Minimál étkezés - mindent helyretett az életemben. (beszélgetés)
Nem emlékszem, hogy fanatikusról beszéltem volna. Bár számomra a minimál étkezés mindenképpen drasztikusnak és stresszesnek mondható az eddigi étkezésekhez képest. Pontosan az volt a célom, hogy egy olyan étkezést alakítsak ki, ami:
1. a családom számára is elfogadható
2. A gyerekeim se fújjognak tőle.
3. hosszú távon tartható
4. változatos
5. minél kevesebb műcuccot tartalmaz
6. ugyanakkor ne csak a biopiacról legyen beszerezhető aranyáron.
7. kerüljem a szélsőségeket
Egyszerűen egy megfelelő egyensúlyt akartam kialakítani, lassan leépíteni a rossz szokásokat, helyette beépíteni jókat, vagy jobbakat. A stressz semmiképpen sem volt cél. EZért nem csinálok gyorsdiétákat és egyéb őrültségeket, mert annyira stresszelne, hogy vagy belebuknék, vagy a végén kisebb népcsoportokat irtanék ki egy falat csokiért, majd szép lassan visszazabálnám a kőkemény munka eredményét. Már amennyiben eredménynek tekinthető, ha 2 két alatt ledobok 10 kg-t, amiből 2-3 kg víz, talán 1 kg zsír, a többi pedig izom.
Szia mindenki!
Csak most tudtam jönni:(
("Saláta bárt" már nem nyitok:D - butternut lebeszélt...)
A bonszájaim nagyon szomjasak mostanában. Naponta 2x kell locsolni.
De, nem ezért vagyok itt.
Láttam, hogy érdeklődő és érdekes hsz-ek voltak eddig.
A minimál étkezés lényege a következő:
(meghagyva annak a szabadságát, hogy mindenki a saját ízlése szerint étkezik!)
1) figyeljünk a 3x8 órás emésztési rendre - adaptálva azt az életritmusunkhoz
2) egyszerre csak annyit együnk, amennyi a természetes jóllakottság érzését biztosítja (általában ez a szokásos adag 1/3-a, 1/2-e)
3) ugyan olyan finom, az ízlésednek megfelelő ételeket egyél mint eddig, csak az lehetőleg u.n. egyszerű összetevőkből álljon, minimálisan tartalmazzon az ismert tartósító, színező és ízfokozó adalékot
4) válaszd szét 1-1 étkezésnél a fehérjét és a szénhidrátot
5) alacsony glikémiás indexű ételeket részesíts előnyben
Ha ezt az 5 pontot mondjuk fél évig igyekszel megtartani, túlsúly esetén fogyni fogsz, energia szinted biztosan magasabb lesz és fél év után már ez lesz a természetes.
Én ezt a millió féle őrült diéták helyett ajánlom, nem mint diéta, hanem mint életforma a jó alakért és a jó energia-szintért.
Aki ehhez még hozzátesz "önszorgalomból" mozgást, vagy pl. heti egyszeri gyümölcsnapot, az még jobb, de már az 5 pont figyelembevétele is komoly pozitív változásokat eredményez.
"Amúgy nem is látom be , miért is haragszunk annyira a fehér lisztre, évszázadokon keresztül ezt ették az emberek"
hát éppen ez a baj!!!
hogy csak néhány száz éve eszik!
Csak azért haragszunk rá, mert üres kalória. Semmi hasznos tápértéke nincsen. Sem rost, sem vitamin, sem más. Színtiszta, gyorsan felszívódó szénhidrát. Én egész egyszerűen átszoktattam a családot erre. Persze jó hosszú ideig tartott, mire mindent kikísérleteztem ehetőre. Nekem sem célom, hogy azért egyek valamit, mert azt mondják, hogy egészséges. Ha rossz, akko rossz és kész. Tojok rá, hogy milyen egészséges. Bár nekem mind a fehér mind a barna rizs önmagában egyformán fűrészpor. Kell hozzá valami. És mondjuk köleshívő vagyok.
Egyébként találtam olyan t.ő tésztát, legalábbis a papír szerint, ami nem olyan, mintha homokot rágcsálnál. Meglepő módon a Te......co saját márkása. Persze nem a csíkos. És az ára is baráti. De most csináltam pl. tő. búzalisztből nokedlit. Nem mondom, hogy teljesen olyan, mint a fehér, de még a kölök is megette, és ez nagy szó.
Vagy felezem a lisztet. Így még a muffin is tökéletes.
A kenyérrel érdemes vigyázni, nem mind jó, ami barna. A felét kakaóval vagy malátával szinezik. Illetve sokszor arra is ráírják, hogy t.ő., ami sima fehér, de van benne egy kis korpa vagy ez az. De ez már egy fokkal jobb.
