Mi lehet a gond? Tanácsokat, javaslatokat kérnék.... (beszélgetés)
Ma volt a kontroll. Kaptam egy járógipszet 5 hétre.
A kezelőorvosnak feltettem a következőket:
1) Mi várható gipszlevétel után és mikor mehetek majd dolgozni?
2) Hosszútávon mi várható egy sérülés után?
A doki válaszai:
1) Azt szoktuk ajánlani, hogy a gyógytorna vagy a gyógytorna és a fizioterápia minimális időintervalluma minimum megegyezőnek kell legyen, mert ennyi idő kell, hogy regenerálódjon a gipszelt testrész és visszanyerje a korábbi erőnlétét. Bár ez utóbbi nem teljesen állja meg az igazságot, mert egy szakadt szalag vagy törött csont azért már sosem lesz 100%-ban ugyanolyan, mint a sérülés előtt. A munkához való visszatérés pedig legalább 3-4 hónap lesz.
2) Az, hogy hosszútávon mi lesz, az kiszámíthatatlan. Alapvetően a fiataloknál kicsi rá az esély, hogy rövid- és középtávon probléma lesz. A lányoknál azért kicsit neccesebb a dolog, hisz esetleges gyermekvállalás esetén, főleg a terhesség alatti testi változásokat a szövetek, szalagok nehezebben tudják lekövetni, ami némi kockázatot jelent. Ez hasonló a tinédzserkori változásokhoz, bár ott utólag az ízületek felzárkóznak a változásokhoz, mert van idejük. A terhesség ezzel szemben azért átmeneti időszak. Ez ugyebár a fiúknál nincs meg.
Egy szó, mint száz: Várhatóan legalább 3 hónap lesz, mire meggyógyulok, de 100%-os akkor sem lesz.
Tudom, hogy nem is a vigasztalásról szól, hanem a tényekről. Nagyon szépen köszönöm!
Továbbra is úgy látod, hogy soha nem lesz már olyan a bokám, mint a sérülés előtt volt? Mennyivel lesz sérülékenyebb - már hogyha az lesz?
A mai nap elővettem a hétfői zárójelentésemet, mert kíváncsi lettem, hogy pontosan mit ír:
"Beteg panasza:
Látható és érezhetően bedagadt jobb boka. Terhelhetetlen, súlyt nem tud rá helyezni.
Elsődleges tesztek:
Tapintásra elülső külboka szalagszakadás és csontelváltozás lehetősége áll fent.
Megrendelt vizsgálat:
3 irányú RTG vizsgálat és azonnali CT vizsgálat.
A röntgen vizsgálat eredménye szerint:
fibula distalis végén törés észlelhető.
A CT vizsgálat eredménye:
rupt. lig. TFA, vagyis elülső bokaszalag részleges szakadása. A szakadás nem éri el azt a szintet, amely a műtétet a jelenlegi állapot szerint szükségessé teszi.
Kezelés:
rugalmas gipszsín felhelyezése combtőtől lábujjig. A gipszre sarok nem kerül felhelyezésre. A gipszelt lábat terhelni tilos. Szükséges mozgás esetén két könyökmankó vagy járókeret használata szükséges és ajánlott.
Kontroll:
2021. november 29. 13:30 "
Akinek bokatöréssel vagy szalagsérüléssel kapcsolatban tapasztalata van, azt szívesen olvasnám. Hátha van különbség a tapasztalatokban, ötletekben.
Azt tudom, hogy öcsémnek két bokaszalag-szakadása volt. Az elsőnél szerencsére nem volt szükség műtétre, míg a másodiknál igen. Szerencsére csontsérülés egyiknél sem volt.
Nálam csonttörés is van. A szalagok is sérültek.
Amikor öcsém meghallotta, hogy most megpróbálkozok megint a kötéssel, akkor rögtön kért egy új fülvédőt. Szóval a "lecke megvan", határidő nincs. :)
Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz újra kötni. Egyébként akkoriban azt mondhatom, hogy örömmel csináltam és nagyon szerettem.
Főleg kötni tanított a nagymamám még kisiskolás koromban. Azóta talán egyszer próbálkoztam vele már vagy 5 éve, amikor az előző párommal szakítottam és nem volt kedvem semerre menni. De most még sem jutott volna eszembe ez a lehetőség. Köszönöm, hogy felvetetted!
Ha jól rémlik az akkoriban csinált fülvédőket eleinte az öcsém hordta, majd az unokahúgomhoz kerültek, tőle pedig a húgához, majd most az öccsük használja.
Örülök neki, hogy tetszik az ötlet, és ha valamikor még csinálgattad is, tökéletes. Először csak sálakkal próbálkozz, az jó gyakorlásra. Utána jöhet a fülvédő. De szerintem egy-egy minta, stb. a net-ről is leszedhető, hogyan, miként kell csűrni-csavarni vagy a szálat, vagy a tűt. :))
Én valamikor rengeteget horgoltam, inkább csak csipke terítőket, a kötés nem lett a kedvencem, mert kevésbé haladós. Viszont sokkal lágyabb, sokkal puhább a kötött cucc, mint a horgolt. Mikor a horgolt terítők kimentek a divatból, akkor keresztszemeseket hímeztem, és subahímzést, makramét... hosszú, téli esték elfoglaltsága. Jó időtöltést. Majd írd meg, hogyan haladsz velük.
További ajánlott fórumok:
- Kezelhetetlen gyerek, tanácsokat kérnék
- Változókori hőhullámokra kérnék javaslatokat
- Gyermekmolesztálás lehet a háttérben? Szerintetek? Segítséget, tanácsokat kérnék!
- 40 évesen szívinfarktus, tanácsokat kérnék
- Mosógép vásárláshoz kérnék tanácsokat - milyet vegyek?
- Cicával költözni? Javaslatokat, ötleteket, tanácsokat várok