Mi kellene történjen a 12 hetes vizsgálaton? (beszélgetés)
Szia!
Én a agewnetikának hinnék, mint a nem doktornak.
A tól értéket nem tudom, de 3 mm-ig teljesen jó!
Szia!Szerintem ha ott mondják,hogy jó az eredmény,akkor én elfogadnám.
Nálunk egyébként sem ugy működik,hogy a nem doktornő azt ajánlja,hanem ha gond van,akkor automatikusan beutalóval tovább küldenek.Az orvos eldönti,nekem még időpontot is ő kért.Szerintem ne aggódj!
Teljes vérkép: 8-12., 26., 36. hét
A vizsgálat fő célja a vérszegénység kiszűrése. Meghatározzák a vörösvértestek számát, a hemoglobin szintet, hematokritot (a vér alakos elemeinek és a plazma térfogatának aránya).
A fehérvérsejt meghatározással rejtett fertőzésesre derülhet fény. Fontos, hogy terhesség alatt nem 9000 a normál érték, hanem 12-15.000. Így nem kell megijedni, ha az automata csillaggal kórosnak minősíti az eredményt. A gép ugyanis nem tudja, hogy terhesség alatti vizsgálatról van szó.
Éhgyomri vércukor vizsgálat: 8-12. hét
A már terhesség előtt fennálló cukorbetegség felismerésére szolgál.
Terheléses vércukor vizsgálat: 16. 26. hét
Teljes vizeletvizsgálat: 8-12. 26. 36. hét
A veseműködés komoly zavarát, fertőzést, nem kellő folyadék- vagy tápanyagbevitelt, esetleg cukorbetegség derülhet ki a vizsgálatból.
Sokszor gondot okoz, hogy a minta nem megfelelő, tévesen kóros eredményt mutat. A levétel legoptimálisabb időpontja reggel zuhanyozás után. Fontos, hogy un. „középsugaras” vizeletet vizsgáljanak, tehát a vizelet elejét és végét nem kell összegyűjteni.
VDRL, Wassermann szűrés: 8-12. hét
Egy szexuális úton terjedő fertőzés, a vérbaj vagy más néven szifilisz kiszűrésére szolgál. Manapság már szerencsére nagyon ritka a betegség, inkább megszokásból vizsgálják.
AFP vizsgálat: A terhesség betöltött 16. hete. Ennél a vizsgálatnál nagyon fontos az időpont pontos betartása.
Hepatitis-B szűrés: 16. hét
A vérrel és szexuális úton terjedő fertőző májgyulladás szűrése. Ma már a fiatalok többsége be van oltva a betegség ellen. Ha nem történik meg a vizsgálat a megszületett gyermeknek védőoltást kell kapnia.
ABO vércsoport- és Rh-vizsgálat, ellenanyagszűrés: 8-12.hét.
Rh negativitás esetén az ellenanyag szűrést a 26. és a 36. héten megismétlik.
A vércsoport ismerete nagyon fontos terhesség esetén, hiszen sajnos –ritkán ugyan- de bármikor felléphet vérzés.
Rh negatív kismama terhessége speciális gondozást igényel. Terhesség alatti vérzés, magzatvíz mintavétel esetén továbbá a szülés után, ha az újszülött vércsoportja Rh pozitív ellenanyagot kell kapnia.
Az ellenanyagok kis mennyiségben számos banális ok miatt jelen lehetnek a várandós nő szervezetében. Ez legtöbbször semmilyen veszélyt nem jelent a magzatra. Fontos azonban ellenőrző vizsgálatokon megbizonyosodni, hogy mennyiségük nem emelkedik. Legtöbször ilyenkor apai vérvizsgálatokat is végzünk az ok felderítésére.
Toxoplasma szűrés:
Nem rutin vizsgálat, hanem fertőzés veszély esetén javasolják. Csak macskatartóknál végzik el, mivel az állat széklete a fertőzés fő forrása.
Májenzim meghatározás: Magasvérnyomás, praeeclampsia vagy viszketés miatt kérik ezt a vizsgálatot.
További vizsgálatok a kezelőorvos megítélése szerint.
Sziasztok!
Havonta jártam a védőnőhöz és az orvosomhoz is, a háziorvoshoz kéthetente. A dokim mondta, hogy mikor hová kell mennem, milyen beutalókat kell kérnem a háziorvostól.
Mivel problémáim adódtak én már 4-5 hetesen voltam uh-n. Utána mentem a védőnőhöz először, akkor kaptam a kiskönyvemet is.
Később 4-6 hetente mentem uh-ra, a leletekkel pedig a dokimhoz. Majdnem mindig vittem új vérképet is.
Én úgy voltam vele, hogy inkább csináljanak ezer felesleges vizsgálatot/vérvételt, mint hogy egy fontos vizsgálat kimaradjon.
Persze nem kell, hogy az orvos körül forogjon az életed, de a védőnőhöz nem árt havonta elmenni. Ha mást nem is csinál, legalább vérnyomást mér. Már abból is sok mindenre lehet következtetni.
Jó egészséget! Üdv:
Mágika
Sziasztok!
Most vagyok 12 hetes és a héten megyek a kórházba uh-ra.Az orvosom utána küld a terhesgondozóba.Azt szeretném tudni, hogy a kiskönyve a pecsételés hogyan megy? Azt tudom, hogy négy pecsét kell összesen, de hogy mikor esedékes azt nem.
Szia !
Jól értem, hogy azért megvolt az uh? Mindent rendben találtak?
Nálunk a védőnő mondja meg, hogy mikor hová kell menni. Attól függetlenül, hoyg van-e orvosod vagy sem. Jó lenne ha minél hamarabb felkeresnéd és kiállítanátok a kiskönyvet. Szerintem a jövőhéten feltétlenül keresd fel.
További ajánlott fórumok:
- Rák - milyen vizsgálatokra kellene elmenni, hogy kiderüljön van-e?
- Milyen vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy ki lehessen mondani a pánikbetegséget?
- Első állatorvosi vizsgálatnál mit kellene nyújtania az állatorvosnak?
- Milyen vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy 100%-an megállapítsák valakiről, hogy rákos?
- Spermavizsgálat kellene?
- Extrém magas féhérvérsejtszám (32 ezer) leukémia? Milyen vizsgálatok kellenek? Hogyan tovább?