Mit csináljak, ha nem kel meg a tészta? (tudásbázis)
30. era06
2010. szept. 26. 15:24
az enyém a hűtőben kel
29. survivor3
2010. szept. 26. 10:33
Nem biztos, hogy az élesztő a gond.
Egyik - másik tejtermék használhatatlan kelesztéshez.
Főleg 2008 óta.
Reggeli ital, családi ital, ilyen föl - olyan föl, csak éppen nem tejföl... :-(
28. gevi1931
2010. szept. 25. 23:05
Azota biztos meg kelt és meg is száradt 2008- dátum
27. _kleo_
2008. nov. 12. 21:27
Én mindíg szárított élesztőt használok, szinte napi rendszerességgel sütök kelt tésztát (kenyértől a kuglófon át a pitáig), és még sosem volt gondom vele. Figyelni kell a csomagoláson leírtakra, mert van olyan tasak ami fél kg liszthez elegendő, és van olyan ami 1 kg liszthez. Lehet, hogy az arányokkal volt a baj.
26. ppiiccii
2008. nov. 11. 19:44
Én újból felverem mégegyszer ha nem akar kelni. Általában takaró alatt kelesztem, ilyenkor meg a langyos konvektoron.
25. forzsoka
2008. nov. 11. 19:24
Nem tudom milyen tészta volt, de ha so kerül az élesztöre az is vissza fogja.
24. smudlaagi54 (válaszként erre: 20. - Erika385)
2008. nov. 11. 19:01
Azt elfelejtettem megírni,ha megkelt a tésztád,gyúrd át egy kicsit.Ne ijedj meg ha összement,mert megkel még.Ha kiszaggattad akkor hagyd még kicsit a deszkán hadd kelljen még!
23. erika385
2008. nov. 11. 11:26
Eddig én is friss élesztőt használtam és persze meg is kelt még sütő nélkül is. Most a szárított élsztő volt a fekete bárány nem én :-)
22. kaprazat
2008. nov. 11. 11:12
Nálunk jobb fajta elektromos sütő van, beállítom 40-50°C-ra, előmelegítem és ott kelesztem letakarva. Csak friss élesztőt használok. Vigyázni kell, mert ezen a hőfokon kb. 20 perc alatt megkel, még 20 perc és alkoholos is lesz (túlkel). Ha megkel, akkor ki kell szedni!
21. 75bb1970ba
2008. nov. 11. 11:10
A szárított élesztőtől nekem sem kelt meg soha a tésztám, pedig mindent az előírás szerint készítettem el.
20. erika385
2008. nov. 11. 10:58
Szóval : Jól bebugyoláltam meg melegre raktam és akkor meg is kelt egy kicsit de nem kétszeresére.Kiszaggatás után letakartam melegített konyharuhával és akkor fel is jött. Ki sütöttem de nem lett valami nagy szám de azért ehető volt. Ezt a receptet a vaníliás cukor tasakján találtam és gondoltam kipróbálom..... Maradok a régi receptemnél:-) Köszönöm mindenki tanácsát !!!!!!
19. 3a0842d373 (válaszként erre: 5. - Erika385)
2008. nov. 11. 07:59
Szia Erika,
mi lett a tésztával?
Én kenyérrel jártam hasonlóképpen, de megsütöttem és jó kemény lett. Alig nőtt a sütőben.
18. smudlaagi54
2008. nov. 11. 07:05
Ha szárított élesztőt használsz,akkor langyos legyen a tej amit hozzá adsz a liszthez.Ha kidolgoztad,géppel,vagy kézzel,tiszta konyharuhával takard le.Ha hűvösebb az idő,én takaróval,vagy valamivel még letakarom.De ha a fűtőtest közelébe rakod(természetesen ha meleg)akkor is jó.
17. erika385
2008. nov. 10. 14:06
Köszönöm a tanácsot !!!
16. 9c8432d068
2008. nov. 10. 14:06
Melegítsd be langyosra a sütődet,és úgy tedd bele letakarva a tésztát. A sütőt persze kapcsold ki,és CSAK langyos legyen!!
Biztos,hogy meg fog kelni. Valószínű hideg körülötted a levegő,azért nem kel gyorsan.
15. szanád (válaszként erre: 5. - Erika385)
2008. nov. 10. 14:05
tegyél bele még egy szárított élesztőt
14. erika385
2008. nov. 10. 14:02
:-((
13. Borsi :-) (válaszként erre: 5. - Erika385)
2008. nov. 10. 14:01
Abból szerintem nem lesz semmi,én is jártam már így.Lehet,hogy meleg vagy hideg volt a tej,én így rontottam el és harmadikra sikerült.Próbáld meg újból.
12. ce8b002a07
2008. nov. 10. 14:01
Újrakezdés :) Bocs...
11. erika385
2008. nov. 10. 14:00
Mi az a restart?
10. erika385 (válaszként erre: 9. - Ce8b002a07)
2008. nov. 10. 14:00
Ezt nem értem?!
9. ce8b002a07 (válaszként erre: 5. - Erika385)
2008. nov. 10. 13:59
Szerintem restart élesztővel.
8. erika385
2008. nov. 10. 13:59
Szárított élesztőt!
7. ce8b002a07
2008. nov. 10. 13:59
Melegre vele. Élesztőt tettél bele vagy port?
6. erika385
2008. nov. 10. 13:59
Betakartam..
5. erika385
2008. nov. 10. 13:58
Fánkot szeretnék készíteni, csináltam már többször is de mindig rendes élesztőből! Most szárítottal próbálkozom és már 30 perce "kel" de még nem történt semmi. A rendes élesztősnél már ennyi idő után is látszik valami!!! Lehet még tenni valamit?
4. Borsa
2008. nov. 10. 13:57
Meleget neki!
3. ce91523917
2008. nov. 10. 13:57
betakarom és melegre teszem
2. hpkati
2008. nov. 10. 13:57
Tedd meleg helyre!
1. erika385
2008. nov. 10. 13:56
Mit csináljak ha nem kel meg a tészta? SÜRGŐS!!!!
További ajánlott fórumok:
- Túl sok vajat tettem az almás rétes tésztájába, mit csináljak vele?
- Lehet, hogy híg lett a tésztám? Mit csináljak vele? Már sül. Bögrés mákosat csinálok
- Ha túl sok lett a lasagne tésztán a trutyi és híg lett a cucc, mit csináljak?
- Ha előző este meggyúrom a tésztát, hova tegyem vagy mit csináljak, hogy a tészta megkeljen és reggelig kibírja, hogy már csak sütni kelljen?
- Leveles tésztából milyen túrós süteményt csináljak, ami nem tartalmaz tojást?
- Kislányom 2. 5 éves. Este mézeskalácsot sütöttünk, és megevett valamennyit a nyers tésztából. Éjszaka fájt a pocija. Mit csináljak vele?