Mikor indítottad útnak először egyedül az iskolába a gyerekedet, akinek buszoznia kellett? (beszélgetés)
Volt egy kollégám, - férfi. Mikor rákérdeztem, hogy miért nem vigyázol jobban a gyerekre, azt mondta: majd csinálok másikat. :(
Egy gyerek még gyerek! Nem tud magára megfelelően vigyázni kritikus helyzetekben.
Ha egy szülő kényszerhelyzetben van, az éppen elég baj neki és a gyereknek is. Nem kell általánosan elfogadtatni azt, hogy nyugodtan eresszük szélnek.
Régen szinte minden utcasarkon volt általános iskola. Lakótelepeken szintén. Gyalog könnyen elérhető volt és még sok családban autó sem volt. A "panelos" gyerekeknek nem is volt rá szükségük.
Alsótagozatos gyereket haza sem engedtek egyedül, csak, ha az üzenőfüzetbe a szülő külön kérte. Ez ma is így van és nem véletlenül.
Nézzük meg ma a közlekedési kultúrát, a forgalmat stb. Össze sem lehet hasonlítani.
Ha nem történik semmi, egy óvódás és egy kisiskolás is hazatalál. Ha nem történik semmi....
Ez mikor volt???
Mert az általánost 1981-ben kezdtem és szinte minden osztálytársam "kulcsos" nagyvárosi panelos gyerekként egyedül járt a 2.-3. naptól kezdve,mivel a szüleink dolgoztak!
Nekem az elsős ikerlányaim buszoznak mostmár többnyire egyedül.Van hogy tesóval mennek,de jönni szinte mindíg egyedül.Suli innen 1.5 km van hogy gyalogolnak haza de volt hogy odafele is.Egyébként van bérletük 1 megállót kell menjenek csupán a busszal.
Gyalog az utat bekötött szemmel is tudják,ovis korszakban milliószor megtettük oda-vissza!
Község vagyunk nincs nagy forgalom.Természetesen először együtt mentünk a suliba,busszal is,gyalog is hogy szokják az utat.Aztán az 1. egyedüli utat a bátyjuk leste,a lányaim nem látták őt.
Ismerősök is látják őket,mondják is mennyire ügyes talpraesett lányaim vannak! :)
Szépen körülnéznek az út szélén mielőtt átmennek,félreállnak az autók elől stb...
Örülök hogy ennyire önállóak lettek,persze ehhez az kell hogy az ember biztos legyen abba hogy alkalmas a gyereke a feladatra.
Hm... jó téma ez a veszélyeztetés, mert azért Mo-on nem az az elemi családmodell, hogy apu dolgoz-anyu nevel. Nekem volt olyan kolléganőm, aki a nagycsoportos gyerekére bízta a bölcsődéset, látta ezt egy egész lakótelepnyi szülő, és senki nem tett-szólt ellene, mert az anyuka éjt nappallá téve dolgozott (2-3 munkahelyen), apuka meg 6 megyével arrébb élt ahogy akart. (félreértés ne essék, nem értek egyet a kolléganővel! Biztos nem az éhenhalás ellen dolgozott annyit) De ha ez ellen senki nem emelt szót, akkor meglepő, hogy egy 20 perces buszozás 10 évesen veszélyeztetésnek minősül. Mert az én gyerekem amikor 7 évesen gyalogolt a suliba, akkor gyalog volt 10 percre az iskola. Nem mondom, hogy nem lestem a telefonomat, hogy mikor hív, hogy minden oké, 'beértem'.
Érdekes dolog ez a túlféltés... ebben is átestek sokan a ló túloldalára. :(
Régen valóban volt egy olyan törvény, hogy 12 éves kor alatt nem vehetett részt a közlekedésben egyedül, kíséret nélkül.
Ma az is gond lehet, ha olyan nehéz a táska, hogy egyedül nem bírja el, vagy nagyon megterheli a gyereket. Esetleg vidéken a kóbor ebek, a kanyarodó járművek, a gyorshajtók stb. Ha késésben van a gyerek, hajlamos meggondolatlanul szaladni, mert nem akar elkésni.
Gyerekfüggő is, hogy mikor érett rá.
Ha a buszon a felnőttek elállják a leszállás útját és nem szólal meg, fennmaradhat a buszon, vagy éppen a tömeg miatt nem száll fel.
Azt is el tudom képzelni, hogy pl.elvált szülők esetében, ha egyedül közlekedik a kisiskolás gyermek, a másik szülő elperelheti veszélyeztetés címén.
Ne feledjük, nagyon sok a gyermekbaleset iskolaidőben!
Köszönöm,hogy válaszoltatok :) még csak nagycsoportos de szeretném ha önálló és ügyes lenne,mert engem agyon féltett anyukám,és meg is lett az "eredménye" amit sokkal nehezebb felnőtt korban helyrehozni.
Nekünk 7-8 megálló lesz a suli,megyeszékhelyen.A sulitól nem messze van a buszmegálló,3 perc séta.Szerintetek ilyen esetben mikor lehet már az önálló közlekedésen gondolkodni? Tudom gyerekfüggő,de kb.
Én épp tegnap engedtem az 1. osztályosaimnak hogy egyedül jöjjenek haza (1 megállót buszozniuk kell)
ők kérték,nem muszályból...
Előttevaló nap tanárnénivel egyeztettem.
Nálunk alsóban volt egy ún. "Üzenő füzet", abba kellett beírni, hogy tanítás után engedjék a gyereket egyedül haza. A tanítók ebbe egyáltalán nem szóltak bele.
Reggel odafelé menet meg a kutya sem ellenőrzi, hogy egyedül megy-e - ez a szülő felelőssége.
Nálunk tudják.
Szép is lenne, ha úgy kéne dolgozni a gyerek 14 éves koráig, hogy hozzam-vigyem. Dolgoznék 10-14 óráig. ...
Aláírom, hogy ez erősen gyerekfüggő, de hogy egy tizenévesnek is drukkolni kelljen, hogy eltaláljon az iskolába, az nekem furcsa. Bár ha mindig autóval vitték és a teremig kísérték.....
Kisvárosban lakunk, az összes gyerekem elsős kora óta jár egyedül. Van aki már októberben, van, aki tavasszal szokott bele. Pár utca gyalog, majd busszal is pár megálló, zebra nincs. A most nyolcadikos két éve jár másik városba, szép is lenne, ha kisérgetni kellene.
Önállóak, felelősségteljesek.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan nem neveznéd soha a gyerekedet?
- Mit tennél, ha megharapná a gyerekedet egy másik gyerek, mert a te gyereked nem akart vele játszani?
- Mit szólnál hozzá, ha a volt férjed egyszercsak el szeretné vinni napokra a 3 éves gyerekedet, úgy hogy a gyerek nem is ismeri?
- Engeded otthon a gyerekedet vízfestékezni, gyúrmázni?
- Hány évesen szülnéd az első gyerekedet?
- Elengednéd a 10 éves gyerekedet a Laser Force Arénába szülinapi buliba?