Minecraft (beszélgetés)
Játszik valaki még ezzel a játékkal?
Régóta nem játszottam. Sok az új dolog benne. Melyik szinten vannak a gyémántok? :)
Igen:)
És igy ma mosolyogva jött haza a lányom😍😘💖
Hatalmas segitséget kaptunk,köszönjük😊
Jelentem a tanár elfogadta igy:)
Köszönjük a segítséget😘
Kicsit..
Majd jelzem a tanár mit reagált😘
Lánykám is köszöni a segitséget:)
Azt mondta ez bőven elég:)😘
Az utóbbinál azért másoltam a közvetlen szövegkörnyezetet, hogy látható legyen, semmi nem indokolja, hogy "a fém alkatrészek nemesacélból vagy műanyagból készüljenek." Fordítóként nem írhatom át a szöveget, itt jó lett volna azt írni, hogy ezért célszerű, ha az alkatrészek nemesacélból vagy műanyagból készülnek.
Sőt, egyetlen megoldás volt arra, hogy a gyanútlan német ügyfél ne szidja a fordítót: fordítói megjegyzésben odaírtam, hogy ezt a mondatot szó szerint fordítottam.
Ne haragudj, kicsit ellenkeznék. És tudom, hogy nagyon sokat számít a tanár egyénisége is.
Én humán beállítottságú vagyok, de a matekról mindig azt hallottam, hogy az élet alapja. Ma már ezt be is látom, de még most is feleslegesnek tartom a matek oktatás mértékét. Hogy miért nyúztak a deriválással, mikor maximum az aránypárt használom.
Humán munkát végzek, fordítok. A legtöbb fordító amiatt szenved, ha egy műszaki szöveget az anyanyelven nem értünk. Tehát a jó képességű műszaki szakembert odaültetik, ugyan írja már meg a termékismertetőt, vagy a gyártási leírást. Láthatóan szakmailag pontosan tudja, mit kell tennie, de képtelen írásban kifejezni magát. És ez esetleg egy versenypályázatnál hátrányt fog jelenteni. Hiába a legjobb fordító, hiába a sok éves gyakorlat műszaki szövegekben, sírunk vagy sírva nevetünk, határidőtől függően.
A fordítóknak azt oktatják, hogy a nyelvhelyesség az egyik fő szempont. És bizony gyakran fordítunk értelmesre is, nem csak a célnyelvre.
Minden fordító előbb-utóbb elkezdi gyűjteni a fura nyelvi megoldásokat.
Ki kivel van hol??? (Egy weblap németre fordítását kérték)
„Mindezek segítségével olyan megoldásokat alkotunk, melyekkel a folyamatosan változó igényekkel szembesülő logisztikai rendszerek a körülmények változásához adaptívan alkalmazkodnak, és optimális erőforrás felhasználás mellett tervezik és felügyelik a hektikusan változó feladatok végrehajtását.”
avagy
„Az XX által elvégzett impregnálási tevékenység a YY telephelyére visszaszállított impregnált öntvények szállítólevelével kerülnek bevételezésre, mely igazolja a szolgáltatás elvégzését.”
De ez a kedvencem:
„A hűtőpanelek belső hőcserélő felületének PVC anyagúnak kell lennie, az a panelből könnyen kivehető, magasnyomású mosóberendezéssel mosható, kémiai szerekkel szemben ellenállónak kell lenniük. Fém alkatrészei nemesacélból vagy műanyagból készüljenek. A megfelelő hűtőkapacitás ellenőrizhetősége miatt a beépített panelek kapacitását tanúsítvánnyal igazolni kell.”
Szóval nem árt, ha egy jó műszaki szakember is tud fogalmazni.
A Minecraft játékban meg kell szerezni az alapvető ellátásod, megélhetésed. Pár angol szót megtanulhatsz általa. Minden egyes eleme kocka, ezekből építheted meg a környezeted. Saját karakteredet az F5 gommal teheted láthatóvá.
A játék a nulláról indul. Minden anyagot a terepen kell megkeresned, kattintással kerül a raktáradba. Hogy miből mit tudsz csinálni, az a Receptek között található.
Több szintje van: a Creative Mode-ban építgethetsz minden tét nélkül. Veszély nincs.
A Survivor Mode-ban pl. éhenhalhatsz, ha az ellátottságot jelző futó csík vége előtt nem szerzel be újabb élelmet. (Alap élelmiszerek: búza, répa, krumpli. Állatokban a tehén, a bárány, a nyúl. Ha ezeket valami alkalmas fegyverrel leütöd, akkor levágtad, és a raktáradba hús kerül.Hogy pl. fából hogy lesz bunkósbot, az is a receptek között van.)
Az alapanyagok, amiket találhatsz, a fa, a vas, majd a gyémánt. Szerszámokat, eszközöket ezekből csinálhatsz, a receptek alapján.