Nekem az jött be, hogy kerülöm a szélsőségeket, de igyekszem értékes alapanyagokból főzni. A legnagyobb trükköm a rakott kel zabpehellyel. És a család ujjong, hogy pont olyan, mint a dédié. Pedig ő tuti nem így készíti. :-).
Biztosan jó ez a minimál étkezés, de nekem rettentő egysíkúnak tűnik, és olyan, mintha megerőszakolnánk az ételeket. A 90 napost is ezért utálom. Onnan már csak 1 lépés a mákos lecsó. És persze nem vagyunk egyformák, de személyes tapasztalat, hogy ha nem reggelizem, egész nap cápázok. Nem, 1 alma, vagy 1 marék meggy önmagában nem reggeli. Sőt, a tiszta fehérje sem az. Leteszteltem. Összetett szénhidrát nélkül nem működöm, és no perc alatt éhes leszek.
Bocs, ha hosszú, meg kicsit off is.
Ajjaj,ez az egy kivétel lett volna,a kenyérféleségek:))
Azokban szeretem a tönkölyt,a barnát,a fél barát,a korpásat.....egyszóval mindet:)
De pl a tészták borzalmasak ilyen lisztből,és a barna rizs is ,ha nem nyom rá az ember valami elképesztően finom,fűszeres evvel-avval megbolondított ízű ragut.:))
Amúgy nem is látom be ,miért is haragszunk annyira a fehér lisztre,évszázadokon keresztül ezt ették az emberek.Szerintem a tésztát vétek másféle lisztből "erőszakolni".
Ettől függetlenül én úgy gondolom ,ez a minimal étkezés mindenképpen jó dolog,de csupán úgy ha nekünk ízlő dolgokat eszünk közben,és néha lelkiismeret furdalás nélkül eszünk meg akármit :))
Most nem tudom, mit értesz "barna dolgok" alatt, szerinted a barna kenyérnek borzasztó íze van? Szerintem az ilyen barna, fekete kenyerek kimondottan finomak, nem értem, miért nem ízlik neked.. de persze azt, hogy mi ízlik, nem lehet erőszakkal befolyásolni, az ilyen adott dolog. (Illetve nem pont, mert tanulható, pont azzal, hogy sokfélét megkóstol az ember - de nem mindenkinél.)
Szerintem ez a külön sütés-főzés olyan dolog, hogy amiket a topikindító írt, azokat sokkal könnyebb (persze főzéstechnikailag) megcsinálni, mint akár egy jó piskótát vagy pörköltöt, mert ezek nagyon egyszerű ételek, amiket ő mond. Csak kérdés, hogy egy óra főzés után még 15-20 percet tököl-e vele egy családanya mondjuk, amikor ugye mosogatni is kell, meg gyereket etetni, meg satöbbi. Szóval ez biztosan probléma, egyetértek.
Idézem:"csakhogy ember legyen a talpán az , aki 4 emberre főzve hagyományos ételeket még önmaga számára is külön párol, süt, főz, és megálja kóstolás és evés nélkül a megszokott ízeket.
Számomra a buktató itt van. "'
Na ,nálam is pont ez van...Pedig csak hárman vagyunk...
Könyörgööööm...akár hiszed akár nem remekül főzöm,gasztro blogok ,és google nélkül is.
Bár recepteket szoktam nézegetni,és ki is próbálom őket.:)
De valóban hagyjuk ezt a saláta vitát,mert totál felesleges ezen megakadni,amikor ebben a fórumban nem a virtuóz gasztronómia a téma ,hanem a "MINIMAL étkezés",ami nem csak a főtt ételekre,hanem a salátákra is vonatkozik.
A mondandód másik felével teljesen egyetértek,de azt kell mondanom sajnos,ugyanis tudom,hogy ennek köszönhetem jó pár kiló feleslegemet:))))
Én sem tudok így étkezni,és sajnos számomra is élevezetet jelent a gasztronómia.
Ki nem állhatom a barna dolgokat,pedig próbáltam,de borzalmas ízük van,és nem vagyok hajlandó megenni őket.
Viszont szerintem ezt az étkezési fajtát lehet lazábban kezelni,nem ennyire szélsőségesen,amit már párszor meg is tettem.
Jó a házi piritós is,és a "fehér" rizs is salátával,A sülthúsok is remekül megehetők köret nélkül,és igazán em nagy szám kibírni gyömölcsökkel a délelőttöt.
Szóval a tapasztalataim szerint működik a dolog,csakhogy ember legyen a talpán az ,aki 4 emberre főzve hagyományos ételeket még önmaga számára is külön párol,süt,főz,és megálja kóstolás és evés nélkül a megszokott ízeket.
Számomra a buktató itt van.
Kicsit lekezelő a stílusod nem?
Ha nem győzött meg akkor minek jársz még ide vissza???????????? PROVOKÁLNI??????
