Miért puhul meg a kovászosnak eltett uborka? (tudásbázis)
Szrintem nem tettél bele elég sót!
Meg van a receptje, milyen arányban kell a vizet a sót a tormát és a kaprot beletenni, valamint a megfelelő mennyiségű szárazkenyeret, amitöl beindul az erjedés! Ilyen melegben, napsütéses helyen, két-három nap alatt tökéletes. Ezután le kell szűrni és hűtő szekrénybe tenni.
Semmi mást nem teszek bele, így is olyan lesz. Szerintem a nap által jól felmelegített vízben elkezd erjedni kicsit, azért ilyen.
Igazából én semmilyen kovászos uborkát sem eszek meg, pont az erjedt szaga miatt, de a párom és a fia szerint klassz robogós így.
Akkor mit használsz, hogy kovászos legyen???
(hallottam a lisztes módszert)
Konyhai fortélyok című Fórum hozzászólásoma átemeltem ide, ha gondoljátok látogassatok el oda is mert sok okos ötlet van már:)
349. fiti48 2009-07-01 12:36
Az enyém így szól:
Az uborka mosva, végei levágva, (középen bevágva ha vastagabb), kaporcsokor leöblítve.
Az üveg aljára fél csokor kapor, erre ráállítgatom az uborkákat, közben dobálok bele 4-5 gerezd félbevágott fokhagymát, a tetejére a kapor másik fele. Ezután felöntöm hidegvízzel amit mérőedénybe visszamérek, beleöntöm egy lábasba és minden liter vízhez egy evőkanál sót számítva, felforralom. Amíg felforr egy szelet kenyeret (nem friss félbarnát) megpirítok azután tüllbe tekerem és ráfektetem az uborka tetejére. Megvárom, hogy a sósvíz langyosra hűljön, akkor ráöntöm az uborkára, kistányért teszek az üveg szájára és napra állítom.
(ha valakit érdekel, azt hiszem van fotó a naplómban a múltheti uborkáról:))
(válasz emrus 347. hozzászólására)
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Ki hogy viseli a magyar és nemzetközi tévés karácsonyi uborkaszezont?
- Hogy készül az igazán finom kovászos uborka?
- Utálom, ha a kovászos uborkába fokhagymát tesznek.
- Mitől lesz keserű az uborka, amit elültettünk kikelt és most szedjük, de nagyon keserű?
- Zavaros az eltett uborkám leve! Mit csináljak vele? Nem akarom kidobni!