Mi idősek nehezen tanulunk, könnyen felejtünk? (beszélgetés)
Mas a napi rutin, es mas a tudatos karbantartas, fejlesztes;
nem veletlenul mondjak szakemberek egyre jobban, hogy az idoskorra keszulni kell/ene testileg/lelkileg/pszichesen egyarant.
Listát írnak a fiatalok is, szerintem ez normális. Nekem mindíg volt bevásárlós listám, így azt veszem meg, amire szükség van, nem amit meglátok:) Én is rendre otthon hagyom vagy nem veszem elő.
A feledékenység nem itt kezdődik.
A feledékenység az, amikor nem tudod melyik kulcsot dugd a lakás ajtajába és melyiket az autóba:)
Már 50 éves kortól szükség lenne a tudatos edzésre? Szorzótábla oda-vissza? Ez azért nagyon korán lenne, hiszen a mai ötvenesek 65 éves korukban mennek nyugdíjba, mi lesz addig? Nem tud egy boltos visszaadni a boltban, mert már elmúlt ötven éves ? Csúnya lenne.
Aki naponta használja az agytekervényeit :) , annak még azért nem kell bepánikolni, mert elmúlt 50 éves. TAnulási nehézségek? A legideálisabb kor a tanulásra és az önfejlesztésre, már kirepülnek a gyermekek, több idő jut az embernek önmagára és hogy új információkat gyűjtsön be!
Ez természetesen nem a szorzótáblánál kezdődik.
Van, amikor a kezfejemre irom...
a ragasztos papir a huton, wc-ajton, stb. :D:D
Minden szem elott legyen!!
Én a 30-as hónapokat gyerekkoromban így tanultam:
áp-ju-sze-no.Ezt könnyű memeorizálni:)
Soraya 17.hsz-val egyet értek.Mindet azonnal a helyére tenni!De a hímneműeknek ez nem megy(nálunk),így aztán állandóan keresnek valamit,amire aztán tőlem várják a megoldást:)
Én is írok minden intéznivalót magamnak,a családnak a táblára.
Pont a napokban beszéltük a férjemmel,h egyre fontosabb,h a kulcsot,szemüveget,iratokat..
stb.ugyanoda tegyük,..legyen minden dolognak állandó helye,mert egyre kevésbé emlékszünk hová is tettük.De főleg ő:))
Bocsi , az összes többi , a febr. kivételével + 31-es , könnyebben jegyeztem meg a kevesebbet .
Nincsen sok kulcsom , de a külső + a belsőajtó kulcsán csináltam régen reszelt bevágást , vannak olyan apró ötletek , amivel lehet ezeken is segíteni .
Nem konnyen felejtunk, hanem a rovidtavu memora lassabban mukodik!
En pl. most memorizalom a 31-es honapokat!
Minek? Nem tudom. Csak ugy!
Ami fontos! Mindig mindent azonnal vissza a helyere!
Papir, ceruza legyen keznel, azonnal felirni es kitenni jol lathato helyre!
50 utan fontosabb a precizseg, a pontossag!
A rejtvenyfejtesnek, a strategiai,- reflex,- muveltegi jatekoknak is van "karbantarto" szerepuk!
Ezert szeretek pl. a Honfoglalon jatszani.
Én a kulcsokkal , telefonnal azt szoktam , h van max 3 hely , ahova letehetem , h ezeket a dolgokat könnyebben megtaláljam , de sajnos előfordul , h állok a spejzajtóba , h úristen , mit akartam ?! aztán visszamegyek oda , ahonnan elindultam és eszembe jut .
A lányomnak volt egy országismeret tanára néhány éve , 70 fölött volt !!!!! de olyan aggyal , h egy 20 éves megirigyelhetné , ő volt úgy vele , h állandóan edzésbe kell tartani az agyat , mint az izmokat !!!
De a régi, elmúlt dolgokra biztos emlékszel? Apósomnak félelmetes memóriája van, gyerekkorától idéz vissza dolgokat, verseket, eseményeket, de arra már nem emlékszik, mit beszéltünk 2 napja/79 éves/.
Az unokád elindult már haza a papával meg nagyival?
50-tol tudatosan kell/ene edzeni a memoriankat! A szorzotablatol kezdve - visszafele, parosan, paratlanul stb. - mind-mind memoriajavito tevkenyseg.
Igen... miert is kotottem csomot a zsebkendomre????
Ismeros...
Orvos szerint mostanaban annyi inger, informacio eri az idegrendszerunket, hogy blokkol, mert maskepp nem tud szelektalni.
A papir, ceruza meg ott lehet a kezunkben, no meg a telefon beallitva emlekeztetore!
"Doktor úr, ki is az a fiatalember akit mondott hogy mindig elpakolja a holmimat?
Alzheimer, mama, Alzheimer..."
a viccet félretéve én 30 éves fejjel is folyton ezzel küzdök.. Sok a stressz, rohanok folyton és állandóan keresem a dolgaim amik egyébként ott vannak ahová letettem, az autót 2x 3x is ellenőrzöm néha hogy bezártam-e... stb, stb..
További ajánlott fórumok:
- Akiknek nehezen jön össze a baba!
- Kirándulni megyünk, mit felejtünk el?
- Óvodai beszoktatás. Kinek milyen könnyen/ nehezen ment. Kinek milyen prolémái voltak.
- Aki 12 órás műszakban dolgozik, könnyen vagy nehezen szokott hozzá?
- Szülés utáni fogyás: Hogyan ment? Nehezen, könnyen? Mik a legjobb módszerek? :)
- Hogy felejtünk? Vagy az idő mindent megold?