél. Ha nem pblikus, jó lesz priviben is. Előre is köszi!
Sajnos, az én egyik (korai virágzású) margaréta bokrom sem tudja, hogy a vele szinte összenőtt levendulabokrom a természetes tetű-távoltartója, ezért tegnap kénytelen voltam - a saját névnapján! - amputálni a Margit-virágom bimbóit, új hajtásait. :-(((
Az vígasztal, hogy 15-én Újhold lesz, és a Holdkertészet szerint a fogyóhold ideje (főleg az Újhold napja) a legjobb, ha a növényeinket - vagy a bokrosodás elősegítésére, vagy a beteg részek eltávolítáa miatt - visszavágjuk.
Az ezüstkolloidos módszert (amit alább már javasoltam) az értékes szobanövényem földjének kezelésére nem sajnálom, de a virágoskertem túl nagy hozzá.
Tudod, mi az elgondolkodtató?
Hogy az tetvesedő margarétámtól 4-5 méternyire van egy másik margaréta-levendula-rózsa növénytársításom, és azoknak semmi bajuk nincs.
Az egyelőre valószínű oka az lehet, hogy az egészséges margarétám és rózsám nem nemesített hibrid, a tetvesedett margarétám pedig az...
Ha van valakinek jobb ötlete, ossza meg velünk!
Bio Kill-virágboltokban beszerezhető.
Keményebb tetvek ellen B 58 permet.
szerintem le kelle kezelni a legújabb csodaszerrel :)))))
pisildd le!!!!
az apró zöld, na az a levéltetű
az apró fehér, ha nincs szerencséd, akkor az üvegházi molytetű
az első békén fogja hagyni a szobanövényeidet, a második átterjedhet rá
én a helyedben fognék egy olyan levelet, amin vannak az állatkákból és bemennék e hermesz vagy gazdaboltba és kérnék rá permetszert
ha jól tippeltem a molytetűre, azzal meggyűlhet a bajod, nagyon nehezen irtható ki
Segítsetek! Végre megnőttek a futó petúniáim és nagyon szépek :-) Kivéve, hogy apró fehér valamit vannak a levelek alján és föld tetején :-((( Meg apró zöld másik valamik a levelek alján... Ez megöli a virágomat? Van valami hatásos ellene? Vagy dobhatom ki? Az egyiket lemostam zuhannyal, hátha segít.. Van rá esély, hogy ezek a dögök megtámadják a szobanövényeimet is???
Köszi
engem már megtaláltak a kis "drágák"
mármint a növényeimet :-))
ráadásul a nehezebben észrevehető zöld színű populáció és amit még sose láttam épp a muskátlit kóstolgatják
történetesen levendula van a szomszédságában, szóval ezek a tetvek nem olvasnak szakirodalmat :-(
Köszi! :)))
Nekem sajna nincs kertem, csak balkonládáim. Muskátli, petúnia, meg a szobanövényeim többsége került ki az erkélyre. Tavaly sok bajom volt a parazitákkal, idén egyelőre még nem jelentkeztek.
Ettől függetlenül érdekel minden természetes növényvédelem.
Elég hosszadalmas lenne leírni, hiszen könyvnyi terjedelmű. Priviben elküldöm a címét és a kiadója nevét.
Minden módszer jó, ami bevált.
Néhány újabb biokertész tanács:
1 liter vízhez adj két teáskanálnyi (10 ml) ezüstkolloidot! Permetezd le vele a növényeid levelét, és havonta egyszer locsold őket ezzel az oldattal! Elpusztítja a virágföldben és a leveleken is a parazitákat.
A kertben a rózsák, a margaréták és más, tetvesedésre hajlamos virágaid mellé ültess levendulát!
A csigák ellen tavasszal vess sarkantyúka magot a veszélyeztetett növényeid, pl. az évelő mályva köré!
Mivel erről már lekéstél, szórj megszárított és nem nagyon apróra összetört tojáshéjat a veszélyeztetett növényeid köré!
Ennyi jutott most eszembe.
Minden jót!