Mi okozhatja azt, hogy eddig nem párásodtunk, de most mégis? (tudásbázis)
Lehet, rosszul tudom, de ha romlik az ablak szigetelése, akkor jobban levegőzik, ami pontosan gátolja a párásodást. Vagy tévedek? (Lehet, mert már túl álmos vagyok. :D)
Amúgy az ablak elég régi, még eredeti, műanyag panelablak, szóval tavaly ilyenkor is már hasonló minőségű volt a szigetelését illetően.
Belül magasabb a hômérséklet, mint kívül;
a belsô pára lecsapódik az ablaküvegen.
Néhány éve volt 1 olyan esős nyarunk, h még a wc-ben a fal is penészesedett ! se azelőtt , se azóta soha ! Akkor nagyon sajnáltam , h a kandalló csöveit kivitte a férjem tavasszal kormolni és csak ősszel lett visszatéve , mert legalább alkalmanként befűthettünk volna , sokat szárított volna a levegőn ! végül 1 meszelés megoldotta , igazi mésszel !
Nálunk az a gond , h 1x műanyag festékkel lettünk kimaszatolva , és azóta itt ott penészesek a falak , konyha , fürdőszoba , jobb 100x a mész !! Valamikor évente csináltak az asszonyok 1 tisztító meszelést , aztán mára hatalmasat változott a világ ! + az időjárás !
Érdemes lenne megkérdezni szakembert, aki a helyszínen tájékozódva jobban tud véleményt mondani, mint mi itt egy női oldalon.
A penészedést mindenképpen és sürgősen meg kell gátolni, tartós egészségkárosító hatása van.
A páralecsapódás törvényszerű, mert minél hidegebb a levegő, annál kevesebb vizet tud megtartani, tehát a felesleg kicsapódik mindenképpen. Ezt alapvetően két módon lehet elkerülni, egyrészt a relatív páratartalom csökkentésével, másrészt a lehűlés (hideg pontok, felületek) megakadályozásával. A páratartalom magasabb lehet, ha pl. a kinti időjárás miatt eleve magas a friss levegő páratartalma, vagy a falak, a padozat több vizet tartalmaz, de függ a tervékenységtől is (mosás, vasalás, szárítás), meg a a lakók egyidejű benttartózkodásától is.
A hideg felületek lehülése meg a hőszigeteléstől és a kinti-benti hőmérsékletkülönbségtől függ.
Elsődlegesen a szellőztetést kell megoldani, de ez ajtó és ablaknyitással nem oldható meg, mert a légcsere nem történik meg elegendő mértékben. Sok műszaki megoldás létezik, hővisszanyerássel vagy anélkül, de szabályozott légcsere (nem csak légbeeresztők, hanem elszívó is) szükséges lehet.
Másodsorban a külső hőszigetelés segít, de légcsere akkor is kell.
Hogy mi a különbség az elmúlt szezonhoz képest, azt nem tudom, de a leírt feltételekben valami változás történt.
és nem sarki/ szélső a lakásotok?
Vagy, ami még lehet, ha valaki a közös szellőzőt elzárta valamivel.
Abban a szobában egy szekrény van, az is ablakkal szembeni oldalon.
Ugyanennyit mostam, ugyanennyit teregettem. Mondom, semmit sem változtattunk, és mégis.
Tavaly nem teregettél másképp? Vagy mostál kevesebbet?
Bútorok vannak szorosan a fal mellett?
Télen költöztünk, és azóta semmi sem változott, nem cseréltünk nyílászárót. Akkor nem párásodtunk, most pedig az ablakokon látszik. Eleinte azt gondoltam, hogy ha elkezdődik a fűtés, meg fog szűnni, de sajnos maradt az egész. Ugyanúgy párás az ablak és a hálószoba lépcsőház felőli sarkában végig megjelent a penész, pedig rendesen szellőztetek, ahogy az előző fűtési szezonban is tettem.
Tanácstalan vagyok, hogy ez most így előjött. Valakinek valami ötlet?
További ajánlott fórumok:
- Mi okozhatja a vetélést? Mi ennek az oka? Erre keresem a választ..:(
- Hogy lehet megkérdezni egy ismerőstől akinek eddig a kapcsolatai nem jól alakultak, de most megismerkedett valakivel, hogy mi a helyzet?
- Eddig nem hittem benne, ma mégis úgy gondolom, létezik a természetfeletti
- Eddig biztos voltam benne, de most mégis elbizonytalanodtam?
- Mi okozhatja a magas vérnyomást, ha eddig soha nem volt problémám vele?
- Ha az EESZT-ben lezártnak írják a családi pótlék felülvizsgálatot, mégis meddig ül még rajta a kormányhivatal?