Mitől lesz keserű az uborka, amit elültettünk kikelt és most szedjük, de nagyon keserű? (tudásbázis)
42. bnedora (válaszként erre: 41. - Pista55)
2012. júl. 23. 16:35
Igen, ezek az öntermők:-)
41. pista55 (válaszként erre: 39. - Bnedora)
2012. júl. 23. 15:02
Uborkánál vannak nővirágú és túlnyomóan nővirágú fajták. A nővirágúakon nincs porzós virág.
40. megi04 (válaszként erre: 39. - Bnedora)
2012. júl. 23. 14:56
Igen,én is így hallottam....
39. bnedora (válaszként erre: 34. - Poly13)
2012. júl. 23. 12:23
A tökféléken azért van két féle virág, mert az egyik a porzós, a másik a termő. Ennek szerintem semmi köze nincs ahhoz, hogy keserű lesz az uborka.
38. cel (válaszként erre: 1. - Marcibaba)
2012. júl. 23. 11:42
Fajtára jellemző a keseredés. A magokat tartalmazó tasakon fel is szokták tüntetni, hogy "keseredésmentes" vagy "keseredésre kevésbé érzékeny".
Szerintem a locsolás és egyéb külső behatások nem befolyásolják a kialakulását.
37. poly13
2012. júl. 23. 01:58
kertészeti könyvekben benne van, a Readers kiadó két könyvében is, a nagyapa kerti praktikáit és a 12 hónapos megbontású könyvekben, pár éve alkalmazzuk és bevált
36. megi04 (válaszként erre: 34. - Poly13)
2012. júl. 22. 23:21
Én soha nem szedem le,és mégsem keserű....Szerintem is a mag lehet a "ludas"...
35. pista55 (válaszként erre: 34. - Poly13)
2012. júl. 22. 23:02
Ki győzné azt leszedni vegyes virágú fajtáknál? Szerintem ennek semmi köze a keseredéshez.
34. poly13
2012. júl. 22. 22:57
Az uborka virágzásakor ha megvizsgálod két fajta virág van, egyik csak virág, a másik virág a kis uborka kezdemény végén alakul ki, ez a nőivarú virág ezt kell meghagyni, a másikat el kell távolítani, ez a hímivarú virág okozza a keserű ízt. Ezt folyamatosan kell csinálni, nálunk rengeteg uborka van és finom ízű, nem győzzük lefagyasztani. A termőterületünk 3m hosszú és lugasként van felfuttatva. Persze emellett locsolni is kell.
33. locsi
2012. júl. 8. 10:02
Egy idős ismerősöm,aki már nagyon sok uborkát megtermelt,aki tudja,hogy locsolni kell vagy sem szóval ő is igy járt.Nagyon sok ubi termet nki,a tyúkokkal etette meg,mind keserű,ehetetlen lett.Szerintem a piacra került valamilyen rossz fajtájú uborka mag.
32. havasigyopár
2012. júl. 8. 07:57
Azért keserü,mert nagy a szárazság.!
31. 298b15dfdd
2012. júl. 8. 07:00
Vízhiány,szárazság miatt,sajnos locsolni kell!
30. bnedora
2012. júl. 7. 23:53
Én már 11 kg-t leszedtem, de egyik sem lett keserű:-)
29. pista55 (válaszként erre: 28. - Enci0725)
2012. júl. 7. 23:30
Én hideg vízzel locsolom, de nem keseredik meg.
28. enci0725
2012. júl. 7. 23:24
rengeteg vizet igényel, minden nap öntözni kell langyos vízzel mert a hideg víztől is megkeseredik
27. vaczila
2012. jún. 25. 07:35
Amikor beáll a nagy hőség, akkor már naponta öntözni kell, akkor nem lesz keserű.
26. rewt
2012. jún. 25. 07:22
Lehet hogy a sok műtrágya és toxinanyag ami a földbe kerül...
Például a rengeteg sok fájdalomcsillapító, nyugtató nagy része bekerül a csatornába onnan a folyókba és ma már az esővízben is kimutatható esetenként..
25. bnedora (válaszként erre: 18. - Megi04)
2012. jún. 24. 22:33
Nem így szokták ráírni, hanem keseredésmentes. Próbáld meg apró, kb. 10-15 cm-esen leszedni, ne hagyd, hogy nagyra nőjön, mert akkor is lehet keserű.
24. bnedora
2012. jún. 24. 22:31
Az uborka szárvég felőli része szokott általában keserű lenni, ezt addig le kell vágni, amíg érzi az ember a keserű részt. Az uborka "eleje" így még használható.
23. f303be5590 (válaszként erre: 2. - Marcibaba)
2012. jún. 24. 22:15
hát csodálom hogy nem száradt ki
attól keserű hogy nem locsolod
enyim nem keserű
22. pista55 (válaszként erre: 18. - Megi04)
2012. jún. 24. 21:37
Azt szokták ráírni, hogy keseredés mentes.:))
21. pista55 (válaszként erre: 1. - Marcibaba)
2012. jún. 24. 21:20
Ha van helyetek még ültessetek. Én is még ezután fogok.
20. pista55 (válaszként erre: 18. - Megi04)
2012. jún. 24. 21:19
Nem írják rá, de tényleg van olyan fajta ami nagyon hajlamos a keseredésre. A kevés locsolástól meg főleg keseredik. Én is Mohikánt szoktam ültetni. Abban még keserűt nem találtam és viszonylag ellenálló fajta.
19. K.né
2012. jún. 24. 19:38
Népi tudomány szerint melegben és tűző napon nem szabad szedni,mert keserű lesz. Csak hajnalban, amikor nem forró az uborka.
18. megi04 (válaszként erre: 17. - Bnedora)
2012. jún. 24. 19:12
Még nem igazán értek hozzá...de van olyan,amire...mondjuk ráírják,hogy:Termése keserű? És azt megveszik????
Bocs,ha hülyeséget kérdezek...
17. bnedora
2012. jún. 24. 19:10
Vannak olyanok, amelyek hajlamosak a keseredésre. Olyan magot kellett volna venni, ami kevésbé keseredik. Nekem az utóbbi időben a Mohikán jött be.
16. bnedora (válaszként erre: 2. - Marcibaba)
2012. jún. 24. 19:08
Csodálom, hogy egyáltalán megmaradt, mert az uborka tápanyagigényes és sok vizet kíván.
15. bnedora
2012. jún. 24. 19:07
Általában akkor, amikor levés vizet kap.
14. f8db0709b8
2012. jún. 24. 18:57
Kevés vizet kapott....
13. marcibaba
2012. jún. 24. 18:49
kikelt, biztos akkortájt esett, de rengeteg van rajta és mindegyik keserű, pedig ontja a virágokat és az ubit is de hiába...
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Gyógyszertárban lehet keserűsót kapni? Hogyan hat?
- Ismeri valaki vagy talán próbálta is?Pozitív-negativ vélemenyeiteket szedjük csokorba hátha segít a többieknek is.Köszönöm.
- Árt-e a borostyán a fáknak (fenyő, díszcseresznye), szedjük le róluk?
- Tényleg keserű lesz az uborka ha locsolom?
- Hol kell tárolni az ananászt, ha már elültettük a cserépbe és rátettük a nylonzacskót hideg helyen vagy meleg helyen? Legyetek szivesek megí