Mi a véleményetek babánál a kettős vezetéknévről? (beszélgetés)
Én támogatom.
Két keresztnév és kettős vezetéknév.
Szerintem szép úgy.
Otthon éltünk volna, én is sokkal jobban gondolkodóba esek. De itt Bécsben, majd minden harmadik gyereknek, kettős vezetékneve van. Itt egy vezetéknévvel, és hozzá egy keresztnévvel kinéznék.
Értem mit mondasz.
De ráadásul én nem veszem fel a vőlegényem nevét, és így külön írva gyermek(ek)nél nem csak szép, de praktikus is lesz.
Itt nézem, inkább külön írják a két vezetéknevet.
Nálunk lehet válogatni három ország szokásaiból.
Off: Eredetileg otthon terveztem szülni, de a dokim is távozott nyugatabbra. Jogilag és orvosilag is inkább itt érdemes szülnöm. (tervek)
Persze még áldott állapotba kell kerülni. És melyik halandó tudná, hol leszek éppen amikor beindul a szülés?
Itt az apai kettős vezetéknév száll tovább általában, vagy ha az nem teszik anyának vagy családjának kombinálnak.
Itt mindig egyedi az elbírálás a névadásnál, és nagyon sok tradíció keveredik. És ez már csak a tisztán osztrák házaspárok esetén is szinte követhetetlen. De kettős családnévnél, csak ha egyben is valamelyik önállócsaládnév, és azt egybe írják akkor engednek max. többet.
A kettős családnév itt meg több százéves hagyomány.
A lányomnak mindkettőnk családnevét adtuk.6-6 karakter+ a keresztneve 8 karakter.
Nehéz Neki egyenlőre hogy a neve alapján melyikünk melyik névhez tartozik,de szépen kezdi érteni.
Ha szeretnétek,miért ne?
Most már nem megy ritkaságszámba,igaz felénk pár éve még eléggé csodálkoztak hogy mi mindkettőnk vezetéknevét adtud a fiunknak.
Szerencsére egy szótagúak a nevek,a páromé az egyik leggyakoribb név,részemről meg csak így megy tovább a családi nevünk.
Az még elmegy :) Még egy Krisztián vagy Viktória keresztnév mellé is...
De gondolod el, hogyha valakit mondjuk úgy hívnak, hogy Kúthúzófej-Kistarnapartmenti Adrienn Rozália
Na, ez így már vicces :D Csak nem a gyereknek :)
Zonne: én is megtartom a nevem. Kilenc éve elég volt megfordítania sorrendet.
Juderya: Nálunk 5+6 karakter.
Attól függ...
Ha gyerekem lenne biztos, hogy a párom és az én családnevemet is megkapná, mivel egyke vagyok, így csak így tudnám továbbvinni a nevet.
Nálunk viszont 5-5 betűs a családi név... Olyan esetben meggondolnám, ha a páromé 7-8 és több betűből állna... érettségin a teljes név kiírása merő szívás egy hosszú névvel rendelkező embernek... Szerintem senki nem akar akkortájt csuklani :D
Szerintem jó és ott sem fog kilógni vele a sorból :) Főleg ha a két vezetéknév is illik egymáshoz.
Nálunk pl. egy fűszer és egy zöldség neve szerepel a vezetéknevünkben, így elvetettük az ötletet :) de amúgy tetszett volna...
Apám szeretné ha tovább menne a neve. Itt Ausztriában nem szokatlan és kötőjellel kapcsolják egybe. Páromnak és nekem sincs ellenemre, tegnap óta gondolkodom rajta újra.
Jó tudom még van időm, csak édesapám miatt sürgős. ;)
További ajánlott fórumok:
- Kereszteljük el! Adott névhez párosíts egy általad hozzáillő keresztnevet és utána írj egy létező magyar vezetéknevet!
- Híres magyar emberek vezetéknevei és keresztnevei - Egészítsd ki, és add meg egy újabb híres személy/személyek egyik nevét!
- Egy lány és fiú keresztnév. Névadás a saját ízlésed szerint, aktuális adott vezetéknévhez.
- Híres emberek, kiknek vezetékneve egy népcsoportot, nemzetet, földrajzi nevet, (város.folyó. hegy...stb) jelent.
- Híres Lászlók (lehet vezetéknévis)
- Kettős keresztnév adás. Két-két lány és fiú keresztnév. Névadás a saját ízlésed szerint, aktuális adott vezetéknévhez.