Vashoz úgy pl. juthatsz, hogy fa csákánnyal vasat bányászol.
Ha bármi baj történik (“meghal” a karaktered), a Survivor módban még újjáéled.
A Hard Core módban egy életed van, ha elveszíted, kezdheted az egész játékot elölről.
A vadonból fenyegető veszélyek (elfutsz vagy megölöd):
Mindig támad a zombi, a bébi zombi és a csontváz. Ezek éjszaka fenyegetnek, a napfény elégeti őket.
A creeper és a pók bármikor jöhet. A creeper-t el kell pusztítanod, vagy elfutnod. A pók csak akkor bánt, ha piszkálod. Kivéve a bányapókot, amivel ha a bányában találkozol, akkor inkább előre öld meg, és vigyázz, ne marjon meg, mert a marása lassan, de biztosan öl.
Az Enderman akkor bánt, ha a szemébe nézel.
A farkast háziasítani lehet, kutyát nevelhetsz belőle. Ha a farkast megütöd, akkor az egész falka támad. Úgy szelídítheted meg, hogy egy megölt csontvázból származó csontot dobsz feléje. A kutyád már nem bánt, ha megütöd sem.
A háziasított állatok úgy szaporíthatók, ha két példányt addig etetünk, míg szívecskék nem repkednek körülöttük.
A végcél a Végsárkány megölése. Ehhez a Pokolba kell lemenni, mert a fontos Lángrúd is ott szerezhető be. Vigyázni kell, hogy az a kapu, amin bementél, nyitva maradjon, mert ha nem találsz vissza, a Pokolban éhenhalhatsz és meg is támadhatnak.
A Lángrúddal tudsz Végszemet összerakni, kell 10-15 darab. Egy Végszem eldobásával megtalálhatod a Végsárkányt. Az őt védő élettöltő tornyokat kell először lerobbantani, azután vívhatsz meg a Végsárkánnyal.
Ha legyőzted, a játék újabb verzióiban megkapod a levegőben siklás képeségét.
A régebbi verziókban pontokat kapsz a győzelemért.
Az én két lányom,sőt a nagylányom osztálya-4.oszt.- majd minden tagja szokott játszani vele ..néha még én is :)
Az alapokat a Google-n megtalálod,rengeteg fórum van,de itt is írták a Wikipédia oldal segítségével könnyen megírhatja a fogalmazást.
Egyfajta kalandjáték van egy- illetve több játékos mód. Építhetsz házat,bányászkodhatsz,van olyan szerver ahol egy adott tárgyat kell kreatívan megépítened,s a többi játékos "pontozzák",illetve te is az ő müvüket.
De ami a lényeg lesz az a fogalmazás felépítése,tagolása.
Egész nyugodtan bele írható ,hogy nem ismeri a játékot,de ezt és ezt találta róla -fontos hogy FORRÁST MEGNEVEZZE.
Lanyoknak nem egy szerencses kerdes, de a fiam (12 eves) sirna a gyonyorusegtol egy ilyen feladattol. Ausztralaiban elunk, itt imadjak a fogalmazasokat, ellenben a fiammal, aki kocka es minecraft orult.
Nem akarok okoskodni, meg arrol irni, hogy milyen is a jatek, de sajat tapasztalatbol a kovetkezoket tudnam hozzatenni, hatha tudtok belole valamit hasznalni:
-a fiam rengeten angol szot megtanult, mielott meg Au-ban kotottunk ki. Tobb fafajtat, szerszamot stb elnevezest ismer, mint en :)
-Mivel erdekelte a dolog, igy minimalis angollal is elkezdte a youtuber-eket nezni, igy ert is angolul, nem csak olvas es ir.
-iskolai feladat volt, hogy epitsen fel egy onellato farmot. A tanarno kiadta projektmunkaba, amit online le is ellenorzott. Mondanom sem kell, hogy elveztek a gyerekek :)
Egyebkent reszvetem, a fogalamzas iras az egyik 'legjobb' kinzoeszkoz a sulikban. Legalabbis annak, aki real beallitottsagu....
Az én gyerekeim is csak néztek egy nagyot, mikor mondtam nekik, mi a feladat, pedig a nagyobbik 13 éves, azért ezen megdöbbent. Ők is ismerik, játszanak is vele.
Írja le a kislányod, hogy nem ismeri ezt a játékot és nem is érdekli. Talán eljut a tanár agyáig, hogy más témájú fogalmazást kellene íratni a gyerekekkel...
Kockából kell "birodalmat" építeni. De szerintem már nem annyira menő játék...
Röhejes, hogy ilyen feladatot ad a tanár.
A Minecraftot néhány helyen használják az oktatásban is. Kémiát, fizikát tanítanak vele.
Lehet vegyészkedni, űrhajót építeni is.