ááá, hagyjuk már ezt a salátát, aki jár étterembe, olvassa minimálisan a gasztroblogokat, próbálkozik a főzéssel (nem, nem a rántott hússal meg a borsőfőzivel), jár külföldre, az mind tudja, hogy a saláta NEM összeaprított nyersz zöldség két kanál olajjal, és a ragu sem olajon pirított zöldség, könyörgöm, legalább a google-t használjátok már.
mondjuk nekem mindegy, ha valaki csak azt hiszi el, amit a marcsi néni vendéglőjében meg a főiskolás menzán látott, az tőlem ragaszkodhat az ő "salátájához".
amúgy meg amit mondasz, nekem kicsit túl filozofikus, de én abban sem hiszek, hogy éljünk az élvezeteknek, meg abban sem, hogy együnk minden nap árpakásás pirított paradicsomot, mert akkor esetleg 5 évvel tovább élünk, meg ilyesmi :)
arany középút.
úgyhogy nálam a vega, a nyers, a minimál és a körmöspacal is kiesett. :)
Én azt hittem a lisztérzékenység már gyerekkorban kiderül.Mert nagy súlyvesztéssel jár meg ilyesmi.
Ezek szerint enyhébb tünetei is lehetnek?
Olvasom a problémádat, azt gondolom, hogy ha még nem voltál lisztérzékenységi vizsgálaton azt kéne megcsináltatni. A tüneteid arra utalnak.
Szia
Látom van egy jó szándéku ember aki tök jó dolgokat ir és abba is belekötnek egyesek, nem értem miért KELL!!! na mindegy.
Nekem az lenne a kérdésem,hogy az egyensúly nem borul fel olyankor ha mondjuk én 4-5-kor kelek, és nem igazán birom ki délig. Persze gyümölcsöt lehet de akkor is tul hosszú idő nem?
A másik,hogy nincs későn az este 8 orai étkezés szerinted? Én viszonylag hamar esek be az ágyba igy lefekvés előtt nem lenne jó enni. ..szóval mi a tanácsod ilyen esetekre kedves Bonsy?
Na ,sikerült végig rágnom magam a linkeken:))
Szerintem a saláta,ragu vagy a gasztronómia kérdése,csupán helyrajzi,vagy akár ,ahogy a cikkben olvastam nyelvtani.
De azért nézünk már tisztán végre.
Mi a tény ?
Túl sokat eszünk.
Az étel egyfajta élvezeti cikké vált,mint a cigi,kávé,vagy akár a drog.
Mint mindenben átestünk a túloldalra.
Ilyen az ember.Vagy elutasít valamit,vagy beleveti magát nyakig.
Nem hinném ,hogy megoldás az ,ha répát rágcsáltatnak az emberrel,vagy új szabályokat írnak elő ,csupán azért ,hogy jobban nézzen ki a XXI.századi emberként.
De abban sem hiszek ,hogy a gasztronómiának,az ételeknek ekkora szerepet kellene képviselnie az életünkben.
Lassan ott tartunk ,hogy az evésért ,ivásért,élvezetekért élünk,és nem pedig azért ,hogy önmagában élvezzük az életet.
Ez jó dolog, én reggeli nélkül el sem tudom kezdeni a napot. :)
Amit te csinálsz az hasonló lehet ahhoz, ahogy én a kajákat szelektálom. Vannak tiszta kaják és a szemetek. A szemetek a mindenféle tartósítószeres cuccok, számomra a bolti tej és a bolti zsemle is ide tartozik, mert tuti hogy nem egészséges dolog.
Én nem is fogyás miatt, hanem a gyomrom miatt érdeklődöm a módszered iránt. Most megyek pl. nemsokára 3 napos allergia vizsgálatra, hátha kiderül mitől szenvedek.
(hasmenés és székrekedés váltakozik, a legkülönbözőbb kaják után hányok, felpuffadok, rossz közérzetem van, és a számban folyton afta szerű, de mégsem olyan "kiütések" jelentkeznek egyes ételek után, a bőrömről már ne is beszéljünk.)
Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy a doki nem fog kézzel fogható dolgot találni, egyszerűen a "szemetek" miatt van ez.
Köszi a választ.
Azt gondoltam délelőttönként búzafűlevet iszok ill.valamilyen kevés gyümit eszek.
--- A lepényeket a gabonakásákból készítem úgy, hogy a kásához keverek 3-4 kanál teljes lisztet, 1-2 tojást, sót, fűszerezem bármivel, ahogy a családdal megbeszélem (paprika, majoranna, bors, kömény,stb.), pogácsákat lapítok belőlük és serpenyőben kisütöm. Mindenhez jó feltétnek.
--- A hús az nincs kizárva egyáltalán, de jó, ha zöldséggel, vagy zöld salátával esszük, mert könnyebben emésztődik, így nem von el annyi energiát a szervezetünktől, így nem pilledünk el evés után.
(Én speciel csak halat eszem, nagy ritkán csirkét.)