Mi a pontos különbség a hőelosztó (amit a radiátorra szerelnek) és a hőmennyiségmérő között? (tudásbázis)
Nagyon köszönöm a válaszod!
(Most már panelbe is szerelnek be ilyet, a panelprogram keretében. Most készülünk lakást venni, és több helyen láttuk.)
Szia, valódi hőmennyiségmérőt, csak új építésű lakásokba helyeznek be. Persze lehetséges, hogy megoldható panelnél is.
A lényege, hogy a központból fűtés, ezen a mérőn keresztűl jut a lakásba. Ált.a vizesblokkokban helyezik el, egy zárható szekrényben. Innen, mennek a fütéscsövek, a radiátorhoz.
Kölséget, csak akkor csökkent, ha a lakás kellően szigetelt, s a falak, nyilászárokon nem szökik ki a meleg. A valódi fogyasztást mutatja, ennek következtében bármikor ellenőrízhető, hogy mennyit fogyasztunk.
Forintilag: régi panel lakásomban, már majdnem havi 30EFt-ot fizettem. A mostani új építésű lakóparki lakásom legmagasabb fűtési számlája 8EFt volt. Ez egyébként egy 1.em.-i, 61nm-es lakás.
Jogilag, az egyik elfogadott, perdöntő, a másik sajnos csak iránymutató.
Azt tudom, hogy az, amelyiket a radiátorokra teszik fel, az költségmegosztó.
Azt is tudom, hogy az utóbbit egyénileg kell bevezettetni (csövek, stb.).
A kérdésem arra vonatkozik, hogy az utóbbi pontosabban mér, többet vele lehetne spórolni egy társasházi (panel) lakás esetében?
Előre is köszi.
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Zavar ha a párod valahol pl. újságban, filmben, neten bombanőket lát? Nem érzed hogy összehasonlít, vagy különbséget lát?
- Mi a különbség a sima Xanax és a Xanax SR között?
- Anyagi, és hagyománybeli különbségek. Tönkreteheti a kapcsolatot?
- Okozhat-e bajt a külsőség közti különbség?
- Mi a különbség köztem és a fiatalabbak között?