Mi az a hüvelyi ultrahang? (tudásbázis)
Ez is lehet...Nekem ez rossz élmény marad.
De a mostani dokim jól vizsgál,nem fáj úgyhogy nála annyira nem stresszelek.
én csak vibrinek hívom :) nagyon intim viszonyunk volt :p
egy időben kérdezte is a doki, hogy nem féltékeny-e esetleg a párom a gépre...
és nem fáj
és tényleg nem olyan kellemetlen
vizsgálatot hason vagy hüvelyen keresztül használt vizsgálófej segítségével végzik. A hasi vizsgálatot a kismedencéből kiemelkedő képletek vizsgálatára, míg a hüvelyit a kismedencében megbúvó eltérések felismerésére használják.
Egyes esetekben (például a méhlepény tapadásának vizsgálatakor) a kismedencében lévő területek vizsgálatára is a hasi utat választhatják, ekkor azonban telt hólyag szükséges a képalkotás megkönnyítése céljából, míg hüvelyi vizsgálatok esetén a telt hólyag inkább akadályozza a kismedencei szervek pontos megítélését.
Hüvelyi vizsgálatkor a páciensnek hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdnie, a vizsgálatot végző szakember a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot (többnyire gumióvszert) húz. A vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket.
A hasi vizsgálat a hasfalon át történik, szintén hanyattfekvő helyzetben. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kennek.
A különböző szövetek különböző mértékben nyelik el és verik vissza a vizsgálófej által kibocsátott ultrahanghullámokat. A vizsgálófej ez utóbbiakat felfogja és érzékeli, majd elektromos jellé alakítja vissza, melyből végül is egy képernyőn - általában kétdimenziós, fekete-fehér - kép jelenik meg.
Előkészítés:
Hüvelyi ultrahangvizsgálat esetén az üres hólyag, míg hasi vizsgálat esetén többnyire a telt hólyag tekinthető optimálisnak. Célszerű előre tisztázni a vizsgálatot elrendelő orvossal, hogy telt, vagy üres hólyaggal történik-e majd a vizsgálat, mert ezzel a beteg nagymértékben megkönnyítheti az ultrahangvizsgálatot végző szakember munkáját.
Én egy doki nőnél voltam, az Uzsokiban. Kedves volt és látva a zavaromat,(első két terhességemnél még nem volt ilyen vizsgálat) megpróbálta elterelni a figyelmemet, részletesen elmondott mindent mit látok a monitoron.
Furcsa egy vizsgálat annyi szent. De sokkal pontosabb .
Nekem is volt már benne részem és a véleményitek alapján teljesen egyértelmű,h doki függő a dolog!
Én is a magánrendelésre szavazok.A hüvelyi uh-nál gumit húzott a "műfütyire" és úgy nézte meg mi a helyzet odabent.Először méhnyálkahártya megvastagodását állapította meg így(nem jött meg).De megmutatta mellette a petefészkemet és a benne lévő tüszőket is!Nem is emlékszem milyen érzés volt annyira érdekelt amit látok. Másodszor már a picurka 6,5mm-ét tudta így megnézni(5.héten).Itt is inkább a ténnyel és nem az érzéssel voltam elfoglalva.Szóval tuti doki függő és ezek szerint én jól választottam!!!
Sziasztok!
Nekem épp ma csinált a doki, nem is értettem, hogy miért... Én csak fogamzásgátlót akartam iratni. Azt nézte terhes vagyok-e?? :)
Amúgy egyáltalán nem volt kellemetlen, inkább mégegyszer ez, mint egy foghúzás:)
Elég pocsék dokid lehet akkor! Nekem is volt hüvelyi uh-m, a terhesség legelején, de valóban semmi kellemetlent nem éreztem. Nem azért, mert a párom rám szokott ugrani. Sőt, kifejezetten a gyengéd szeretkezés való nekem, mert iszonyatosan érzékeny vagyok, könnyű nekem fájdalmat okozni. A hüvelyi uh-t mégsem éreztem szinte egyáltalán. Nem tudom, a dokim ilyen ügyes-e, vagy mi a helyzet, bár valószínűleg igen, mert aki hozzá jár, az mind ugyanazt tapasztalta, mint én.
Szerintem keress másik dokit, mert egyáltalán nem természetes, hogy fájdalmat okoznak.
További ajánlott fórumok:
- Tegnap hüvelyi ultrahangot csinált a nőgyógyász, de meg se...
- Veszprémben a 12. heti genetikai ultrahang hasi vagy hüvelyi?
- Hüvelyi ultrahang-vizsgálat
- Mit jelent hüvelyi ultrahang során a 7, 3-as érték?
- A hüvelyi ultrahang kimutatja, ha valamilyen szervi elváltozás, gond van?
- Nőgyógyászati szakrendelésen végeznek hüvelyi ultrahang vizsgálatot?