Miért alakul ki minden fórumon vita? (beszélgetés)
Én is azt mondom , igazad van + nők
:)
Valamiért hiányzik az érett formátumú eszmecsere, az érdemi vita kultúrája, de ez úgy veszem észre, hogy nem hazai sajátosság, nemzetközi szinten is hasonló a tapasztalatom.
Nem tudom miből táplálkozik ez, de tartja magát az a nézet, vagy tendencia, hogy egy kiírt fórumtémában, a feltett kérdésre adott válaszok alapján kötelező érvénnyel győztest kell avatni, mindenáron, általában többségi szavazással.
Pedig éppen ellenkezőleg, az volna a legfőbb cél, hogy a megosztott érvelésekből, ezek kapcsán egymásnak feszülő véleményekből mazsolázhasson a fórum indítója, vagy bárki, aki érdeklődést mutat a témában. Mivel nyilvános a felület, így helye van a legkülönfélébb indíttatású megnyilvánulásnak, lehet ez csupán egyetlen bejegyzés, ami kikívánkozik, vagy folyamatos reakció az elhangzottakra. Általában ott hibásodik meg a gépezet, amikor egyik, vagy másik oldalról elfogynak az érvek, normális esetben ez lenne az a pont, amikor az adott személy kiszáll a játékból. Viszont éppen ellenkezőleg a kiürült árukészletet(észérvek)sarokba szorításnak értelmezik, és ilyenkor előkerül a kommunikációs eszköztárból a személyeskedés, és sértegetőzés, amire sajnos a legtöbb esetben a másik oldalról is kereslet mutatkozik....
Itt csak a józan belátás segíthet(ne).
Érdekes a kérdés. :) Szerintem azért, mert vannak emberek, akik nem képesek elfogadni hogy másnak más a véleménye és nem mindenkinek ugyanaz a jó. Egyesek csak azt fogadják el jónak, amit ők annak vélnek. Ja, és az a poén, hogy ezt ők általában nem is tudják magukról, mindig van valami kifogás, hogy épp miért kötött bele a másikba. :) Persze van a "b" verzió, amikor valaki csak védi magát, de az én szememben az a ludas aki elkezdi. :)
Én azt a tanulságot szűrtem le a fórumokon, hogy nem szabad semmit kijelenteni tényként. Legalábbis annak nem, aki nem szeret kötözködni. Ebbe ugyanis az értelmesebbek nagy valószínűséggel nem fognak belekötni. Hiszen véleménye mindenkinek lehet...
Én személy szerint nem szeretek vitatkozni, teljesen feleslegesnek tartom. Egyszerűen csak el kellene fogadni, hogy kevés az olyan téma, ahol tényleg ki lehet jelenteni hogy mi a jó vagy a rossz. Pl. a gyilkosság egyértelműen rossz. De pl. az, hogy a szomszéd Rozika nem tart macskát mert nem szereti őket, nem jó vagy rossz, hanem egyszerűen egy semleges dolog amihez minden joga megvan. Ma egy közösségi oldalon olvastam véleményeket a babahámról. Volt, aki azzal kezdte a mondandóját, hogy "Elítélem!" - Nem tudom ugyan mit ítél el, ez már megint nem egy olyan dolog ami jó vagy rossz. Kinek kell, kinek nem. Ennyi.
Na, én általában ilyen dolgokból kipattant vitákat látok. :) Szimpla véleménykülönbözés, amibe többet magyaráz az, aki beleköt a másikba.
OMG. Kritikan aluli...
Indito hozzaszolasra reagalva: mert az emberek (foleg a nok) keptelenek vitatkozni, csak veszekszenek. Marmint ha mindenaron altalanositani akarunk, ahogy azt a topik cimeben tetted.
Az ellenvelemenyeket hajlamosak szemelyes sertesnek venni, pedig az csak egy velemeny.
Nagyon sarkalatos pelda:
X: - Gyumolcsot enni artalmas az egeszsegre.
Y: - Szerintem ez hulyeseg.
X: - Nem vagyok hulye, hanem te vagy, kulonbenis mennyanyadba.
Hat igy valahogy :) Pedig senki nem mondta X-re, hogy o a hulye, hanem a kijelenteset tartotta Y hulyesegnek. Ez azert nagy kulonbseg!
Nem tudom,régebben mi volt,csak megütköztem azon,hogy egy ember a sanyarú sorsáról ír ki fórumot,két másik pedig fórumon belül vitázik a csillagjegyek fontosságán (nagy vonalakban). De olvastam már minősíthetetlen hangvételű kioktatást (aminek talán lett is volna értelme,ha más a hangnem),stb. Igen,én is bántottam már meg valakit,mert igyekeztem tárgyilagos lenni (remélem,nem kötötte fel magát a melltartó pántjával),de nem mocskolódtam,csak mert naív,félénk,vagy máshogy lát valamit.
Na,az viszont halálom,amikor megpróbálnak meggyőzni valamiről,ami engem érint és nem úgy van.
Ezt én is olvastam, legalja... :/
Egyébként nekem úgy tűnik, valamivel kevesebb most a marakodás, mint volt. Vagy csak kevesebbet olvasok?
Másrészt, ha nem marakodásról szól a dolog, szerintem a viták előre visznek.
Ezt mazsoläztam az iment....:(
Nem érdekel a véleményed tanulj meg olvasni innen kocc és ne offolj! Tűnj innen
Talän ezert!?
Nem,vagyis nem velem történt,csak ahogy beleolvasok fórumokba,egyre többször látom,h marakodnak az emberek!
Ha engem támadnak,sértegetnek (ilyen is volt vagy kétszer),hidegen hagy!
Úgy tűnik, hogy igen. Ennyire képesek vagyunk utálni egymást, így ismeretlenül is.
Nekem van sok vitám, mert nem vagyok túl simulékony modorú. Én próbálom az ellenszenvet adott témára szűkíteni, de vannak sokan, akik erre képtelenek, így jönnek utánam, vagy ha nem is jönnek utánam, akkor tuti megzavarja őket ha meglátják a nevemet és máris úgy érzik, hogy mindenképpen ki kell egy másik témára is vetíteniük a másik fórum kialakult ellenszenvet. Ilyenkor az első hozzászólásuk tartalma hozzám mindig ugyan az: te a tökéletes, a tökéletes családoddal, te már öreg vagy, már elfelejtetted milyen az ha kisgyereke van valakinek és társai. Bosszantóak az ilyenek és igen, sokszor elragad a hév engem is:)
Egyébként történt valami, hogy ilyen kérdést tettél fel?
"minden"?
Az előző nevemen kb 13 fórumot nyitott,soha egyetlen vita veszekedés nem volt.
További ajánlott fórumok:
- Mit tegyek ha az egyéves kislányom fején koszmófoltok jelentek meg? Minden nap hajat mosunk csecsemő kora óta, mitől alakult ki mégis?
- Terhességem és szülésem története. Avagy, mikor minden másként alakul.
- Miért van az, hogy "minden " fórumnak vita a vége?
- Van értelme egy házasságnak, ha minden nap vita van? Szereti egymást a pár, csak beszélgetni, közös programokat nem tudnak együtt végezni.
- Milyen dolgokat érdemes lepapírozni, mindenki érdekében, hogy ne legyen vita, ha úgy alakul?
- 7 hónapos a kisfiam és nincs napirend még egyáltalán, minden nap máshogy alakul. Hogyan etessem így?